Kiskakukk értékelése


Kiskakukk>!
Margaret Weis – Tracy Hickman (szerk.): The Cataclysm

Hű… Ez aztán jó volt.

Pedig nem igazán szeretem a novellásköteteket, de ami jó, az jó.

Közvetlen folytatása az előző kötetnek (The reign of Istar).
Bekövetkezett az Összeomlás, Ansalon káoszba fulladt, az istenek „elhagyták” Krynnt, igaz papok sincsenek már. Éhínség és járványok tizedelik az embereket (és egyéb fajokat), mindenhol tombol az erőszak.

Nagyon sötét hangulatúak a novellák, de azért jópár helyen kacarásztam is.
Felbukkannak szereplők az előző kötetből (Nikol, Michael, Tarli), illetve néhány arc a krónikákból és a Huma legendájából is (Mishakal, Astinus, Lord Soth, Rennard).

És akkor egyenként a novellákról:
1. Michael Williams: The Word and the Silence
Megint egy jó hosszú verssel indul a könyv, ami számomra megint értékelhetetlen.

2. Michael és Teri Williams: Mark of the Flame, Mark of the Word
Ez pedig egy történet, ami a vershez kapcsolódik (lényegében verselemzés), ráadásul nagyon rossz, nehézkes stílusban van megírva.
Szerencsére ez volt az egyetlen bánácska darab a kötetben.

3. Mark Anthony: The Bargain Driver
Könnyed, kalandos történet egy kereskedővel és egy fafejű solamniai lovaggal, kis mágiával megfűszerezve.

4. Todd Fahnestock: Seekers
Alighanem a legkomorabb történet. Egy falut járvány súlyt, egy kisfiú pedig fel akar menni a közeli hegy tetejére, hogy ott számonkérje az (elképzelése szerint ott lakó) isteneket.

5. Nick O'Donohoe: No Gods, No Heroes
Egy kimondottan derűs történet. Egy botcsinálta kereskedőbagázs vándorútja egy „állítólag” gazdag városba, hogy ott eladják jó pénzért a rakományukat: sok hordónyi sört. spoiler :D

6. Richard A. Knaak: Into Shadow, Into Light
A főszereplő itt Rennard, a Huma legendájából. spoiler Volt itt bosszúszomjas, hitehagyott solamniai lovag, csőcselék, járvány és egy rakás gonosz dolgokban mesterkedő kultista spoiler.

7. Dan Parkinson: Ogre Unaware
Egy újabb vicces darab. Voltak itt mocsári törpék, egy amnéziás ogre, rabszolgakereskedők, akiket épp telibe kapott az Összeomlás. Jó nagy ökörség volt. :D

8. Roger E. Moore: The Cobbler's Son
Hühű, ezt végigkacarásztam. Egy surranó Astinusnak írt leveleiből áll össze a történet, ami a surranó narrálásában ugyan nagyon vicces, a valóságban mégis tragikus. Lényeg, hogy a surranó jószándékú cselekedetei és kérdései tömeges zavargást és káoszt okoznak a városban…

9. Paul B. Thompson, Tonya R. Carter: The Voyage of the Sunchaser
Egy hajó épp Istárba tart egy 'szent' rakománnyal, csak útközben bekövetkezik az Összeomlás.

10. Douglas Niles: The High Priest of Halcyon
Ez szépen megalapozza a krónikák eseményeit. Egy írnok Astinusnak küldött leveileiből áll össze megint egy történet. Bár az istenek elhagyták Krynnt, egy Halcyon nevű városkában felbukkan egy pap, aki állítólag elképesztő csodákat tesz. Ennek jár utána a levelek írója. spoiler

11. Margaret Weis, Tracy Hickman: True Knight
Folytatódik Nikol és Michael története, akiket a The reign of Istar kötetben már megismerhettünk. (És akiket ott ugyebár Raistlin figyelmeztetett, hogy szörnyű vész közeleg.) Nagyon-nagyon izgalmas, döbbenetes, felháborító és egyben humoros is volt ez a történet. Sok utalás van a krónikákra, tényleg öröm volt olvasni, nagyon ügyesen fűzte Weis és Hickman a szálakat. És tiszteletét tette mindenki kedvenc (:D) halállovagja is, Lord Soth, aki egyben a nap hőse is lett. spoiler
Szuper lezárása volt a kötetnek.

Nagyon tetszett ez a gyűjtemény. Gondolkoztam, hogy levonjak-e egy fél csillagot a kezdő vers és az ahhoz kapcsolódó novella miatt, de a fenébe is, a többi piszkosul bejött.
Úgyhogy szépen rányomok 5 csillagot.

***

Megjegyzés: a festett borítós TSR kiadványok szerintem szebbek. (Nekem is olyanom van, juhú. :) )


Margaret Weis – Tracy Hickman (szerk.): The Cataclysm

Könyvtár
Margaret Weis – Tracy Hickman (szerk.): The Cataclysm

The Cataclysm spreads wholesale sorrow and destruction.

But for a ghost knight, it means a last chance at honor.

While only magic can save a certain ship bound for Istar.

And for gully dwarves, entrepreneurs, and scribes, the Cataclysm just might be the opportunity of a lifetime. Or perhaps a rare chance to cheat death.

Originally published in 1992, this classic collection of tales set in the world of Krynn centers on the apocalyptic catastrophe known as the Cataclysm. The fantastical comes alive in ten stories by well-known Dragonlance scribes and a novella by The New York Times best-selling authors Margaret Weis and Tracy Hickman.