Noro  értékelése


Noro >!
Larry Correia: Son of the Black Sword

Judge Dredd, fantasy verzió? Egy démonok lakta óceán által övezett szigetországban, ahol a Törvény az úr, a Védelmezők mindent megtehetnek, amíg betű szerint követik a Törvényt. Közülük is kiemelkedik egy, aki úgyszólván vallásos hittel követi a Törvényt (ez amúgy elég ironikus, a vallás ugyanis Törvényen kívül áll). De egyszer csak – önhibáján kívül – olyan helyzetbe kerül, amikor a Törvény egyszerre két, egymásnak ellentmondó dolgot követel tőle, és bármit tesz, Törvényen kívülivé válik. off

A regény a heroikus fantasy Gemmell-féle irányzatát követi, amennyiben azt firtatja, miből lesznek, és hogyan születnek az igazi hősök. Az érdekessége pedig az, hogy ebben a – némiképp indiai mintára épülő – világban a „hősnek” (vagy éppen az igazságnak) látszólag többféle definíciója is van, attól függően, hogy a szigorú kasztrendszer melyik lépcsőfokáról nézzük. A cinikus törvényhozók, a fanatikus harcosok, és az emberszámba sem vett kaszton kívüliek mintha három különböző történetben élnének. Aki egész életében csak egy kaszt nézőpontját ismerte, annak nem könnyű értelmet találnia egy másikban. Ha pedig ötven nemzedék alatt először fordul elő, hogy a rendszer kidob magából valakit, akkor lesznek, akik megkérdőjelezik a rendszer helyességét. Egyesek megpróbálják a maguk javára fordítani az anomáliát. Mások tanulmányozni kezdik az ősi törvénykönyveket, és rájönnek, hogy bizonyos szabályoknak eredetileg nagyon is sok értelme volt, csak később kezdtek visszaélni velük. A Törvény ugyanis a démonok ellen vívott háború idejéből származik, amikor még egészen más volt a világ.

A könyv karakterábrázolása talán egy kicsit kiegyensúlyozatlan. Első számú főhőse gyakorlatilag egy szociopata, akiből gyerekkorában mágiával ölték ki az érzelmeket: ez így tulajdonképpen következetes jellemábrázolás, de nem feltétlenül hálás téma, ámbár helyenként egészen érdekes. A többi nézőpontkaraktert viszont a szerző hajlamos elhanyagolni, pedig ők engednek betekintést a különböző kasztok „normális” életébe. Aztán ott vannak a kaszton kívül álló varázslók, akik egész életüket a mágiát hordozó tárgyak (égi fémdarabok és démontestrészek) harácsolására teszik fel, és bár ez az oldaluk remekül ki van dolgozva, mást nem is tudunk meg róluk.
A világ ellenben nagyon szépen jelenik meg a könyvben. Ahogy a hősök fokozatosan ismerik meg az ősi mítoszokat, és kapcsolják ezeket össze a jelen valóságával, az a klasszikus fantasy sagákhoz méltó. Mindent egybevéve érdekes olvasmány, ami talán nem világmegváltó szinten, de tud újat mutatni a hősies fantasy rajongóinak.


Larry Correia: Son of the Black Sword

Book Depository
Könyvtár
Larry Correia: Son of the Black Sword

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

After the War of the Gods, the demons were cast out and fell to the world. Mankind was nearly eradicated by the seemingly unstoppable beasts, until the gods sent the great hero, Ramrowan, to save them. He united the tribes, gave them magic, and drove the demons into the sea. Ever since the land has belonged to man and the oceans have remained an uncrossable hell, leaving the continent of Lok isolated. It was prophesized that someday the demons would return, and only the descendants of Ramrowan would be able to defeat them. They became the first kings, and all men served those who were their only hope for survival.

As centuries passed the descendants of the great hero grew in number and power. They became tyrannical and cruel, and their religion nothing but an excuse for greed. Gods and demons became myth and legend, and the people no longer believed. The castes created to serve the Sons of Ramrowan rose up and destroyed their rulers. All religion was banned and replaced by a code of unflinching law. The surviving royalty and their priests were made casteless, condemned to live as untouchables, and the Age of Law began.

Ashok Vadal has been chosen by a powerful ancient weapon to be its bearer. He is a Protector, the elite militant order of roving law enforcers. No one is more merciless in rooting out those who secretly practice the old ways. Everything is black or white, good or evil, until he discovers his entire life is a fraud. Ashok isn't who he thinks he is, and when he finds himself on the wrong side of the law, the consequences lead to rebellion, war – and destruction.