Popovicsp87 P értékelése


Popovicsp87 P>!
John Caldwell: A Káosz Szava

Skandar Graun. Yvorl, a Káosz istenének harcos-papja, a két lábon járó pestis korai kalandja ez a történet.
Nagyon is kalandos az út, amit bejár, hiszen a Rontás Erdejéhez közeli Kirovangból indul és Peltár iránti bosszúszomja egészen egy másik kontinensig vezeti.

Skandar Graun érdekes figura. Félorkként utál mindenkit, aki nem fajtársa off, nem kicsit sunyi és gonosz. Mondja ő, de a történet több helyen megmutatja rendesebbik énjét. Szeret inni, lopni, káromkodni és vérbeli kalandozó. Erre több utalást is kapunk, amiket a későbbi antológiák fejtenek ki bővebben.

Hozzá csapódik még tizenkét dühös emberből és egyéb fajokból álló banda, akikkel együtt izgalmas és helyenként humoros kalandok történnek. Nekem kicsit sok volt a szereplő, nem tudom, hogy a folytatásban visszatér-e bármelyik, de párat igencsak feleslegesnek véltem. Ahogy pár kalandot is nyugodtan ki lehetett volna hagyni, mert bár szórakoztatóak, de kicsit sok.

A kötet humora igencsak sajátos, néhol kicsit bénák a poénok, máshol igencsak gusztustalanok. Erre közrejátszik Skandar Graun alaptermészete és szaga.
Az akciójelenetek eléggé véresek, repkednek a testrészek mindenfelé. Pár szörnyet is kapunk, amik több fantasyból ismerősek lehetnek.

Tetszett a kötet, bár ne várjon tőle senki semmi eget rengetőt. Ez egy könnyed fantasy, ami nem veszi magát túl komolyan off, cserébe szórakoztató. Egyedül a lezárás volt kicsit furcsa, de ha végiggondoljuk a korábbi eseményeket, valahol érthető.

>!
Cherubion, Budapest, 2011
322 oldal · ISBN: 9789639566934

John Caldwell: A Káosz Szava

2.500 Ftkonyvantikvar.hu antikvár
500 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár
John Caldwell: A Káosz Szava

Skandar Graun, az ember apától és ork anyától származó félvér, a Káosz istenének harcos-papja fogadalmat tesz, hogy kiirtja az összes embert a világról, legfőképpen Peltárt, szülei gyilkosát. Ám az idők folyamán Peltár nagy hatalmú varázslóvá vált, míg Skandar Graun koszos korcs maradt. A félork buzgó imádkozással és áldozással kéri istene segítségét a bosszújához, azonban Yvorl, a Káosz istene csak akkor segít, ha előbb ő megszerzi a Káosz Szavát, a sokak által kutatott, ősidőkben eltűnt varázsszert.
Skandar Graun útra kel szedett-vedett társaival, hogy végrehajtsa a feladatot és bevégezze bosszúját, ám hamarosan rádöbben, hogy a célhoz vezető út göröngyösebb, mint képzelte. A mogorva félvérből két lábon járó pestis válik: mindenki elhullik mellőle, akit szeret.

John Caldwell sodró lendületű, egyéni hangvételű műve mostanra klasszikussá vált, és folytatásaival együtt hazánkban a legnépszerűbb fantasy regények közé tartozik.