reerose értékelése


reerose>!
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei I.

Szomorú vagyok kicsit, mert nem erre számítottam ettől a könyvtől! Nagyon szeretem Lovecraft világát, legalábbis azt, amit eddig ismertem belőle, amiket a rengetegféle társasjátékon keresztül megláttam… Imádom a Mansions of Madness meg az Arkham Horror játékokat, a nyomozást, a mini horrorsztorikat egy-egy találkozás és eseménykártya felfordításakor, a karaktereket, a jelképeket, a szörnyeket. És valószínűleg én vagyok a béna, de ezt vártam Lovecraft irományaitól is, hiszen a társasok ezeket alapul véve készültek, nem? Hát, szerintem nem…
Nagyon nehézkesen ment ezeknek a novelláknak az olvasása, mert minden leírás volt. Az eseményeket sem fordulatokból, hanem hosszadalmas leírásokból ismerhetjük meg, ez pedig engem eléggé untatott. Többen is említették a túlírtságot az értékelésükben, és egyet tudok érteni velük is. Már néhol automatikusan átugrotta a szemem a jelzőket, de a leírások adták a történetek nagyját, így azokat nem hagyhattam ki.
Voltak jó kis történetek, de a hosszabb novellákkal nagyon meggyűlt a bajom. Hiányoztak a karakterek is, még Randolph Carter sem szerepelt annyit, hogy mondjuk megkedveljem…

Valószínűleg máshoz vagyok szokva (pörgősebb cselekményhez párbeszédekkel fűszerezve), és ez is tehet arról, hogy nekem ez a kötet nem jött igazán be. Illetve már említettem, hogy én valami olyasmire számítottam, mint amivel a társasokban találkoztam: valamiféle nyomozásra, horrorelemekkel, konkrétabb ijesztgetésekre és több cselekményre a rengeteg leírás helyett. Sajnálom, mert nagyon akartam ezt őszintén kedvelni!


H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei I.

12.000 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei I.

Howard Phillips Lovecraft életműve, pályatársai zömétől eltérően, nem merült feledésbe: újra és újra kiadják, nem csupán hazájában, hanem külföldön – így Magyarországon – is. Lovecraft öröksége a mai napig eleven: világképének hátterére számtalan új írásmű születik az általa teremtett stílusban. Követői értelmezik és átértelmezik Lovecraftot, s nem mellékes körülmény, hogy soraikat a kortárs irodalom talán legnagyobb alakja, Jorge Luis Borges nyitotta meg. Lovecraft önmagát mindig Poe és Bierce követőjének tekintette. Sajátos világképének kialakításán – mely összetéveszthetetlen ízt kölcsönöz írásainak – roppant tudatosan dolgozott az irodalmi előképek kutatását is beleértve, melyről egy terjedelmes esszében is számot ad. Felfogásának lényege dióhéjban annyi, hogy megfosztotta a rémtörténetet a késő középkorból örökölt misztikus sallangoktól, s helyükre egy jellegzetesen modern életérzést állított: azt a fajta hideg iszonyatot, ami az embert a gigantikus, személytelen világegyetemmel szembesülve tölti el. A gondviselés illúziójától megfosztott egyén pánikreakciója ez, aki rádöbben, hogy magára hagyottan áll ebben a világban, amelynek szempontjából teljesen mindegy, hogy él-e, hal-e. A szörnyek – a hideg kozmosz megszemélyesítései az írói síkon – valójában abszolút közönyösek; az egyes ember – sőt, az egész emberi faj – semmiféle jelentőséggel nem bír számukra. És persze éppen ez bennük az iszonyatos; sokkalta iszonyatosabb, mint bármiféle szimpla gonosz lélek a keresztény kultúrkör naivan kétosztatú hiedelemvilágából.
Szándékunk az volt, hogy sorozatunkkal Lovecraft irodalmi munkásságáról nyújtsunk hiteles és átfogó képet. Jelen összeállításunk az első darabja annak a háromkötetes gyűjteménynek, mellyel a színvonalas és áttekinthető Lovecraft-összkiadás hiányát kívánjuk pótolni, remélhetőleg az olvasóközönség megelégedésére.