ujhelyiz P értékelése


ujhelyiz P>!
Shawn Speakman (szerk.): Unfettered III.

Shawn Speakman (szerk.): Unfettered III. New Tales by Masters of Fantasy

Az Unfettered sorozat arról szól, hogy a szerkesztő megkeresi író ismerőseit, hogy adjanak egy tetszőleges fantasy novellát, amit egy könyvben meg lehet jelentetni; az első kötet esetén a szerkesztő egészségügyi költségeire, a későbbiek esetén pedig jótékony célra. Ez egyfelől egy nagyon szép hozzáállás, másrészt viszont nem igazán segít azon, hogy a könyv novellái jól olvashatóak legyenek.

Ennek a legtipikusabb oka az, hogy ha egy befutott szerzőtől kérünk egy tetszőleges témájú novellát, nagyon gyakran egy meglevő sorozatához fog kiegészítő történetet írni (amúgy teljesen érthető okokból, elvégre az univerzumban benne van, a rajongói is örömmel veszik), de nekem, mezei olvasónak ezek a történetek szinte mindig lapossá válnak (nincs a központi szereplő vagy a világ elég részletesen bemutatva, gyakran az az érdekes, hogyan válik a szereplőből a teljes ellentéte – de ha nem tudom, hogy mi ez a teljes ellentét, akkor a történet központi konfliktusa eltűnik). És ez az előző kötetekhez hasonlóan visszatérő probléma lett itt is, a novellák több, mint a feléhez felírtam, hogy valami ilyesmi hiányzik belőle számomra.

Persze ha ennyire negatív vagyok, akkor miért olvasom el a harmadik könyvet is, amire a válaszom az, hogy azért, mert vannak olyan sorozatokhoz is kiegészítő, amiről szívesen olvasok, valamint még inkább azért, mert vannak benne olyan történetek, amik viszont nagyon is megérik a belefektetett energiát.

Ezek között van Callie Bates The Heart Box című novellája, ami egyszerű, de szívhezszóló történetet mond emberekről, betegségről, veszteségről és az ezen történő túllépésről. Anna Stephenstől a How Not to Invade a Country esetén ugyan egy világot kiegészítő történetről van szó, de tényleg nincs szükség az ismeretére, hogy élvezzük azt a balsors üldözte kalandot, amibe a hőseink kerültek. Személyes kedvencem lett Megan Lindholmtól a Second Chances: ahogy összekombinálja a valóságshow-k forgatását egy hagyományos horror történettel, az igazán tanítandó, Carrie Vaughn Sidekick című novellája pedig a szuperhőstörténeteknek ad egy váratlan csavart a jól megválasztott nézőponttal. Van még a kötetben olyan, amit ki lehetne emelni, de hogy ne nyújtsam túl hosszúra a listát, egy olyat emelnék még ki, ami ugyan nem a legjobb, de személyes tapasztalataim miatt jól át tudtam érezni Peter Orullian Paper Man-jét, ahogy bemutatja, mit jelent leülni és írni.

Összességében felemás az értékelésem a könyvről, de a jó novellák tényleg ütősek lettek, ami miatt azért összességében ajánlom fantasy rajongóknak. Szokás szerint az összes novellához megírtam a gondolataim a részolvasásoknál link.


Shawn Speakman (szerk.): Unfettered III.

Amazon
Amazon UK
Amazon DE
Könyvtár
Shawn Speakman (szerk.): Unfettered III.

From the editor of the award-winning anthology Unfettered comes the newest installment in the science fiction and fantasy series, Unfettered III.

Lacking health insurance when he was diagnosed with cancer, Shawn Speakman asked friends in the science fiction and fantasy writing community to donate short stories he could use to counter mounting medical debt. The result was Unfettered, an anthology offering tales from some of the best authors working today.

Now, in Unfettered III, Speakman continues to pay forward the aid he received, raising money to combat medical debt for SF&F artists and authors. He has gathered together a great mix of new and favorite writers―free to write what they like―the result a powerful new anthology perfect for all readers.

Be haunted by the chilling ghost story of Megan Lindholm. Revisit the Magicians world with Lev Grossman. Return to Osten Ard in an epic first look at Tad Williams’s Empire of Grass. Share a heartfelt story of loss and gain with Callie Bates. Cross the sands of the desert planet Dune with Brian Herbert and Kevin J. Anderson. Travel the Ways in a new Wheel of Time novella with Robert Jordan & Brandon Sanderson. Enter the amazing potter city of Seven with Naomi Novik. And many more stories, all wondrous alongside beautiful art by Todd Lockwood!

– Callie Bates
– Terry Brooks
– Delilah S. Dawson
– Jason Denzel
– David Anthony Durham
– Lev Grossman
– John Gwynne
– Brian Herbert & Kevin J. Anderson
– Robert Jordan & Brandon Sanderson
– Megan Lindholm (Robin Hobb)
– Mark Lawrence
– Todd Lockwood
– Seanan McGuire
– Naomi Novik
– Peter Orullian
– Cat Rambo
– Robert V.S. Redick
– Ken Scholes
– Scott Sigler
– Anna Smith Spark
– Shawn Speakman
– Anna Stephens
– Patrick Swenson
– Ramon Terrell
– Marc Turner
– Carrie Vaughn
– Tad Williams
– Deborah A. Wolf

Unfettered III is sure to astound with the magic bound within its pages. All the while raising money for a charitable cause.

Because protecting our artists and authors is as important as the stories they tell.