Zanbar értékelése


Zanbar>!
George R. R. Martin: Tűz & Vér

George R. R. Martin: Tűz & Vér Westeros Targaryen királyainak históriája

Itt leledz sárkányok…

Agyonhasznált kezdés, egy agyonhasznált történetnek.

Valahol a lelkem mélyén én már tetemet Martint és az életműve talpkövének számító Trónok Harcát. Ez a kötet pedig nem győzött meg arról, hogy helytelenül teszem.
Sokan hasonlítják Tolkien Szilmarilok könyvéhez és tagadhatatlanul van benne valami. A jövőben/jelenben játszódó „alapmű” megalapozásául szolgáló kiegészítő információk sokszor lehetnek hasznosak, még abban az esetben is, ha példának okáért Tolkien tekintélyes méretű függeléket hagyott számunkra a Király visszatér végén. Martin esetében csupán részleges utalások maradtak hátra arról, mi és miként zajlott hajdanában.

A Trónok harca Targaryenjeit nem lehetett kedvelni. Őrültek voltak, közhelyesek, önzők, téveszmések stb. Mégis egy nagymúltú, hajdan hatalmas uralkodóház sarjai voltak, akik félelemmel, reszketéssel és nem kevés dicsfénnyel uralkodtak Westeros felett.
Így volt? Talán így volt, mert ebből a kötetből nem igazán derül ki.
A valamivel több, mint 280 éves Targaryen uralomnak alig 130 évét ismerjük meg ebben a történetben, a Hódítástól, a Sótlan III. Aegon uralkodásának kezdetéig. Igaz, hogy vannak jelentős események ebben a csaknem 700 oldalban, ám tévedés ne essék, ez nem egy „áltörténelem” könyv, ez egy „álkrónika” és ez hatalmas különbség. Legfőképpen az, hogy nem szab valódi keretet az alkotónak abban, hogy merre csapongjon a képzelete. Oldalakat tölthet meg ez által valójában lényegtelen információkkal, és hanyagolhatja a fontos dolgokat, mondván „nem áll rendelkezésre forrás”. Milyen forrás?
Ennek okán rengeteg történelem formáló eseménynek nincs sem háttere, sem mozgató rugója, sem… nos semmije. E közben bordélyokban ténfergünk, tábori illemhelyeken ülünk és tengeri betegséget kapunk lényegtelen karakterek hajóin. Miért is?
Alig 130 éven robogunk át ám többszáz karakter mozog a színen. Ez életszerű, ám nem túl hasznos valójában. Nem hasznos, mert legtöbbjüknek nincs arca, személyisége sem saját neve. Olyannyira, hogy idővel elengedtem annak gondolatát, hogy az aktuális név, az élő öcsit, annak halott bátyját (kiről őt elnevezték), még élő apjukat, vagy annak halott fivérét (kiről a halott elsőszülött fiút elnevezték) netán még élő nagyapjukat (kiről a nagybácsit nevezték el) jelöli…. És akad nem egy ilyen név a kötetben férfiban és nőben egyaránt.
Értem, hogy „mindannyiunknak jönni és menni kell az elbeszélésben”, de pont így?

Főleg azért, mert maga az elbeszélés nem érdektelen. Én sokáig azt hittem a Targaryenek így Valyria pusztulásával kaptak szárnyra és repültek át Westerosra, hogy „we rule this land, and u all my b*tches now”. Ehelyett kiderült, hogy jó ideje itt voltak már és az egész Hódítás szinte a semmiből jött – Aegon kvázi úgy ébredt aznap reggel, hogy nosza rohanjuk már le a kontinenst – nem, nem ez történt, de az indok nem kevéssé légből kapott.
Emellett bennem az a kép állt, hogy a három testvér Boeing 747-es méretű sárkányokon foglalta el a Hét Királyságot (mert hogy eddig erről volt szó) most viszont kiderül, hogy bár a sárkányoknak volt szerepe a hódításban az nem volt sem dicsőséges, sem látványos, sőt, megalapozott sem. Csak sor került rá. Tízezrek égnek el, százezrek halnak meg különböző módokon a háborúban és annak utóhatásaiban, jön a tömeges nemi erőszak, fejek lándzsákon, körtánc a hullákból rakott máglyák körül és hasonlók (az amúgy meg van, hogy a kötetből készülő sorozat ígérete szerint sokkal kevésbé lesz explicit, mint a Trónok Harca? Hát kérdem én hogyan, s miként?)
Így kezdődik a nemes és dicső Targaryen ház uralma Westeroson. Ami főleg annak fényében érdekes, hogy a kötet végére simán eljutunk oda, hogy ha akarták volna a Hét Királyság urai simán megszabadulhattak volna tőlük. Napjában akár kétszer is… Ennek mind Észak, mind Dorne tökéletes példája. Az előbbi le se tojja igazából ki vagdossa össze magát azon az átkozott vastákolmányon, a másik pedig örömmel látná, ha ismét megpróbálnák lerohanni, úgy is régen volt már sárkány az étlapon…
Ezt csak tetőzi, hogy a kötet többször is utal rá, hogy a Tűz és Vér dinasztiájának hanyatlása már itt megkezdődik és hatalmuk a töredékére zuhan annak a bizonyos Táncnak a végén. Érdekes, hogy az ereje teljében lévő uralkodóház sem tűnt annyira „potensnek”, mint amennyire félelmetesnek későbbi, erősen lehanyatlott utódaikat akart volna ábrázolni a Trónok Harca.
A sárkányok körüli ellentmondást (eddig legalábbis) már nem is emlegetem…

Maga a kötet:
– Kemény kötéses, ez jó.
– Erősen kellett volna bele egy térkép, olyan sok benne a helység név…
– Sok benne az elgépelés, Aegon rendszeresen Ageonként jelenik meg…
– Rengeteg mondatközi írásjel hiányzik belőle, így a több soron át tartó összetett mondtak inkább folynak, sem mint tagoldónak.

Én bevallom többet vártam tőle. „Történelem könyvnek” pontatlan, „krónikának” unalmas, „almanachnak” megbízhatatlan és hiányos.


George R. R. Martin: Tűz & Vér

3.828 Ftjoarshop.hu ·
5.500 Ft –30%
3.845 FtKönyvtündér ·
5.500 Ft –30%
3.850 FtMai-Könyv ·
5.500 Ft –30%
3.850 FtTKK ·
5.500 Ft –30%
3.905 FtÚj Könyvek ·
5.500 Ft –29%
4.125 Ftkonyvkolcsonzo.hu ·
5.500 Ft –25%
4.125 FtKönyvmarket ·
5.500 Ft –25%
4.400 FtJókönyvek.hu ·
5.500 Ft –20%
4.400 FtOlvasók Boltja ·
5.500 Ft –20%
4.620 Ft Book24 ·
5.500 Ft –16%
4.675 Ftálomgyár könyvesboltok ·
5.500 Ft –15%
4.675 FtLíra ·
5.500 Ft –15%
4.675 FtRégikönyvek.hu ·
5.500 Ft –15%
4.675 FtRocky ·
5.500 Ft –15%
4.675 FtSzukits ·
5.500 Ft –15%
3.919 Ftálomgyár könyvesboltok ·
4.125 Ft –5%
2.500 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár
George R. R. Martin: Tűz & Vér

Több évszázaddal a Trónok harca eseményei előtt a Targaryen-ház – a Valyria végzetét egyedül túlélő sárkányúr család – Sárkánykőt tette meg székhelyéül. A Tűz & Vér a Vastrón megalkotójától, Hódító Aegontól veszi fel történetük fonalát, és a legendás trón megtartásáért küzdő Targaryenek nemzedékein át egészen a dinasztiát majdnem végleg széttépő polgárháborúig regéli el Westeros sorsfordító eseményeit.
Mi történt valójában a Sárkányok Tánca alatt? Miért vált Valyria oly halálos hellyé a Végzet után? Honnan származik Daenerys három sárkánytojása? Ezekre és még rengeteg más fontos kérdésre ad választ a Fellegvár egy tanult mestere által írt kihagyhatatlan krónika, melyet a neves rajzoló, Doug Wheatley több mint nyolcvan fekete-fehér illusztrációja gazdagít.