BBetti86  értékelése


BBetti86 >!
J. R. R. Tolkien: Kullervo története

Hiába tudom, hogy ez még csak egy próbálkozás, töredékben is maradt fenn – mégis, én többet vártam. Most nem érzem boldogítónak, hogy kereshetem a nyomokat, mi hogyan köszön majd ebből vissza A szilmarilokban.

A történetben pedig minden adott egy nagy és tragikus sorshoz: egy fiú, aki rabságban születik, hogy apja gyilkosának szolgája legyen. Aki egyszerre nagyszerű és elvadult, akitől félni kezdenek és száműzik. Hajtja a bosszú, tesz rossz dolgokat, és egy tragikus találkozás/szerelem végleg megpecsételi a sorsát.

Talán a tragikuma, ami lehetett volna, ami leginkább tetszett benne. Eposzi, csak töredék. Részleteiben az egyes kalandok lekötöttek, csak az egész nem akar összeállni. Igaz, azonnal ide tudom írni, hogy töredékes, nem állhat ennél jobban össze.
Tolkien egyes elemeket nagyon eltalált a történetben. Miért lesz Kullervo szerelme spoiler? Ahogy sejteti a szerző, és mi előbb megérthetjük az indokot, mint a szereplő, az kifejezetten ütős lett. Sajnálom is, hogy pont a vége nincs meg, mert ott érdekelt volna igazán, mi zajlik le a fiatalemberben, amikor ő is mindent megért.

Kullervo alakja különben is érdekes. Egyszerre torz, de mégis meg lehet érteni és sajnálni is. Én nem a gyilkost láttam meg benne, hanem a sorsüldözöttet, akit a múltja faragott ilyenné. Az a tragikum, amit már emlegettem: ha másként, máskor születik, nagy hős lehetett volna, így viszont elvadul és buknia kell.
Szimpatikus nem tudott lenni, de nem is olyan antihős, akit utálni kell. Eleve rossz lapokat kap a születésekor, és folyamatosan gyűjti az újabb ellenségeket is. Ha mindez nem lenne elég, még szerencséje sincs. Azt hiszem, rá lehet azt mondani, hogy nyomorult. Az pedig, hogy minden rosszasága ellenére Tolkien megsajnáltatja velem, a történet erőssége.

Sok a verses betét is benne. Nekem túl sok is. Eleve a líra ilyen formában távolabb áll tőlem, és itt olyan klasszikus sor sem születik, mint a Bilincs az egyetlen.

A kiadó kreativitását is el kell ismerni. Maga Kullervo története annyira vékonyka, hogy egy füzetecskébe is ki lehetett volna adni. Tanulmányokkal, bőséges jegyzettel azonban korrekt könyvvé szerkesztették. Akit érdekel a háttér, a szövegváltozatok, jegyzetek és vélemények, bőven talál itt anyagot.
Sajnos, én nem ez a kategória vagyok. Az a gondolat ragadt meg egyedül, hogy Kullervo nagybátyjában hogyan lehet Hamlet nagybátyjának alakját is meglelni.

A Beowulf még visszavan a szerzőtől, de ezek után lehet, hogy még egy kicsit hanyagolom, és inkább Középfölde harmadkorába térek vissza, ha Tolkien olvashatnékom lesz.


J. R. R. Tolkien: Kullervo története

2.392 FtJókönyvek.hu ·
2.990 Ft –20%
2.483 FtÚj Könyvek ·
2.990 Ft –17%
2.542 Ftálomgyár könyvesboltok ·
2.990 Ft –15%
2.589 FtMai-Könyv ·
2.990 Ft –13%
2.800 FtOlvasók Boltja ·
2.990 Ft –6%
2.939 Ft Book24 ·
3.499 Ft –16%
2.972 FtScifimarket.hu ·
3.499 Ft –15%
2.974 FtRégikönyvek.hu ·
3.499 Ft –15%
2.974 FtRocky ·
3.499 Ft –15%
2.974 FtSzukits ·
2.990 Ft –1%
2.128 Ftálomgyár könyvesboltok ·
2.240 Ft –5%
1.600 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár
J. R. R. Tolkien: Kullervo története

J. R. R. Tolkien első prózai műve a Kalevala egyik hőséről szól. Kullervo, Kalervo fia természetfeletti erővel bír és tragikus sors vár rá. Bosszút esküszik a varázsló ellen, aki megölte apját és elrabolta az anyját. De amikor eladják rabszolgának, ráébred, hogy a sors elől nincs menekvés.
Ha az olvasót Húrin fia, Túrin Turambar történetére emlékezteti mindez, nem véletlen: Tolkien ezen a legendán tanult meg prózát írni a költemények után, és vissza-visszatért hozzá egész életében.
Az első világháború szörnyűsége, a finn eposz szokatlan világa, Tolkien ébredező prózaírói tehetsége fonódik össze egy eddig még soha nem olvasott írás lapjain.
Verlyn Flieger előszóval, bőséges magyarázattal és jegyzetekkel, valamint egy alapos tanulmánnyal teszi megközelíthetőbbé Kullervo történetét.