Rodwin értékelése


Rodwin>!
Brandon Sanderson: A királyok útja I-II.

Sandersonban még sosem csalódtam, és e monstrum elolvasása után sem ingott meg benne a bizalmam. Belegondolni is merész, hogy csak az előkészületei ennek a világnak cirka tíz évig tartott. Méltán nevezheti az író a fő sorozatának, hiszen közel negyed évszázad lesz, mire lezárul az egész.
Megtudtunk oly sok mindent, és mégsem eleget. Hiába a könyv mérete én ezt csak egy bevezetésnek éreztem. Roshar világában járunk, ahol háborúk dúlnak, emberek és parshendiek között. Utóbbiakról sajnos igen keveset tudtunk meg. Ezeket a csatákat hatalmas hidakkal, szilánkvértekkel, és pengékkel is vívják, a világ leghatásosabb fegyvereikkel. Egy – egy ilyen ütközet igen grandiózusra tud sikerülni.
Történetünk egyik főhőse Kaladin, akivel együtt nyöghetjük eme háború kínjait. Bebizonyítja, hogy kitartással igenis sokat tudunk elérni, illetve azt is, hogy a bosszú nagyon jó mozgatórugó.
Sanderson annyi mindent belerakott ebbe a könyvbe, a mágia szokás szerint igen jól eltalált, nem elég, hogy sokszor én sem értettem, de legalább hőseink is csak tapogatóznak. Van itt kérem lélekhajlítás, és viharfénnyel átszőtt mágia.
Női főhőseink Shallan és Jasnah szála is igen érdekes, általuk a sötétebb mágiákba is bepillanthatunk. Szerencsére a szereplők nincsnek olyan sokan, hogy már zavaró legyen.
Több nézőpont karakteren keresztül utazhatjuk be a világot. Rengeteg népcsoport és titok övezi majd az utunkat.
Összességében egy nagyon jó sorozatindító a könyv, de a java csak ezután fog jönni.
Én mindenképp a Ködszerzet, és az Elantris után olvasnám. Már csak azért is, hogy lássam, mennyit fejlődött az évek alatt Sanderson.

>!
Delta Vision, 2018
1546 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633952658Ö · Fordította: Sárpátki Ádám

Brandon Sanderson: A királyok útja I-II.

Könyvtár
Brandon Sanderson: A királyok útja I-II.

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Brandon Sanderson, a New York Times bestsellerszerzőjének könyve,
A királyok útja egy lenyűgöző epikus történet kezdete.

Roshar a kő és a viharok világa. Rejtélyes, óriási erejű förgetegek söpörnek végig a sziklás terepen – gyakoriságuk nemcsak a környezetet, hanem a civilizációt is átalakította. Az állatok páncéljukban bújnak meg, a fák behúzzák ágaikat, a fűszálak pedig visszavonulnak a terméketlen földbe. Az emberek csupán ott építenek városokat, ahol a táj védelmet nyújthat.

Évszázadok elteltek a tíz felszentelt rend, a Tündöklő Lovagok bukása után, ám szilánkpengéik és szilánkvértjeik megmaradtak – a titokzatos kardok és páncélok, amelyek átlagos embereket szinte sebezhetetlen harcosokká változtatnak. Egész királyságokat adnak értük, háborúkat vívnak miattuk, és háborúkat nyernek velük.
Éppen ilyen küzdelem dúl a Széthasadt Síkságnak nevezett, romos tájon. Kaladin, aki öccse védelmében seborvosi jövőjét a lándzsára cserélte, rabszolgaként szolgál itt. Egy értelmetlen háborúban, ahol egyetlen közös ellenfél ellen tíz sereg küzd egymástól függetlenül. Kaladin azon igyekszik, hogy megmentse az embereit, és hogy megértse a vezetőket, akik feláldozhatónak látják őket.

Dalinar Kholin fényúr vezeti a tíz sereg egyikét. Akárcsak bátyját, az egykori királyt, őt is lenyűgözi az ősi kötet, A királyok útja. Felkavarják őt a régmúlttal és a Tündöklő Lovagokkal kapcsolatos látomásai – már a saját épelméjűségében sem bízik.

Hosszú mérföldekkel arrébb egy Shallan nevű, tapasztalatlan fiatal nő szeretne a kiváló tudós és megrögzött eretnek, Jasnah Kholin, Dalinar unokahúga alatt tanulni. Habár őszintén szereti a tudományos munkát, indítékai közel sem tisztességesek. Vakmerő lopásra készül, ám Jasnah-val végzett kutatása a Tündöklő Lovagok titkaira, és a háború valódi okára világíthat rá.

A királyok útja, ami több mint tíz évig tartó tervezés, írás és világépítés eredményeként jött létre, csupán a Viharfény krónika nyitókötete.

Élet a halál előtt. Erő a gyengeség előtt. Utazás a cél előtt.

Hangozzanak el újra az ősi fogadalmak, és kapják vissza az emberek egykori szilánkjaikat.

A Tündöklő Lovagoknak újra fel kell emelkedniük.