Ikarosz értékelése


Ikarosz>!
Steven Erikson: A sötétség kohója I–II.

Szomorúan írom ezt az értékelést, mert nem tudtam olyan jó számosságú csillagot adni, mint az első fele után akartam.
Maga a regény részletei pedig jók.
Sok szereplő van, nagy a világ, elég fura neve van mindenkinek, de igazából elég hamar megszokható.
Furcsa-érdekes az írásmód, mindenképp tetszett, hogy nem hétköznapi, viszont elég tömör lesz tőle a szöveg, szinte bármelyik mondatból előpottyanhat valami fontos információ. Ami gondom volt, az az, hogy nagyon kevés a leíró rész, nagyon sok dolog milyenségét menet közben kellett kitalálni, mi azért engem zavart. Főleg nem egy szereplőről nem lehetett tudni, hogy férfi-e vagy nő. Az angol szövegben ez nem okoz gondot, de itt igen.
De ezek mind kezelhető helyzetek, viszont az igazi bajom az, hogy egyszerűen nagyon sok. A fentebb felsorolt, amúgy egész jó elemek így együtt nekem túl sok. Lassan haladtam, de azt nem lehet megtenni, hogy mondjuk egy hétre félreteszem, olvasok mást, majd újult erővel folyt. köv., mert egyszerűen alig bírtam újra felvenni a fonalat, sok név meg hely hirtelen. Közben meg kíváncsi voltam, hogy mi fog történni.
Nem akarok senkit lebeszélni, mert a könyv nem rossz, csak nagyon sajátos. Az én szememben a „kevesebb néha több” tökéletes megtestesülése.


Steven Erikson: A sötétség kohója I–II.

Könyvtár
Steven Erikson: A sötétség kohója I–II.

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Itt az idő elmondani a szomorú történetet, ami előkészít minden később következő történetet… és azokat is, amiket már elmondtak.

A sötétség korát írják és a Kurald Galajnnak nevezett ősi vidék – a tiszte andiik otthona, Sötétség Anya birodalma – veszedelmes helyzetben van. A nagy harcos, a hős, Vatha Uruszander támogatást élvez, hogy házasságot kössön Sötétség Anyával, ám Drakonusz nagyúr, Anya társa útjában áll az efféle gőgös becsvágynak.

A vetélytársak közelgő összecsapása nyomán repedések futnak végig a birodalom egészén és lábra kap a szóbeszéd a polgárháborúról, miközben ősrégi, rég halottnak vélt hatalom emelkedik elő a tengerből. Senki nem látja át valódi célját, és képtelenség felfogni a benne rejlő erőt. Első látásra elkerülhetetlennek tűnik, hogy minden lángba boruljon, és a tűz kellős közepén ott állnak a Sötétség első fiai – Ano­mander, Andariszt és Dúló Szilcsasz, a Purake-birtok gyermekei –, akik arra készülnek, hogy átformálják az egész világot…

Ez a megátalkodott családi viszályok, féltékenységek és árulások, a vad mágia és a korlátok nélküli mágikus hatalom nagyívű történetének kezdete… na és egy kardé, amit ekkor készítenek.