pat P értékelése


pat P>!
Palágyi R. László: Az Éjkapu

Nem kifejezetten az én műfajom, de a 2020-as, GABO kiadós antológiában debütált szerző kedves felkérésére nagy örömmel olvastam el a kötetet.
Aggódtam persze, hogy hátha rossz lesz, és akkor nagy bajban leszek – de egyáltalán nem volt rossz, hála a két isteneknek!

Ahhoz képest, hogy ez egy eléggé klasszikus, királyos-lovagos-mágiás fantasy, némi portálfantasy beütéssel… alapvetően élvezettel olvastam. :P
Az első pár fejezet kicsit még döcögött (meg ha elkezdődik egy szál, miért hagyjuk aztán el, egészen a regény végéig? és még érdekes is lett volna!), de aztán szépen összeállt az egész. Nem csikorgott a stílus (sőt), működtek a karakterek, érdekesek voltak a konfliktusok, valahonnan valahova tartott is a történet, klasszul fokozódott a feszültség, a szálak szépen összeértek a végére. Még némi romantikus konfliktust is találhatnak benne az erre fogékony olvasók, és az ráadásul túl sincs ragozva! A Nyugatföldön játszódó rész lényegesen kevésbé tetszett, az „otthoni” történések sokkal jobban be tudtak vonni, ott voltak igazán érdekesek a konfliktusok.

Szóval, ez egy egészen jól megírt, korrekt regény, bárcsak minden kezdő író ilyen remek debütálással érkezne közénk.


Palágyi R. László: Az Éjkapu

Könyvtár
Palágyi R. László: Az Éjkapu

Különös események követik egymást Ostidas komor királyságában, ahol évszázadok óta az Oroszlános Lovagrend uralkodik. A bányavárosokban az épületekre tűzik egy megjósolt új rend zászlaját, Ámbraparton pedig élettelenül a partra sodródik az óriási kráken, amely hosszú ideje elzárta az országot a tengeren túli világoktól. Mivel a szörny fenyegetése már a múlté, a korona expedíciót indít a krónikákban szereplő nyugati földrész, Vessuunas felé. Ám a Vessuunasba vezető úton, az éjszaka és nappal határán, minden felfedezőnek – legyen hős vagy gonosztevő, vagy akár mindkettő –, át kell kelnie az Éjkapun…