ujhelyiz P értékelése


ujhelyiz P>!
Robin Hobb: Forest Mage

A kvázi-vadnyugati préri, és a gyarmatosító gerniaiak, ill. az őslakó törzsek összecsapás az életterükért tovább folytatódik, és mivel egyik fél sem érti a másikat, ráadásul mindkét fél úgy érzi, hogy a háborúra az értékei fennmaradása miatt szüksége van, így igazából nem is válogatnak az eszközökben – legyen az puskával fenyegetés vagy éppen egy mágikus vírus elpusztítása.

Ezt fokozza a gerniai vallás előre elrendeltetett sors jellege – mindenki számára a születésekor egyértelmű, hogy milyen életpálya vár, és ezen pályát csak nagyon korlátozottan befolyásolják a képességek, vagy éppen váratlan események, mint betegség. Ez a fajta előre elrendelt útvonal talán segít abban, hogy valamelyest tervezhető legyen a világ, de ennyire kikényszerítve borzasztó merev rendszert eredményez, ami akkor is nehezen vált, ha a körülmények alapjaiban változnak meg – ráadásul alapvetően nem is elfogadó más kultúrák iránt. Alapvetően ez a változásképtelenség adja a főhősünk igazi tragédiáját: ugyanis miután túlélte a Speck járványt, a mágia elkezdte fizikailag átalakítani a szervezetét, így úgy néz ki, hogy a gerniai katonaság számára elfogadhatatlanul kövérré vált.

És ezután nem történik más, mint néhány részletben minden kapcsolatát spoiler elvágva a határra kerül, ahol a konfliktus magjával is lehetősége nyílik megismerkedni. A legnagyobb előnye ennek az útvonalnak az volt, hogy szemben az első kötet öncélú kegyetlenkedésével, itt sokkal inkább egy központi kérdést hangsúlyozott vele: miért gondoljuk úgy (akár Nevarre, akár mi, olvasók), hogy a „modern civilizáció” annyival értékesebb, hogy az ő fennmaradásáért el lehet pusztítani a többi kultúrát. Míg a fővárosban felbukkantak értékek is (még ha nem is egyértelmű, hogy jobb-e), a határ fele haladva ezek fokozatosan eltűntek, míg az árnyoldalak szaporodtak, ezáltal egyre nehezebb bármi értelmes módon védeni az igenlő választ.

Persze a másik fél sem szent – elég nehéz megvédeni a járványt, elvégre az, hogy spoiler, az nem mentség a rengeteg áldozatra, és ahogy elvettek Nevare-tól mindent, ami fontos volt számára, sem ad alapot a bizalomra. És ez a fajta morális kétértelműség tűnik a regény központi motívumának: a világ elítéli hősünket, hogy nem tud a két világ között választani, de én megértem (annak ellenére, hogy a nem döntés opció választása is sok szükségtelen veszteséggel járt): mindkét választás súlyos áldozat lenne hősünk számára, és igazából egyik sem jobb a másiknál. És ez a felismerés visz el minket az igazi tragédiáig.


Robin Hobb: Forest Mage

Book Depository
Könyvtár
Robin Hobb: Forest Mage

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

This is the second book in the brand new trilogy from the author of the „Tawny Man” trilogy, following on from the bestselling Shaman's „Crossing”. The King's Cavalla Academy has been ravaged by the Speck plague. Hundreds of cadets and instructors have been lost to the disease, and even the survivors may never fully recover. Many have been forced to relinquish their military ambitions and return to their families to face lives of dependency and disappointment. As the Academy infirmary empties, Cadet Nevare Burvelle also prepares to journey home, to attend his brother Rosse's wedding. Far from being a broken man, Nevare is hale and hearty after his convalescence. Instead of growing rake – thin like the other plague victims, Nevare has put on weight. In fact, he just can't stop putting on weight, no matter how much he exercises or how little he eats. To make matters worse, his nights are haunted by dreams of the voluptuous Tree Woman, dreams in which his Speck self betrays everything he holds dear in his waking life. Has the plague infected him in ways far more mysterious than the merely physical? Despite his fears, Nevare will journey back to Widevale in high spirits, in full expectation of a jubilant homecoming and a tender reunion with his young and beautiful fiancee, Carsina. But his life is about to take a dramatic, unexpected and shocking turn; and soon he may be forced to choose sides, between civilized Gernia, his ancestry and upbringing and the magical, sensual world of the Specks.