ujhelyiz P értékelése


ujhelyiz P>!
Robin Hobb: Renegade's Magic

Főhősünk, Nevarra Burvelle halad tovább nyugat fele, egyre távolabb a civilizáltnak hívott gerniai kultúra központjától, és egyre jobban elmerül a velük ellenséges (?) viszonyban levő Speck nép mágiájában. És ahogy megimerjük mindkét felet, egyre inkább lehetetlennek tűnik az, hogy megértsék egymást, és ezáltal a konfliktus gyökeréig jussanak.

Az első két kötet arról szólt, hogy a Speck mágia bármi áron el akarja juttatni Nevare-t a néphez, aki ezt viszont érthető okokból annyira nem szeretné, ebből viszont úgy nézett ki a dolog, mintha az egész univerzum összeesküdött volna hősünk ellen (egy-két kivételes barátot leszámítva). A harmadik kötetre Nevare elfogadja, hogy mit kell csinálnia, ezért most legfőbb ideje, hogy azt a kevés kontrolt is elvegyék a kezéből, amivel eddig rendelkezett: a kötet nagyjából két harmadában lényegét tekintve passzív megfigyelő, ugyanis a teste felett átvette az irányítást a Speck varázslónő által létrehozott alternatív személyiség, és ő próbálja meg végrehajtani a mágia által kitűzött feladatot.

Ha valami, ez a döntés szörnyű volt: az első két kötet kevés valódi döntését is megkérdőjelezi az, hogy lehet, hogy nem hősünk választott esetleg tevékenységeket, és innentől kezdve még a lehetősége is eltűnt, hogy érdemben befolyásolja hősünk az eseményeket, hanem azok inkább rohannak a fal fele, lassítás nélkül. A befejezés is ehhez mért: hősünkre igazából csak nagyon korlátozottan van szükség a befejezés eléréséhez, és noha az írónő megpróbál adni a számára valamiféle pozitív végkifejletet, az egész történetvezetés és problémamegoldás engem leginkább a rossz „railroadoló” szerepjátékos mesélőre emlékeztet, aki folyamatosan azt mondja játékosainak, hogy válasszatok, de ha a játékosok bármilyen logikusnak tűnő megoldással állnak elő, ami nem az, amire a mesélő gondolt, akkor helyből büntet, majd a végén valami jutalommal próbálja meg a játékos szemét kiszúrni.

Lehet, hogy én voltam a türelmetlen, de abszolút nem vagyok elégedett a trilógia zárókötetével – az első kötetek érdekesebb aspektusait majdnem lényegtelenné gyengítette, és igazából nem adott semmi különösebbet a végére. Kár érte, ennél sokkal többet vártam az előzmények alapján.


Robin Hobb: Renegade's Magic

Book Depository
1.530 FtRégikönyvek.hu antikvár ·
1.700 Ft –10%
Könyvtár
Robin Hobb: Renegade's Magic

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

The stirring conclusion to The Soldier Son Trilogy—the acclaimed epic tale of duty, destiny, and magic by New York Times bestselling master fantasist Robin Hobb

Loyal, privileged, and brave, Nevare Burvelle proudly embraced his preordained role as soldier in the service of the King of Gernia—unaware of the strange turns his life would ultimately take. Exposed to a plague of enemy sorcery that felled many of his compatriots, he prevailed, but at a terrible cost to his soul, body, and heart. Now he stands wrongly accused of unspeakable crimes—including murder, the most heinous of them all.

Condemned by his brother soldiers and sentenced to death, Nevare has no option but to escape. Suddenly he is an outcast and a fugitive—a hostage to the Speck magic that shackles him to a savage alter ego who would destroy everything Nevare holds dear. With nowhere to turn—except, perhaps, to the Speck woman Lisana, the enemy whom he loves—he is mired in soul-rending despair. But from out of the darkness comes a bright spark of hope.

Perhaps, somehow, the hated magic that has long abused Nevare can be used by him instead. Could he not learn to wield this mighty weapon for his own purposes rather than be enslaved by it? But down what perilous road will this desperate new quest lead him? And what will be the outcome and the ultimate new incarnation of Nevare Burvelle?