trombitang értékelése


trombitang>!
Raoul Renier: Sötét álmok

A Sötét álmok nem kevesebb, mint Raoul Renier művészetének esszenciája; minden benne van (és még némi üdítő plusz is), amit elvárhatunk a szerzőtől. A sorozatban ötödikként van jelölve, de nem szükséges az első négy ismerete ahhoz, hogy élvezhető legyen.
A novellák most nem alkotnak egy nagy egészet. Saját lábakon álló történetekről van szó, melyeket csak a világ köt össze, melyen játszódnak.

– Rajnai rege ★★★★★
Alternatív középkori krónika, ennek megfelelően archaizáló, de élvezetes és gyönyörködtető szöveg. Véleményem szerint nem ez a legihletettebb Renier történet (megkockáztatom, hogy neki ez csak afféle ujjgyakorlat volt), de jól példázza az író tehetségét, mert még így sem tudtam öt csillagnál kevesebbet adni rá. :-)

– A könnyhullató ★★★☆☆
Jól ismert sablon Renier stílusban körítve, Mersant világára alkalmazva..

– A fegyverkovács meséje ★★★★☆
Vérprofi kereskedő meséli el becses portékája történetét.

– Logosz ★★★☆☆
Kincs- illetve talizmán- vagy szerencsevadász tanmese, vagy mi…
Abban én is hiszek, hogy szerencséje csak annak lehet, aki meg is dolgozik érte. A szerencse egy éppen aktuális állapot, nem tulajdon, amit akár el is orozhatnánk másoktól.

– A dúvad ★★★★★
Ez az egyik azon novellák közül, melyek legnyílvánvalóbban köthetők a sorozathoz. Számomra külön öröm volt kedvenc szereplőm feltűnése a történetben. Nem, nem Steinhardt kapitány az. Bár ő is eszetlen nagy király, nekem más a kedvencem. :-)

– A város hőse ★★★★★
Ez pedig a másik; és a legtipikusabb Mersant sztori a kötetben. Renier Káin és Ábelje. Történet a gátlástalan, Istent s erkölcsöt nem ismerő, hatalomvágyó emberről. Nagyon véres, nagyon kegyetlen.

– A költő angyala ★★★★★ + ★
Példabeszéd a művészethez, az alkotáshoz való hozzáállásról. Intés a kevélység ellen. Nekem a velőmig hatolt…
Igen, ez a novella számomra 5 + 1 csillagot (vagy akár még többet is) ér.

– A vasorrú bába ★★★★★
Egyszerre szép és elborzasztó mese.
Ez a kettősség egyébként nagyon jellemző erre a sorozatra, és nagyon természetesnek hat az, ahogyan Renier csinálja. Tulajdonképpen a világunkra, az életünkre asszociál, ahol megannyi szépség és érték mellett párhuzamosan ott van a sok-sok szörnyűség, emberi kegyetlenség, kicsinyesség, irígység, bosszúvágy, stb…

– Segítség a bajban ★★★★☆
Érdekes, mert még mindig nem tudom mire akart kifutni ez a mese, de végig nagyon izgultam „hősünkkért” . Jó volt olvasni..

– A tündér bosszúja ★★★★★
Igencsak érdekesre sikerült ez a tolkienitől kissé eltérő tündeábrázolás. Megkockáztatom, hogy még jobb is. Valahogy itt jobban átjön a tündék természeti nép jellege.

– Sárkányölő Bende ★★★★★
Szokatlanul könnyed, vicces történetnek hat egészen a végéig, amikor is rájöhetünk, hogy tulajdonképpen ez egy kőkemény társadalomkritika. Itt lehervad a mosoly az arcunkról és mélyen a gondolatainkba merülünk… FERGETEGES!

– Az asszony és az ork ★★★★★
A tündér bosszújához hasonlóan itt is szembeötlő a különbség Tolkien és Renier orkjai között. Míg az angol mester orkjait egy magasabb hatalomtól való félelem hajtja, itt már belső motivációkról is beszélhetünk. Nagyon érdekes.

– Sánta Barghúl költészete ★★☆☆☆
Ez a novella gondolom arra lesz jó, hogy a Káosz és Mersant világát össze lehessen fésülni. Nem tudom, hogy erre van e valós szándék, és azt sem, hogy én ezt akarom-e. Egyelőre nekem nem igazán tűnik kompatibilisnek a két világ.

Megjegyezném még, hogy van a kötetben egy trió, nevezetesen: A tündér bosszúja, a Sárkányölő Bende, valamint Az asszony és az ork, melyek bár hangulatukban jócskán eltérnek az általam eddig olvasott Renier szövegektől, nekem legalább annyira tetszettek, mint komor-bús társaik. Ezekben a csalfán derűs hangulatú írásokban ugyanúgy megmutatkozik szerzőnk ihletett virtuozitása, és meglepődtem, de nagyon-nagyon jól áll neki ez a stílus is. Szívesen olvasnék még tőle ezekhez hasonló novellát vagy akár regényt.

És most, hogy befejeztem a sorozatot – melyben kötetről kötetre erősödött bennem a felismerés –, már bátran hozom meg az ítéletem, miszerint Raoul Renier (Kornya Zsolt) egy zseni.

4 hozzászólás

Raoul Renier: Sötét álmok

1.500 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár
Raoul Renier: Sötét álmok

Mit tegyen egy tudós öregasszony, ha a falubeliek egyszer csak ellene fordulnak? Mi történik, ha egy rabbinus különös, zöld köve rossz kezekbe kerül? És hogyan tesz szert egy szegény, ír üstfoltozó a legdöbbenetesebb történetre, amit szállásért cserébe élete végéig mesélhet?

Az olvasó nem akármilyen Raoul Renier-könyvet tarthat a kezében: az antológia eklektikusan illeszkedő novellái egy alternatív európai középkorba kínálnak betekintést. Könnyed és komor hangvételű írásokat egyaránt ízlelgethetünk, ám egy dolog közös bennük: mindegyik elgondolkodtat. A történetek kiegyensúlyozott ritmusban követik egymást, a sötétebb, rémisztőbb témákat (Rajnai rege, Segítség a bajban) üdítően humorosak váltják (Az asszony és az ork, A tündér bosszúja).

A kötetet a stílus- és zsánerelemek közötti merész átjárhatóság teszi még különlegesebbé. A krónikások szövege épp csak annyira van archaizálva, hogy még élvezhető legyen; a klasszikus népmesei fordulatok hamar beszippantják a gyanútlan olvasót, hogy aztán a kísértethistóriák eszköztárát felvonultatva hamisítatlan borzongást kínáljanak. A burgosi fegyverkovács műhelyétől a Rajna menti tájakon át egészen Terracina városáig különös karakterek népesítik be e varázslatos világot. Lovagok, grófok, boszorkányok, orkok és törpék, nincstelen csavargók kelnek életre a szemünk előtt s vívják hétköznapi vagy természetfeletti küzdelmeiket. A cselekmény középpontjában mindig emberi titkok és tulajdonságok állnak: gyarlóság és szenvedély, félelem és bosszúvágy.

A Sötét álmok az első kiadáshoz képest három új történettel bővült, ezek közül kettőben a szerző népmesei motívumokhoz nyúl vissza. A vasorrú bába nem nélkülözi a fantasztikus elemeket, miközben torokszorítóan valóságos történet, a Sárkányölő Bende pedig humoros meseköntösbe bújtatott, kíméletlen társadalomkritika. A korhű hangulattal gazdagon átitatott novellák irodalmi igényességgel szórakoztatnak: a könyvet nemcsak a Renier-ínyencek, hanem a szerzővel most ismerkedők is élvezettel forgathatják.