Darth_Revan értékelése


Darth_Revan>!
Brandon Sanderson: Elantris

Brandon Sanderson: Elantris
Mindenféleképpen különleges könyv volt ez. Brandon Sanderson az Elantrisszal robbant be a fantasybe és egy egyedülálló könyvet írt meg. Csalóka volt, mert az elején még nem hittem volna, hogy ez a regény a kedvencem lesz. Az első egyharmadában még úgy éreztem, hogy ez csak egy viszonylag jó könyv és semmi több. A középső harmadánál már kezdtem belemerülni a világba és a történetbe is. Az utolsó harmadánál éreztem azt, hogy ez igazán szenzációs élmény. Valahogy ahhoz tudnám hasonlítani, ha ez ember egy újfajta nagyon finom és nemes bort iszik. Az első kortyoknál még fura a hatás, majd ahogy egyre több korty csúszik le az ember torkán, úgy érzi egyre inkább, hogy ez az egyik legédesebb nedű, amihez szerencséje volt. Tehát időbe telik, mire az embert beszippantja. Nálam is így volt. Brandon Sanderson lassan építkezik, viszont ennek megvan az oka. Ahogy haladsz előre az olvasásban, úgy érted meg fokozatosan, hogy miért volt erre szükség. Már ebből a könyvből is látszik, hogy szeret részletesen világot építeni. Itt megjegyezném, hogy nem ártott volna a magyar kiadáshoz egy sokkal részletesebb függelék, mivel a könyv első felében még nehezen értettem meg az Arélonhoz kapcsolódó mágikus és vallási fogalmakat. A könyv közepére viszont már belerázódtam ebbe is. Az is lehet, hogy túl rég olvastam már high fantasy-t.
Brandon Sanderson felrúgta a hagyományos fantasy elemeit, de szerencsére ezt úgy tette, hogy az maximálisan elnyerte a tetszésemet. (George Martinnak ez nem sikerült.) Sokat gondolkodtam már olvasás közeben is, hogy milyen jelzővel illessem ezt a történetet. Maga a szerző határozta meg legjobban az utószóban. Elgondolkodó könyv. Elsősorban a karaktereken és cselekedeteiken van a hangsúly. No és persze az érzelmeken. Méghozzá kiemelkedő mértékben. Három főszereplő kap központi reflektor fényt.
Egy herceg, aki iszonyatos állapotba kerül, száműzetésbe kényszerül egy olyan helyen, ahol számtalan hozzá hasonló, szörnyű állapotban lévő ember él. Egy igazi csupaszív karakter, aki soha nem adja fel, elhozza a reményt és a felemelkedés lehetőségét egy olyan városba ahol már mindenki feladta a normális életet és belesüllyedt a pusztulásba. Igazi, új civilizációt kezd el építeni.
Egy hercegnő, aki új földre lép. Céltudatos, magabiztos, okos, intelligens. A művelt hercegnő nem hagyja magát, szembeszáll a társadalmi igazságtalanságok ellen és igyekszik megváltoztatni pozitív irányba a körülötte lévő világot. Harcias és magabiztos, mindig szembeszáll a korrupt hatalmasokkal.
Egy pap, aki téríteni igyekszik. Többre becsüli az ész hatalmát, mint vallása mocskosabb, erőszakosabb eszközeit. Igazán különleges figura volt, akinél nem mindig lehet eldönteni, melyik oldalon áll.
No és persze egy szerelem két különleges ember között, akik kifordítják sarkából a világot.
A történeti helyzet is különleges. Elantris városában különleges, isteni hatalommal bíró lények uralkodtak, akik a mágiájukkal hihetetlen dolgokra voltak képesek. A semmiből ételt teremteni, betegségeket meggyógyítani. Aztán hirtelen véget ért az aranykor, jött egy szörnyű betegség, mely véget vetett csodás uralmuknak és a környéken lévő embereket is megbetegítette. Aki elkapta a fertőzést, azt száműzték Elantris elátkozott városába. Közben egy kereskedőkből álló, korrupt új hatalom alakult ki, mely nyomorba és szolgaságba taszította az egyszerű, dolgos népeket. A világ túloldalán található a Fjordell Birodalom, melynek élén a fanatikus su-dereth vallás vezetője, a vürn arra készül, hogy sötét és kegyetlen hitét ráerőltesse a világ maradékára. Vagy ha ez nem sikerülne, akkor kiirtja az ellenálló lakosságot.
spoiler
spoiler
spoiler
A végső összecsapás hihetetlen, epikus és drámai volt. spoiler
A történet vége egy katartikus, magával ragadó végkifejlet, ahol összeáll a kép, a szereplők sorsa összeér, és egy fantasztikus érzést hagy az emberben. Megható és kifejezetten gyönyörű lett a történet vége, nagyon szerettem. A kötet végi bónuszok közül az Elantris reménysége igazán remek lett. Főleg, az hogy a történet középpontjában egy olyan kislány áll, aki a valóságban már 14 éves kora óta rajong az Elantrisért.
Egy igazán elgondolkodtató és sokrétű könyvről van szó, melyben a pozitív érzelmek: a remény, a szeretet, a tenni akarás és az igaz szerelem szállnak szembe a gonoszság erőivel. Méghozzá nem mindennapi módon. Tényleg az egyik legjobb fantasy. Ötös.


Brandon Sanderson: Elantris

2.500 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár
Brandon Sanderson: Elantris

Elantris gyönyörű… volt. Az istenek városának, a hatalom, a ragyogás, a mágia lakhelyének nevezték. Aki ott járt, állítja, építőkövei is valamiféle belső fénnyel izzottak, s a város csodálatos és kiismerhetetlen varázslatok otthona volt. Éjjel ezüstös láng­oszlopként már messziről láthatóan világított.
Ám bármennyire fényűző volt is Elant­ris, lakói túlszárnyalták: hajuk csillogóan fehér, bőrük már-már fémesen fénylő ezüst – úgy ragyogtak, akár a város maga. A legendák szerint halhatatlanok vagy szinte azok voltak: gyorsan gyógyultak, s óriási erővel, szellemi és testi fürgeséggel áldották meg őket. Kezük egyetlen intésével varázslatot idéztek, s Opé­lon minden részéből zarándokoltak az emberek Elant­ris­ba, hogy gyógyulást, élelmet vagy éppen bölcsességet kérjenek a helyiektől. Istenségek voltak.
És bárki ilyenné válhatott.
Saód­nak nevezték, átalakulásnak. Váratlanul és véletlenül következett be – általában éjjel, azokban a titokzatos órákban, amikor az élet lelassul és megpihen. Koldus, mesterember, nemes vagy harcos: bármelyiket elérhette. A saód­dal a szerencsés kiválasztott élete véget ért, majd újrakezdődött; az illető maga mögött hagyta korábbi, közönséges létét, és Elant­ris­ba költözött. Elant­ris­ba, ahol boldogan élhetett, bölcsen uralkodhatott, és egy örökkévalóságon át imádták.
Az örökkévalóság tíz évvel ezelőtt ért véget.

Brandon Sanderson nagy sikerű első regényének jubileumi újrakiadását tartja kezében az olvasó – átdolgozva és kibővítve, korábban elvetett szemelvényekkel és egy ráadás novellával gazdagítva.