Zanbar értékelése


Zanbar>!
Peter V. Brett: Koponyatrón

Mindegy kinek a csontváza ül majd a Vastrónon…

Bloody Ala koktél:
– egy rész vér, két rész teveh*gy, félrész couzi, egy szár kangyökér, a tetejére csipetnyi őrölt démoncsont.

Elsőre sem hangzik biztatónak és sajnos nem is az.
Az az érzésem, hogy Brett valahogy elengedte a sorozatot. A Napháború is elég limonádéra sikerült, ám a Koponyatrón tényleg alig több egy 800 oldalas laphalmaznál. Ha megkérdeznénk tőlem mi volt a regény, saját, önálló története, melyre úgy fogunk emlékezni, hogy a sajátja volt, nos gondban lennék. Folytatja az előzményeket, ágyaz a következőknek, és közben csak önti és önti az oldalakat kitöltetendő a két rész közötti lyukakat.
A fülszövegből tudjuk, mi történt a Napháború végén. Elárulom, ez a Trónok harcában ez akkora válságot okozna mindkét oldalon, hogy öröm lenne nézni. Itt legfeljebb egy futó vállrándításra és egy hátezvárhatóvolt mondattal lezárják és mennek is tovább. Valóban tovább mennek. Zűrzavar, káosz, hajbakapás kellene következzen, ám 800 oldalon alig futja ilyesmire a kötettől.
Helyette kapunk egy újabb Romána regényt, szerelemről, ármányról, bálokról, kikapós feleségekről, gyökér férjekről melyet időnként „felfrissít” egy-egy húsz oldalas öl-öl-öl-hal-hal-hal-hal-öl-öl-öl szekció. Pusztán közepes eredménnyel.
Sajnos pont a Romána nagyregény szint miatt nem sikerül átjönni mindazon érzelmi válságoknak, drámáknak, tragédiáknak, sorsfordulatoknak, melyeket az író át akarna adni. Ezt súlyosbítja nagy mennyiségű felesleges cliffhangerrel – a regényen belül is, nem hogy annak a végén. Ettől a történet csapongó lesz, sokszor több száz oldalra elhagyunk egy-egy szálat, hogy aztán úgy térjünk vissza rá, mintha abba se maradt volna – de kedves író, abba maradt, de nagyon….
Pedig van benne lendült, érzés, és esetleg valami plusz is – olykor meglepően okos gondolatokat közöl az író – ám mivel ő maga ennyire slendrián módon áll mindazon eseményekhez, amik létrehozzák a dolgokat, idővel én magam sem tudtam érdeklődni irántuk. Nem ütött szíven a tragédia, melyben egy szerelmes pár egyik tagja odavész, hiszen magát a párt sem tudtam igazán megkedvelni pedig volt rá rendesen oldalszámom… és ez csak egy példa.

Így ismét csak egy limonádéba fulladó mese lett a Koponyatrón egy hatalmas vállrándításnál aligha több.
A Napháborúnál nem zavart a dolog, úgy voltam vele, az írónak is meg kell pihennie olykor, viszont a második falazó téglányi „habizás” után ez picit már kezd zavaró lenni.

4 hozzászólás

Peter V. Brett: Koponyatrón

3.331 FtKönyvtündér ·
4.699 Ft –29%
3.383 FtÚj Könyvek
3.524 FtKönyvmarket ·
4.699 Ft –25%
3.525 Ftkonyvkolcsonzo.hu
3.759 FtJókönyvek.hu
3.947 Ft Book24 ·
4.699 Ft –16%
3.947 FtKönyvmolyképző ·
4.699 Ft –16%
3.994 FtRégikönyvek.hu ·
4.699 Ft –15%
3.994 FtRocky ·
4.699 Ft –15%
3.500 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár
Peter V. Brett: Koponyatrón

Kráziában üresen áll a Koponyatrón, és csak egyvalaki ülhet bele…

Az elesett hadvezérek és démonhercegek koponyájából készült ősi trón nagy erejű mágiát hordoz, amivel távol tartja a démonokat. Ahmann Jardir úgy tervezte, hogy erről a trónról fogja meghódítani a világot, összefogva a népeket, hogy közös sereget alkotva egyszer és mindenkorra véget vessenek a démonok ellen vívott háborúnak.

Csakhogy Bálás Arlen, a Rovásember párbajra hívta Jardirt, és a vereséget biztosan elkerülve magával rántotta egy szakadékba. A világ így megmentő nélkül maradt, Théza szabad városaiban pedig megindult a harc a trónért.

Délen Ineverának, Jardir első feleségének meg kell találnia a módját, hogy a fiai ne öljék meg egymást, és ne taszítsák a népüket polgárháborúba, miközben mindketten dicsőséget akarnak szerezni maguknak, hogy méltónak bizonyuljanak a trónra.

Északon Papíros Leesha és Csaplár Rojer szövetségbe próbálja kovácsolni az angiers-i és a milni hercegséget a kráziaiak ellen, mielőtt túl késő lenne.

Mindeközben a magúrok egyre erősödnek, és Arlen meg Jardir távollétében talán senki sem lesz elég erős, hogy megállítsa őket. Csak Bálás Renna árulhatná el, mi történt a két férfival, csakhogy ő is eltűnt…

Merülj el a történet lenyűgöző világában!

„Letehetetlen regény, simán lehet, hogy az eddigi legjobb rész.”
Starburst Magazine

„Annyi a fordulat, hogy nehéz abbahagyni az olvasást, még akkor is,
ha már muszáj lenne. Újra el fogom olvasni, hogy felkészüljek a következő
könyvre. Jövök, Kaji, táncoljunk démonokkal!”– Tony Oleson, amazon.com

„Imádtam mindent ebben a könyvben, és az egész sorozatot
jó szívvel ajánlom!” – Kathryne Kennedy, amazon.com