Zanbar értékelése


Zanbar>!
Jan van den Boomen: Toron

Sajátos darabja ez a MAGUS-nak.
A játékról, magáról ekkor már aligha lehetett beszélni, ahogy a regényekről is alig, ám a lexikális világszételemzés ismét világkorát élte, igaz csak két kötetere futotta.

Vad dolog ez a Toron kötet. Érdekes, szédítő és piszkosul ellentmondásos. Ellene megy mindannak, ami Crantáról eddig tudtam – más könyvekből, amik megfordultak a kezemben, felbolydítja a toroni Hatalmasok meséjét – most komolyan egy Orwella hitű ősöreg anyr irányítja voltaképpen a világ leghatalmasabb Thar hitű államát? A 359-ik oldalon pedig tesz egy olyan „kijelentést” amitől azért megálltak a kezemben a lapok….
Ám láttunk már ilyet: Aquir gyűrű, Fogadalom, Egyezség, ahol a korábban lefektetett szabályok mentek a levesbe csupán mert pillanatnyilag jól hangzik.

A kötet egy nagyon mély és a regényekhez képest is összetett Toront mutat be, mely holmi roskatag gótikus óriásként nyújtózik végig a beltenger északi partján, életét bonyolult szabályok határozzák meg, olyannyira, hogy talán már maguk a toroniak sem értik mi zajlik itt.
Sajnos nem éri el azt amit akar, nem támogatja meg a Toronban történő mesélést – jó történetmagoknak teljesen híján van ugyanis.

4 hozzászólás

Jan van den Boomen: Toron

5.000 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár
Jan van den Boomen: Toron

Toron – a Háromfejű Tharr evilági birodalma, a letűnt ókultúrák romjain épült ország, az Északi Szövetség elszánt, hatalmas ellenfele. Örököse nem csak Kyriának, a kontinens valaha létezett legkifinomultabb, legcsodá­latosabb civilizációjának, de a Dawa máguskirályságai és a Ryeki Démoncsászárság jelentette emberen túli fer­telmeknek is. Észak e roppant birodalma titkait féltékenyen őrizte – mind ez idáig.
Olvasó, vigyázz! Oly könyvet tartasz kezedben, melynek soraiért sokan adták életüket, s mely bízvást számot tarthat az Inkvizítorok Szövetsége figyelmére. Nem született még mű, mely ennél részletesebben öntötte volna szavakba a császárság káoszban gyökerező rendjét – a rabszolgabányák mocskától a pugossvillogtató shuluri orgyilkosokon át a bíbortrón fenségéig, sőt azon is túl: a halhatatlan lelkű Hatalmasokig. Lapjain Toron múltja és jelene elevenedik meg nem csak Doran nagyjainak szavai által, de Shulur böl­cselőinek értekezéseiben, császári tanítók és hitehagyott inkvizítorok okításaiban, nagyúri dámák és boszorkányok elsuttogott titkaiban…
E könyvben a birodalom nappalai és éjszakái mutatják meg arcaikat neked. Mert a második kyr császárság világa kettős: fényes, ám egyben sötét titkokat is rejtő. Ilyen elevenen egyik arcát sem láttad még.
S ha szerencséd el nem szegődik mellőled, a sötétet másképp meg nem is tapasztalod.