FélszipókásŐsmoly  értékelése


FélszipókásŐsmoly >!
Ed McDonald: Éjszárny

Külsőre egyértelműen remekel: különleges kreatív papírborító, komor kulcsszavak, hangulatos füsthatások a dark fantasy alapmadarával.

Belbecsét azonban érlelnem kellett kicsit. Kellett hozzá a második rész lendülete, hogy megkedveljem ezt a sorozatot. Hogy a nagyongrim, nagyondark, nagyonkemény, szeszgőzös szitkokat szóró, kiállhatatlan fejvadász antihős kalandja eposzi magasságokig ívelő (vagy épp abüsszoszi mélységekbe merülő) legyen. A világ kidolgozása remek, sőt, egyre jobban tetszik – csak eleinte szerintem elég lassan adagolta a magyarázatokat, cserébe elnyújtotta a főszereplő (meg az olvasó) szenvedéstörténetét, kegyetlen, véres csatákon át vezetve tovább a Kárhozat felé. A legtöbb szereplő üres, homályos alak, nem csak a komor, nyomasztó hangulat, hanem a kidolgozatlanságuk miatt is. Nehéz bármelyikükhöz kötődni, de talán nem is ez a cél, hiszen mindenki jelentéktelen a háttérből bábozó titokzatos, nagyhatalmú lények játéktábláján.

A közeg megfoghatatlan és átható gonoszsága, a holdmágia, a nyomozgatás érdekes volt kezdettől fogva, és kellemes meglepetéseket okoztak a fordulatok is. Így visszatekintve úgy vélem, nem kell túl komolyan venni a drámázós darkmázat. Enyhén parodisztikus szemszögből egész élvezetes, és idővel megérik, összeáll a kirakós (vagy a Nagy Gonosz Terv). :)

Kiemelendő a rengeteg sajátos kifejezés hangulatos magyar fordítása, köszönhetően @Benkő_Ferenc-nek.

2 hozzászólás

Ed McDonald: Éjszárny

2.613 FtÚj Könyvek ·
3.680 Ft –29%
2.760 FtAgave Könyvek ·
3.680 Ft –25%
2.760 FtKönyvmarket ·
3.680 Ft –25%
2.944 FtJókönyvek.hu ·
3.680 Ft –20%
3.091 Ft Book24 ·
3.680 Ft –16%
3.128 Ftálomgyár könyvesboltok ·
3.680 Ft –15%
3.128 FtLíra ·
3.680 Ft –15%
3.128 FtRégikönyvek.hu ·
3.680 Ft –15%
3.128 FtRocky ·
3.680 Ft –15%
1.000 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár
Ed McDonald: Éjszárny

A széttört és szenvedő égbolt alatt terül el a Kárhozat végtelen és fertőzött sivataga, a halhatatlan Mély Királyai ellen vívott könyörtelen háború sötét mementója. A féktelen pusztítás lassan száz éve ért véget, amikor a Birodalom bevetette a Nall-gépezetet, az ismert világ leghatalmasabb fegyverét. Legyőzni azonban nem sikerült vele a királyokat, csupán kordában tartani – a mostanra romlott mágiával és vérszomjas démonokkal teli pusztaságban a halhatatlan uralkodók nagyon is éberek. Csak a megfelelő pillanatra várnak.
A fejvadász Ryhalt Galharrow jól ismeri a Kárhozatot. Amikor a hollót ábrázoló tetoválása életre kel, hogy előadja sürgető üzenetét, Galharrow az Éjszárnyakként ismert csatlósaival egy titokzatos nemesasszony keresésére indul az egyik távoli helyőrségbe. Egyikük sincs azonban felkészülve arra, amit ott találnak: a Mély Királyai nem félik többé a Nall-gépezetet, és óriási seregükkel megindulnak a Birodalom felé. Az egyetlen reményt egy rég halott varázsló öröksége jelentheti, ám az Éjszárnyak ideje fogytán van.