BBetti86 értékelése


BBetti86>!
Katherine Arden: A boszorkány éjszakája

Méltó lezárása a sorozatnak, amiben kaptunk romantikát, háborút, mágiát és áldozatokat is. Még talán azt is meg merem kockáztatni, hogy Arden sikeresen írt egy olyan véget, ami zárja a most történteket és a konfliktusokat, nyugodtan engedi el a szereplőket, de az univerzumba és akár a főszereplőkhöz is vissza lehessen jönni egy újabb kalandra.

Vászja a megvadult emberekkel néz szembe Moszkvában, akik boszorkányként meg akarják égetni. Morozkó nagy áldozatot hoz, hogy segítsen neki túlélni. A medve kiszabadul, mindent káoszba akar rántani, és Morozkó már nincs, hogy segítsen. Vászja nem akar adósa maradni, veszélyes útra indul, hogy megmentse a Télkirályt, és megmentse az emberek és a szellemek világát is. Az út végére nem várt szövetségeket köt, megtapasztal nagy érzelmeket: szenvedélyt, de szenvedést is.

Ami nekem fontos: van és változatos, izgalmas a cselekmény. Akadnak meglepő fordulatok, és sokféle harcot vívnak a szereplők. Mágikus, de fegyveres csaták, alkuk és érzelmek is viharzanak. Nem egy unalmas darab.
Tetszett, hogy bár Vászja érzelmi fejlődése is fontos, ez nem lett romantikus regény. Ahogy a kapcsolata alakul a Télkirállyal, az egyszerre végzetszerű és nagyon is tudatos, nincs benne a romantikus regények szirupos édessége vagy szenvedélyessége, miközben azért jó páros ők ketten.
Szerettem, hogy nem egyszereplős regény. Több szereplő fontos benne, és meri Arden árnyalni őket. Nincs egyértelműen jó vagy rossz, mindenki fontos és van esélye a megváltásra. Még a rosszul döntőkben is vannak értékek, amiért lehet siratni őket. A medve sem csak egy pusztító démon, és Konsztantin lehet bármilyen sebzett és elvakult, mellette annyi lehetőség is van benne. Az egyik kedvencem, ahogy Vászja – Morozkó kapcsolatának visszhangja megvan a Medve – Konsztantin kapcsolatban is. Mondhatni, annak sötét tükörképe.

Még mindig bővíti a mágikus világot, és vannak történetei, amiket érdemes elmesélni. Pontosabban látjuk a mesebeli lényeket, és Vászja története is új színeket kap a családi múlt teljes megismerésével.
Ugyanakkor a történelmi szín is hiteles, és szerettem, ahogy a valósnak ható, történelmi részek összeférnek a mágikus vonallal.

Közben meg a mesés, izgalmas cselekmény mögött fontos és mai témákat is feldob a szerző. A nők helyzete – ugyan Olga boldog a maga módján, de rajta és a lányán keresztül látjuk, hogy itt tulajdonképpen a nők kalitkában élnek. Van egy társadalmilag rájuk kényszerített életmód, és aki nem akar annak a része lenni, nem lelhet otthonra. Vászja sem csak a mágikus erők miatt lesz boszorkánynak mondva és vetnék máglyára: ő szabad, és nem illeszkedik a nőktől elvárt sémába.
De Vászja pont azért lehet hős, mert ennek ellenére másokért cselekszik és kiáll a gyengékért. Az életét, a szeretteit, mindenét kockára teszi, hogy olyanokon is segítsen, akik végeznének vele. (Talán ezért szeretem jobban a démonok alakjait, Morozkót és az ikrét. Vászja mellett kifejezetten üdítőnek találom, hogy nekik önösebb érdekeik is vannak, és nem a megváltó lovagok.)
Elkanyarodtam. Tehát, önmegvalósítás és girl power. Mellette a tolerancia azokkal, akik mások. Szerettem a regény célkitűzését, az elfogadást és az egymás mellett élést. Más világlátások, hitek, de nem ölniük kellene egymást, hanem megtanulni a másikkal együtt élni. Ez az, amit mindenki megtanulhatna, jobb világban élnénk.

Szórakoztató, könnyen olvasható a szöveg is.

Vagyis: kalandos, izgalmas, mágikus részben történelmi mese, olyan szereplőkkel, akiket megkedveltem. Lehet, hogy ez a kedvenc részem a trilógiából. Sőt, nem is csak lehet.


Katherine Arden: A boszorkány éjszakája

2.824 Ftjoarshop.hu ·
3.999 Ft –29%
2.834 FtKönyvtündér ·
3.999 Ft –29%
2.879 FtÚj Könyvek ·
3.999 Ft –28%
2.920 Ftkonyvkolcsonzo.hu ·
3.999 Ft –27%
2.959 FtMai-Könyv ·
3.999 Ft –26%
2.999 FtKönyvmarket ·
3.999 Ft –25%
3.199 FtJókönyvek.hu ·
3.999 Ft –20%
3.359 Ft Book24 ·
3.999 Ft –16%
3.399 FtLíra ·
3.999 Ft –15%
3.399 FtRégikönyvek.hu ·
3.999 Ft –15%
3.399 FtRocky ·
3.999 Ft –15%
1.600 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár
Katherine Arden: A boszorkány éjszakája

Az Északi erdő legendája-trilógia lélegzetelállító végső felvonásában Vászja és Morozko halálos ellenségekkel küzd a látható és a láthatatlan Oroszország megmentéséért.

A katasztrófa sújtotta Moszkva lakói válaszokat és felelőst keresnek. Vászja magára marad, minden oldalról ellenségek veszik körül. A tomboló nagyherceg szövetségesei háborúba és pusztulásba vezetik az országot, miközben egy gonosz démon káoszt és halált hint szerteszét. Vászja az események sűrűjében találja magát, és rá kell döbbennie, hogy mindkét világ sorsa az ő kezében van. A fiatal boszorkány kétségbeesetten próbálja megmenteni Oroszországot, Morozkót és a mágikus világot, de könnyen lehet, hogy választania kell.