BBetti86 értékelése


BBetti86>!
Theodora Goss: Az alkimista lányának különleges esete

Szépen illeszkedik abba a hullámba, hogy korábbi irodalmi hősöket élesztenek fel és módosítják úgy a világukat, hogy az a mai olvasókhoz jobban illeszkedjen. Itt van Sherlock Holmes, Frankenstein, Jekyll doktor, már elkezdi alapozni a Dracula szálat is.
Csak éppen minden történetbe belekerül egy fiatal lány, aki itt hősnő lehet. Ők vagy a 'nagyok' gyermekei, vagy a kísérleti alanyai, akik itt saját történetbe csöppennek. Ha Enola Holmesot szeretem, fura lenne azt írni, hogy pl. Mary Jekyll létének ötlete nem tetszik, de valamiért ez a helyzet.
Talán azon akadtam fenn, hogy túl szélsőségesnek érzem, hogy minden gótikus rémmese hősnek női leszármazottja és kísérleti nyula lett. Ahogy nem tudom pozitívan értékelni, ha nincs női hős, úgy azt is túlzásnak érzem, hogy itt meg mindenki nő. (Ok, Sherlock Holmes férfi, de ő nem is tagja a lányok társaságának.) Nem tudok nem arra gondolni, hogy ez túl erőszakosan írja át azokat a történeteket nőivé.

A történet alapja különben: a megárvuló Mary Jekyll a megörökölt papírokból rádöbben, hogy az anyjának titkai voltak előtte. Mire észbe kap, már Sherlock Holmes oldalán egy nőket csonkoló sorozatgyilkos nyomában jár, miközben egy rejtélyes társaság után is nyomoznak, akik olyan lányokat hagynak maguk mögött, mint a mérgező Beatrice, vagy az emberbőrbe kényszerített puma, Cat.

Azt mindenképpen értékelem, ahogy a sok gótikus és viktoriánus történet világát összehozza. Szépen összesimulnak a részletek, és az alkimisták titkos társaságában is van ötlet, ami keretet ad a történéseknek és kísérleteknek. Az már most tetszik, ahogy Dracula felé sodródnak az események, bár Goss meglephet még, és lehet, az ő történetében Van Helsing nem lesz hős – de ez már a 2. kötetre marad.
Kalandos, hangulatos történet, olyan könnyeden szórakoztató. Igazán belemélyedni nem tudtam, mert azokból a másik sztorikból egyet nem hozott át az írónő: nincs benne félelmetes faktor. Ez már szinte kedélyes. Nem éreztem benne veszélyt, igazán ijesztő elemet. Ugyan használ horror elemeket, de nem érte el azt a szintet, hogy megijesszen vagy undorítson. (Nem a kedvenc horror típusom, de azt is annak tartom, ami a véres részeivel undorít. De ez nem olyan.)

Talán ezért nem szerettem a szerkezetében a beékeléseket – a történetet nem egyszer megszakítja, ahogy a lányok a jelenből merengenek és vitatkoznak az eseményeken. Az egészen olyan, mint egy kollégiumi pizsi parti. Értem, hogy azokkal enyhíti a feszültséget, és humorizál Goss, de engem kifejezetten irritált, és a történetből is rendszeresen kizökkentett. Mivel ezek nyomásban is elkülönülnek, beljebb vannak húzva a margók, egy ponton fel is merült bennem, hogy simán csak nem kellene elolvasnom ezeket. Azért nem hagytam ki őket, de a kísértés megvolt…

Az pozitív, hogy a lányok nagyon más karakterek, és Goss igyekszik ki is emelni, hogy mennyire és miben más a természetük. Komolyabb, vadabb és tragikusabb alak is akad köztük, hogy lehessen kedvencet találni köztük. De pont a sokaság miatt senki sincs igazán elmélyítve. Maximum az volt jó játék, hogy a beékelések miatt előre lehetett tudni, hogy hány lány bukkan még fel, és lehetett találgatni, kinek a vére/kísérleti alanya lesz.

Dicséretes, hogy szerelmi szál nélkül lett megírva. Mivel több fiatal lány, kamaszlány van a középpontba, ez nagyon más irányba is elmehetett volna, de így elegánsabb volt. Üdítőnek is találtam, hogy ezeknek a lányoknak nem az a legnagyobb gondjuk, hogy szerelmesek és gyötrődnek egy esküvőig. Amit esetleg jobban lehetett volna ebbe az irányba vinni – pl. Cat és Prendick – az meg kifejezetten részletszegény.
Az már személyes agybajom, de annak nem örültem, ahogy Maryt elkezdik Holmesszal szekálni. Ok, újraírják a történeteket, de Sherlock számára a NŐ Irene Adler volt, nem Mary Jekyll.

Már csak Dracula miatt is érdekel a folytatás, de nagyon remélem, a beékelés csevegések elmaradnak. Ahogy most belegondolok, azzal volt a legtöbb gondom olvasás közben. Meg lehetett volna ijesztőbb is…


Theodora Goss: Az alkimista lányának különleges esete

2.746 Ftjoarshop.hu ·
3.690 Ft –26%
2.761 FtÚj Könyvek ·
3.690 Ft –25%
2.879 FtMai-Könyv ·
3.690 Ft –22%
2.918 Ftkonyvkolcsonzo.hu ·
3.690 Ft –21%
2.918 FtKönyvmarket ·
3.890 Ft –25%
3.112 FtJókönyvek.hu ·
3.690 Ft –16%
3.268 Ft Book24 ·
3.890 Ft –16%
3.306 FtLíra ·
3.690 Ft –10%
3.306 FtRégikönyvek.hu ·
3.890 Ft –15%
3.307 FtRocky ·
3.890 Ft –15%
2.000 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár
Theodora Goss: Az alkimista lányának különleges esete

Miután nagybeteg édesanyja elhunyt, Mary Jekyll kénytelen szélnek ereszteni házanépét. Hajdan jónevű orvos-tudós édesapja, dr. Henry Jekyll tisztázatlan körülmények között távozott az élők sorából, így az ifjú hölgy szűkös időknek néz elébe. Ám hamarosan ennél is több fejtörést okozó problémákkal kerül szembe, kezdve nyomban egy vadóc leányzóval, és a gyanúval, hogy apja hajdani barátja, a gyilkossággal vádolt Edward Hyde talán még életben van. Mary már csak megélhetési okokból is kénytelen a rejtély nyomába eredni, s ehhez nem mástól kap segítséget, mint a híres detektívtől, Sherlock Holmestól, és az ő krónikás hajlamú társától, dr. Watsontól. Ahogy nyomozásuk kibontakozik, úgy lépnek a színre újabb, a viktoriánus kor krimi- és természetfeletti horror irodalmából ismerősnek tűnő szereplők, hogy ki-ki megpróbálja megfejteni vagy épp elfedni a szálakat, melyek egy hajmeresztő dolgokra képes, titkos társasághoz vezetnek.

A magyar születésű, de Amerikában felnőtt Theodora Goss trilógiájának első része letehetetlenül izgalmas, ám nemcsak kalandokban, de emlékezetes szereplőkben, humorban és egyéb rabul ejtő elemekben is gazdag történet, mely 2018-ban megkapta a legjobb első regénynek járó Locus-díjat, és jelölték a Nebula- és World Fantasy-díjakra is.