Kiskakukk értékelése


Kiskakukk>!
Glen Cook: Chronicles of the Black Company

Glen Cook: Chronicles of the Black Company The Black Company / Shadows Linger / The White Rose

Az a helyzet, hogy angolul csak az első könyvet (The Black Company) olvastam el ebből az omnibus kiadásból, a másodikat és a harmadikat (Shadows Linger, The White Rose) már korábban olvastam magyarul.

Valahogy így tudnám pontozni őket külön-külön:
The Black Company 4/5
Shadows Linger 4,5/5
The White Rose 4,5/5

A történet a sereg krónikásának (Croaker/Vészmadár) feljegyzéseiből rajzolódik ki, ami hol baromi jó, hol baromi idegesítő. Jó, mert vele együtt csodálkozunk rá dolgokra és mert lényegretörő, nyers a stílusa. (Igen, csúnya beszédből sincs hiány.) Ugyanakkor idegesítő, mert csak azt írja le, ami szerinte fontos/érdekes (pl. a kártyapartit több oldalon át részletezi, egy csatát meg lerendez egyetlen mondatban). Nagyon kevés a leírás, sokáig nem is tudjuk, ki hogy néz ki. (Mondjuk miért is írná le azok kinézetét, akikkel a sztori kezdetekor már évek óta együtt szolgál?) A helyszíneket sem részletezi túlzottan, max 3 mondatban lerendezi a leírásukat.

Kezdő angolosoknak nem ajánlanám a szöveget, mert folyamatosan katonai szlenget nyomatnak, félmondatokból kell kihámozni, hogy épp mi van.

Szóval maradjunk annyiban, hogy sokszor nem egyszerű és nagyon darabos, csapongó a szöveg. Ez kötetről kötetre mérséklődik.

A sztori eddig nem egy nagy eresztés (az északi birodalom és a felkelők csatározása mellett csak a 2. rész végén kezd kirajzolódni a háttérben egy érdekesebb vonal),viszont olyan jó GONOSZOKAT hozott itt össze Glen Cook, hogy hajajj!!! Ilyen téren szerintem lazán veri a legtöbb fantasyt. De tényleg. A Dominátor és az Úrnő személye borzongató, de az igazi 'nagyágyúk' az ő rabszolga varázslóik. Nagyon tetszett, hogy eleinte mind titokzatos, félelmetes, már-már isteni hatalommal bíró személyeknek vannak lefestve (ugye Croaker/Vészmadár először semmit nem is tud róluk és f.osik tőlük), csak hogy aztán kiderüljön, mennyire gyarló és kicsinyes MINDEGYIK. A kedvencem Soulcatcher/Lélekorzó volt és Limper/Sánta, aki bár félelmetes, végső soron mégis csak egy spoiler. :D A zsoldosok közül pedig egyértelműen Raven/Holló volt a favorit. (Oké, azért másik kedvenc Silent/Néma is.)

Nagyon-nagyon-nagyon-nagyon tetszik, hogy a neveknek milyen ereje van. (Ha pl. az egyik varázsló ismeri a másik valódi nevét, akkor spoiler.)

Elég sok borzalom van a könyvekben, de sok helyen baromi vicces is. Pl. spoiler.

Kiknek ajánlanám? Vállalkozó szellemű military-fantasy felé kacsintgató olvasóknak, akiket nem rettent el a furcsa írásmód, a csúnya beszéd, a sok vér és nyílt erőszak.


Glen Cook: Chronicles of the Black Company

Amazon
Amazon UK
Amazon DE
Book Depository
Könyvtár
Glen Cook: Chronicles of the Black Company

Darkness wars with darkness as the hard-bitten men of the Black Company take their pay and do what they must. They bury their doubts with their dead.

Then comes the prophecy: The White Rose has been reborn, somewhere, to embody good once more…

`With the Black Company series Glen Cook singlehandedly changed the face of fantasy – something a lot of people didn't notice and maybe still don't. He brought the story down to a human level, dispensing with the cliché archetypes of princes, kings, and evil sorcerers. Reading his stuff was like reading Vietnam War fiction on peyote.`
~ Steven Erikson, author of Gardens of the Moon