Voorhees értékelése


Voorhees>!
Kornya Zsolt (szerk.): Sejtelmes történetek

Mindig nagyon várom, hogy új kötettel bővüljön a MesterMűvek sorozat, és ahogy kiadnak egy újabb darabot, azonnal lecsapok rá. A Delta Vision az egyetlen, aki még a sci-fi műfajban is meg tudott szólítani, ami egyetlen másik kiadónál sem ragadott meg, akármilyen neves szerzőről legyen is szó.Ebből kifolyólag nagy várakozásokkal fogtam bele a Sejtelmes történetekbe, amely a dark alsorozat 2. számát viseli.

A novellák színvonala változó, de legalább megtudhattuk azt is, hogy az egyébként teljesen más műfajban alkotó szerzők írtak rémtörténeteket is. Nagyon tetszett a novellákat bevezető életrajzi leírás, látszik, hogy a szerkesztők alaposan utánanéztek a szerzőknek, és minden részletre kiterjedően tájékoztatják az olvasót. Ismét nagyon figyelmes és színvonalas szerkesztői munka, talán a legjobb az országban (nem lebecsülve a többi kiadó munkáját természetesen).

A legjobb írások a kötetben véleményem szerint a Pásztorátok, a Nagy Vörös, az Elemi erők és a Szürke halál. Sir Arthur Conan Doyle írásai hozták a megszokott színvonalat, azonban Jack London kicsit elmaradt a várakozásaimtól. A többi szerző közül kiemelkedett Stephen Vincent Benét és Loual B. Sugarman írása.

Lehet, hogy az írások műfaja alapján inkább a MM Klasszikusok alsorozatában lenne az antológia helye, de őszintén szólva nem teljesen mindegy? A lényeg, hogy megjelentek magyarul. Engem az sem zavar különösebben, hogy az Attraktor kiadványai között is lehetett olvasni az itt megjelent írások közül, mert szívesen újraolvasnám bármelyiket. Különben is, nincs két ember, aki ugyanazt az írást ugyanúgy fordítja. Véleményem szerint az érdeklődő magyar olvasóközönség nagyon hálás lehet továbbra is a Delta Vision kiadónak, amiért megjelentet ilyen színvonalas alkotásokat. A magam részéről jöhet bármennyi.

És ha a következő kötetben kelet európai szerzők is szerepelnek majd, szívesen bevállalok egy Turgenyev fordítást, ha van rá igény :)


Kornya Zsolt (szerk.): Sejtelmes történetek

Könyvtár
Kornya Zsolt (szerk.): Sejtelmes történetek

A hidegvérű londoni úriember, aki nem hisz a természetfölöttiben, módszeres alapossággal lát neki egy kísértetjárás kivizsgálásának… Két mindenre elszánt tudós verseng a láthatatlanság titkáért, de egyikük módszere sem tökéletes… A római erőd romjai között barangolva különös emlékek ébrednek a nézelődő házaspárban… A kőkorszaki kannibálok dzsungelszigetén egy barbár koponyakultusz őrködik az emberiség történelmének legmagasztosabb misztériuma fölött… Ilyen és ezekhez hasonló elbeszélések várják az olvasót kötetünk lapjain Jack Londontól, Sir Arthur Conan Doyle-tól és az angolszász fantasztikus irodalom más klasszikusaitól. SF-nek éppúgy beillenének, mint fantasynek vagy horrornak, olykor a detektívtörténet és a kalandregény ismertetőjegyeivel színesítve. Valójában azonban nem tartoznak egyik csoportba sem, önálló irodalmi kategóriát alkotnak: weird tales, azaz sejtelmes történetek. Játszódhatnak a ködös múltban vagy a távoli jövőben, vezérelvük lehet a tudomány vagy az okkultizmus, hangvételük humoros vagy kiábrándultan keserű. Bármilyen sokfélék azonban, mindig van egy közös vonásuk: a világ, melyet feltárnak előttünk, a titkok és talányok hona, sokkal nagyobb és összetettebb, hogysem emberi ésszel felfogható lenne. Akár elborzaszt minket ez a felismerés, akár kellemes borzongás fut rajtunk végig tőle, válogatásunk szerzői garantálják, hogy az olvasmányélmény emlékezetes lesz.

Számomra a sejtelmes történet legfőbb vonzereje, hogy kifejezetten a felkavarás szándékával íródott. Talán az minden, amit elmondhatunk róla, hogy illeszkedik egy bizonyos olvasói hangulathoz; hogy komplexebb és kifinomultabb a hagyományos fantasztikus sztoriknál.
MICHAEL MOORCOCK