RandomSky értékelése


>!
RandomSky
Clive Barker: Hírvivő

HammerWorld 113. 1999/04
Nem véletlenül emlegetik az új Barker regény borítóján a Korbácsot – A Tudás első könyve alcímet viselő kötet sokkal közelebb áll ahhoz, mint az író kimondottan horror cuccaihoz. Persze rémségek így is akadnak bőven, de a fő hangsúly nem a gyilkolászás ezernyi formáján van. A Korbács Barker csúcsalkotása, egy rendkívül mély és elgondolkodtató fantasy regény, ahol a fantasy-n nem a barbárok-sárkányok-varázslók műsort értem, hanem a színtiszta, korlátoktól mentes fantáziát. És ezen mesterműhöz mérten azért nem annyira jó a Hírvivő. A sztorit dióhélyban nehéz elmesélni. Alapjában Jó és Rossz harcáról szól. A szerencsétlen, elszigetelt kisemberből lett Jaffról, aki a Tudást akarja megszerezni, hogy bármikor kedvére mártózhasson Quiddity-ben (ez egy tenger, s benne szigetek, ahol elvileg mindenki legalább kétszer, vagy háromszor jár életében: mikor megszületik, mikor meghal, és első szerelmes éjszakáján élete szerelmével). És aki ebben igyekszik őt megakadályozni, az Fletcher, a kábszerfüggő tudós. Háborújuk során egy Palomo Grove nevű kaliforniai kisvárosba jutnak, s ez lesz helyszíne végső összecsapásuknak is, melyet részben már gyermekeik vívnak majd. A történet azonban ezzel nem ér véget, tehát lehet várni a folytatást. Rengeteg különös ötlet, gondolat, meghökkentő húzás rejlik a könyv lapjain. Hogy mégsem érzem úgy, hogy a Hírvivő megközelítené a Korbács zsenialitását, az számos dolognak köszönhető. Legfőképpen az zavar, hogy az olyan költői és szép témákról, mint amilyen Quiddity lenne, egyáltalán nem megkapóan vagy lélegzetelállítóan ír Barker. Úgy rémlik, a Korbács szépséges gondolatai teljesen megigéztek, és ez itt hiányzik. Egyszerűen nem ragadott magával (persze a hiba bennem is lehet); néhol pedig feleslegesen alpári. Elhiszem, hogy ilyen nyelvezetű könyvet sokkal könnyebb eladni, mégis úgy érzem, hogy egy Barker-nagyságú író megengedhetné magának, hogy igényesebben, szebben ír. Hogy tud úgy, arra a Korbács a bizonyíték…


Clive Barker: Hírvivő

Clive Barker: Hírvivő

A tudás első könyve

Palomo Grove, a békés kaliforniai kisváros, gondtalanul éli napjait, nem is sejtve, hogy a végromlás küszöbén áll. Különös gyermekek születnek, ketten a sötétség és pusztulás prófétájának – a Jaffnek – ivadékai, a harmadik a fény erejét hordozó férfi, Fletcher utóda. Az összecsapás elkerülhetetlen: megkezdődött a hajsza a Jaff után, keresztül egész Amerikán.

A győztesre nem kisebb jutalom vár, mint maga a Tudás, az emberiség által ismert legnagyobb hatalom – kulcs minden faj álomvilágához. Hogy ezt megszerezze, a két fél minden erejét latba veti, és amikor kifogy az eszközökből, saját gyermekeit küldi a csatába.

Csakhogy azok ahelyett, hogy egymás vérét ontanák, szerelemre lobbannak. És elszabadul a pokol – Palomo Grove utcái rettenetes, nem evilági jelentek szemtanúi lesznek.

Hirdetés