FélszipókásŐsmoly  értékelése


FélszipókásŐsmoly >!
Michael J. Sullivan: A Smaragdvihar

Két teljesen független, egymásra semmilyen hatással nem lévő szálon folytatódik az előző rész, ezzel zárva a Riyria krónikák off középső szakaszát. Az egyik szál Arista hercegnőé (illetve Modina császárnőé), a másik pedig a Riyria srácoké. Számomra megbontotta a cselekmény( élvezeté)t a váltogatás, így először az egyik, majd a másik szál mentén olvastam a könyvet.

„A Smaragdvihar fedélzetén” – Hadrian és Royce
Kedvelt harcosunk az örökös felkutatásra indul egy elfogott levél alapján a kontinens túlfelébe, Gwen unszolására a tolvaj is vele tart, mert a jóslata szerint nélküle Hadrian meghalna. Az író az előző részt karakterfejlődésre használta, ezt pedig világépítésre. Egyértelműen a kalandon és a küzdelmeken van a hangsúly (ami végre rendesen megméretteti a főhősöket), de azért humort sem nélkülözi. A sorozat – beleértve az előzményköteteket is – eddigi leggazdagabb, legszínesebb történetszálát nyújtja:
– VILÁG és NÉPEI: megismerhetjük az oldalakon a trópusi/egzotikus Kálét, érintőlegesen a kalózsziget Dakkát, és egy kicsit Delgost (Tul del Fur városát és Drumindor erődjét) is. Végre elfek és goblinok (ghazelek, vagyis "elfeledettek") is szerepelnek benne, illetve a dzsungellakó tenkinek (akikről úgy hírlik, goblinok és emberek keverékei, valójában spoiler).
– KALAND: Kapunk részletesen kidolgozott hajós utazást (a hajózási feladatok és legénységi szerepek alapos kifejtésével, számomra kicsit sok is volt), dzsungeltúrát és sok-sok remek harcot.
– SZEREPLŐK: Lényegesen többet megtudhatunk Hadrian (káléi) múltjáról és Royce sajátosságairól (pl. hogy viseli a tengert), mint a korábbi kötetekben. Visszatér Wyatt, az első két részben megismert fickó, aki átverte Hadrianékat, emellett Royce „ősellensége”, Merrick is fel-feltűnik. Továbbá rengeteg mellékszereplő a hajó legénysége és azok képében, akikkel útjuk során találkoznak. Sullivan erőssége töretlenül a szereplők kidolgozása, legyenek akár fő-, akár mellékalakok.

„A melengári boszorkány” – Arista és Modina
Kétségtelenül Arista fejlődött a legtöbbet az előző részben, mind személyiség, mind képességek (spoiler), mind hatalom (spoiler) terén. Bár lehet, hogy valaki szerette volna tovább kísérni, hogyan látja el közigazgatási tisztviselő szerepét, ő inkább egy veszélyes kalandra indult spoiler mert értesült, hogy spoiler. Ráadásul tökegyedül vág neki. De kiderül róla, hogy kiváló érzéke van a kém szerephez, mert úgy szivárog be a birodalmi főváros kastélyába, hogy senki sem gyanít semmit. Közben Modina kezd magára találni, bár még mindig rettenetesen búskomor.
Itt nem is igazán ők tetszettek, hanem rizsporos parókás Nimbusz, a császárnő tanítója. Kedvessége emlékeztetett a legelső részben feltűnt Myronra, a szerzetesre (jó lenne őt is viszontlátni, és a jelek szerint az utolsó részekben lesz is alkalom rá). Jó volt újra spoiler A regény végére olyan helyzetbe juttatta magát Arista, amiből persze a plot armor segítségével bizonyára ripszropsz kikeveredik a következő kötet első fejezeteiben (ahogy az lenni szokott), de azért remélem, hogy lesz tétje/következménye.

Sok kérdés maradt még megválaszolatlan az előző kötetben feltűnt szereplők és történetelemek kapcsán (spoiler). Gyanítom az utolsó kötetben derül majd fény a legtöbbjükre (spoiler).


Michael J. Sullivan: A Smaragdvihar

2.631 FtSzukits ·
3.095 Ft –15%
1.515 Ftálomgyár könyvesboltok ·
1.595 Ft –5%
1.595 FtBook and Walk
2.000 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár
Michael J. Sullivan: A Smaragdvihar

EGY FONTOS ÜZENET ROSSZ KEZEKBE KERÜL.
SÖTÉT TERV LÉP MŰKÖDÉSBE.
ÁM A KÉT TOLVAJ MOST IS A CSELSZÖVŐK ÚTJÁBAN ÁLL.

A Riyria egyik fele, Hadrian Blackwater Novron elveszett örökösének felkutatására indul. Egykori társa életét féltve, Royce Melborn ismét csatlakozik hozzá egy utolsó küldetésre, így együtt szállnak tengerre. A sikerre egyetlen esélyük, ha szembeszállnak a kíméletlen Merrick Mariusszal, a mesterbűnözővel, aki barátból Royce legádázabb ellenségévé vált. Útjuk csapdák és árulás ingoványos vidékén át vezet, és Hadrian arra kényszerül, hogy szembenézzen rég eltemetett múltjával.

A Smaragdvihar a magával ragadó Riyria-krónikák negyedik kötete. A hatkötetes sorozatot írója egyetlen, eposzi magaslatokra törő történetként alkotta meg, amit külön epizódokra bontott. A cselekményszálak egybefonódnak, de minden egyes kötet a saját történetét meséli el, és külön, kerek egészként is élvezhető. Az eredetileg magánkiadásban megjelent sorozatra felfigyelt egy nagy kiadó is, és az új kiadás révén az utóbbi évek legsikeresebb új fantasyjévé vált.