Razor P értékelése


Razor P>!
Tarja Kauppinen: A nép igazsága

– Szoktál futni? - tette fel a kérdést még a pre-covid időkben egyik edzőtársam, ahogy épp a hétfői esedékes „kínzásra” vártunk.
– Nem, én időben elindulok a buszra - válaszoltam.
Szóval nem vagyok egy nagy futkosó típus, ennek ellenére Tarja ilyen témájú (vagy épp a sima túrázós, esetleg a Spartanos) karcait mindig szívesen olvastam, jókat derültem a stílusán. Ezért aztán mikor jött a hír, hogy megjelenik egy önálló kötete, egyből érdekelni kezdett a dolog. A tavalyi év anyagilag nálam sem épp a tervek szerint alakult, így a könyv beszerzése némileg hátrébb szorult a prioritási listán. Erre év végén Merítés Főszerk.asszony rám írt, hogy ha elfogadom, megdobna egy példánnyal. Hogy a viharba ne! Előre bocsátom, ez nem befolyásolt az értékelés során. Ja, és ne nézzétek meddig tartott elolvasnom. Új munkahely, egyéb elfoglaltságok, stb. miatt nem mindig volt időm úgy haladni, ahogy terveztem.
Azt érdemes rögtön az elején leszögezni, hogy A nép igazsága nem hagyományos fantasy, hanem ahogy a fülszöveg is írja, inkább szatíra. A fantasy itt csupán egy hátteret ad, beindítja az eseményeket, de a lényegi rész nem a nagy gonosz megállítása valami heroikus csipet-csapat által, hanem egy nagy görbe tükör, ahol a múlt vagy épp a jelen egyes elemei köszönnek vissza.
Szerkezetét tekintve sem mondanám egy összefüggő regénynek, hanem inkább a Lovecraft földjénre emlékeztetett azzal, hogy az egyes részek önmagában is többé-kevésbé megállnak, a főszereplőik változnak, de persze együtt áll össze az összkép.
Igazi főszereplőt ezért nem is lehet mondani, mert a részek szerint váltakoznak. Eleinte azt hittem, hogy Tarja lesz az, de egyes részekre lényegében teljesen eltűnt, de ugyanez elmondható szerencsétlen (hé, már a nevében is benne van a szenvedés!) Leidenről is.
Tarja – mármint jelen esetben az írónő – stílusa könyv formában is jól működött, jókat kuncogtam egyes beszólásokon, vagy amikor épp leesett egy-egy utalás, szóval ilyen téren hozta a kötet, amit reméltem. Amit pedig mindenképp ki kell emelnem az a nagyon választékos nyelv. Nem semmi szókinccsel rendelkezik Tarja, olyan népies vagy épp sosem látott kifejezések jöttek elő az olvasás során, hogy csak pislogtam.
Régen, főleg az ifjúsági köteteknél, teljesen megszokott volt az illusztráció egy kötetben, ma viszont ezt már ki kell emelni, így én sem mehetek el szó nélkül az mellett, hogy a kötetet a mostanság az illusztrált Dr. Moreau szigete kapcsán sokat emlegetett Németh Gyula képei díszítik ill. ő alkotta a borítóképet is. Ahogy abból látszik, a stílus képregényes jellegű, teljesen illett a történethez, jó volt hol itt, hol ott egy képbe botlani.
Hogy kinek ajánlanám? Hagyományos fantasytörténetet váróknak semmiképp, mert ők valószínűleg csalódnának, de aki nyitott egy jó humorú szatírára, azok mindenképp tegyenek vele egy próbát.

>!
Twister Media, Budapest, 2020
510 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155631818 · Illusztrálta: Németh Gyula

Tarja Kauppinen: A nép igazsága

2.788 FtKönyvtündér ·
3.990 Ft –30%
2.993 FtKönyvmarket ·
3.990 Ft –25%
2.993 FtTwister ·
3.990 Ft –25%
3.071 FtÚj Könyvek ·
3.990 Ft –23%
3.192 Ft Book24 ·
3.990 Ft –20%
3.192 FtLíra ·
3.990 Ft –20%
3.391 FtRégikönyvek.hu ·
3.990 Ft –15%
3.392 FtJókönyvek.hu ·
3.990 Ft –15%
3.392 FtRocky ·
3.990 Ft –15%
2.500 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár
Tarja Kauppinen: A nép igazsága

Havasfelföld a fertő és a métely világa, alantas, szentségtelen vidék. Csak a legmegátalkodottabbak maradhatnak életben itt, s Leiden nem tartozik közéjük, így hát menti az irháját. Bár ne tenné…
Hősünk a frontra kerülve egykettőre ráeszmél, hogy mindennél van rosszabb. Hogy a könyörtelen valóság gyakran felülmúlja a képzeletet is, s hogy a sors a héroszok szerepét sem mindig a legrátermettebbekre osztja.

Karcos humorú szatíra egy idegen, mégis ismerős világban, mely maró gúnnyal világít rá az emberi természet fonákságaira. Pszeudotörténelmi drogtúra lelkünk legmélyebb bugyraiba. Spirituszmámoros ámokfutás a nihilbe. Egy száraz, sötét kacaj.
Havasfelföld hantolatlan gyalázattól fertéztetett tájain barangolva szembenézhetünk a bennünk lakozó árnyakkal, s az őrült, ugyanakkor megrendítően valószerű kalandok közepette a szemükbe kacaghatunk.
Fergetegesen cinikus, letehetetlen olvasmány a történelem és a fantasy rajongóinak.

HA MEGRAGADHATNÁD A TÖRTÉNELEM KEREKÉT, MERRE FORDÍTANÁD?

„Azt hiszem, ilyet írt volna »csernabandi«, ha nőnek születik." – Gere Ágnes, ekultura.hu

„Kiválóan alkalmazza a kalandregények módszereit. A humora pedig épp olyan gonosz, mint az egész könyv úgy, ahogy van – de vigyorogni, azt azért lehet rajta. Meg magunkon.” – Timár Krisztina, A látszat mesterei írója (Atheneum)

„Üdítően egyedi hangulatú fantasy, ahol bőven osztják a pofonokat és a cinikus humort. Nincs menekvés, készülj az éjszakába nyúló olvasásra!” – Tudatos Olvasó blog

„Cseppet sem lányregény” – Nagy Judit Áfonya, Roboraptor

„Lebilincselő politikai krimi. Hatalmi játszma, ahol senki sem az, mint előre sejtenéd!” – Martin Kay