Voorhees értékelése


Voorhees>!
Margaret Weis – Tracy Hickman: Az őszi alkony sárkányai

Kilenc útitárs – akik közül néhányan egymát jobban, másokat kevésbé ismernek – talál egy nagy erejű varázstárgyat, melyet el kell juttatni egy bizonyos helyre. Eddig ismerős? Nos, ha nem, akkor javaslom az alapoknál kezdeni.

Úgy látszik, a nyolcvanas évek fantasy irodalma kizárólag Tolkien-re tudott építkezni. Ugyanez megfigyelhető Raymond E. Feist és David Gemmell írásaiban, és kicsit később Robert Jordan is is ugyanígy kezdi történetét. Ezek szerint ebben az évtizedben az utazós, varázstárgy keresős high fantasy volt a kelendő.

Az említett úriemberek azért lassan kinőtték magukat, és belevittek némi eredetiséget is az írásaikba (ki többet, ki kevesebbet). Az őszi alkony sárkányait jegyző hölgy szerzőpáros azonban megelégszik a hagyományos keretekkel, és nem látszik, hogy szét akarnák feszíteni azt. Emberek törpök, elfek, surranók (hobbitok), sárkányfattyak (orkok), sárkányurak (nazgulok), mágusok a szereplők, ami egy az egyben megegyezik a Tolkien által szerepeltetett fajokkal, csak néhol más az elnevezés. Úgyhogy a kötet jó iparosmunka, azonban nem igazán igyekszik túllépni a nagy elődön sem a világábrázolás, sem a történetépítés tekintetében.

A mű egyébként olvasmányos, kellemes szórakozást garantál, de igazság szerint leginkább egyszeri olvasmány, emlékezetes csavar nélkül. Nagyjából ennyi, amit el lehet mondani. A lehetőség a fejlődésre adott volt.

2 hozzászólás

Margaret Weis – Tracy Hickman: Az őszi alkony sárkányai

800 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár
Margaret Weis – Tracy Hickman: Az őszi alkony sárkányai

Kicsiny fogadó bújik meg Vigasz selyemfáinak sűrű lombjai között. Ide igyekszik néhány régi barát, Tanis, Kova, Tass, Caramon és fivére Raistlin. Öt éve indultak el felkutatni a Pusztulás után eltűnt isteneket, és most eljött az idő, hogy beszámoljanak egymásnak nyomozásuk eredményéről. Mindenki megérkezett már, csak Sturmot várják, ám ő nem egyedül érkezik. Ráadásul az őt kísérő fiatal pár egyike Aranyhold, egy titokzatos kristálypálcát szorongat. Hamar kiderül, hogy bár a pálcáról senki sem tud semmit, mégis sokan szeretnék megszerezni.
Ezzel kezdetét veszi a kis társaság kalandjainak sora, és a folytonos menekülés közben nem csupán életüket és a kristálypálcát kell menteni, de meg kell fejteniük e misztikus tárgy titkát is. Sikerül-e a maroknyi csapatnak ezer veszélyen át eljutnia az elveszett városba, sikerül-e megmenteniük a pálcát a gonosz karmaitól és sikerül-e felrázniuk Krynn népeit, hogy felvegyék a harcot a Sötétség Királynőjének pokoli serege ellen?
Mindezen kérdésekre választ kap, aki elolvassa az Őszi Alkony Sárkányait, a Dragonlance Krónikák első kötetét.