ViraMors P értékelése


ViraMors P>!
Scott Lynch: Tolvajok köztársasága

– Felkelt a nap, és az a sok pénz odakint nem fogja ellopni magát.

– Miért jöttél ide ma este?
– Hogy tolvaj legyek a tolvajok között – felelte Locke.

– Vannak dolgok, amelyek a sötétségben mozgolódnak és álmodnak.

* * *

Elég sokat gondolkodtam ezen az értékelésen, aztán úgy döntöttem, kettébontom.

Elsőként ott a szöveg.
Egyszerűen csodálatos. Pofátlanul szórakoztató, sírva-röhögős, pörgős, és hangulatteremtésben sem az utolsó. Rajongtam a szöveg minden soráért, első sorban az adok-kapok jelenetekért. Az ötös skálán hat pontot is simán megadnék neki, ha lehetne. Volt szerencsém pár oldal erejéig belepörgetni az angol eredetibe és azt kell, hogy mondjam, hogy remek lett a magyar fordítás. Az már csak hab a tortán, hogy rég láttam olyan szöveget, aminek ennyire természetesen és jól állt, hogy úton-útfélen vulgáris. A maguk módján még a komolyabb és/vagy drámaibb pillanatokba is sikerült némi lazaságot lopni, és nagyon sokat nevettem olyankor is, amikor az éppen színen lévő összes szereplő arcát tíz méregbe mártott körömmel akartam lekaparni.

Merthogy…
Merthogy a remek szöveghez tartozik egy történet, aminek sajnos nem sikerült lenyűgöznie.
Merthogy Scott Lynch a legnagyobb szélhámos a terepen, mert lényegében harmadszor is eladta nekünk ugyanazt a történet, csak új ruhába bújtatta.* És az a helyzet, hogy ezt a kerettörténetet nem kedvelem, és már az első résznél is húztam rajta az orromat, harmadiknál meg pláne.
Mindemellett a magára régóta várató Sabetha sem emelte számomra a történet fényét. Már akkor sem kedveltem, amikor még csak emlegették ezt a nőt, a megjelenése pedig csak rontani tudott a helyzetén off, javítani kicsit sem.
Ezektől függetlenül azt el kell ismernem, hogy Lynch jól keverte a szálakat a mindkét idősíkon. Rengeteg olyan helyzet volt, ahol a srácok remekül megállták a helyüket, és tetszett az is, ahogy a világ hátterével, illetve Locke múltjával spoiler kapcsolatban csepegtette az információkat. Ennek mondjuk ideje volt már. Úgy érzem, lehetett volna ez nagyon jó, csak az a fránya alaptörténet… Így, ha csak a történetet nézném, egy gyenge hármaskánál nem tudnék többet adni rá.
Ha még ebben a valóságban megszületik, kíváncsi leszek spoiler a következő részre, de nagyon remélem, hogy ott végre sikerül valamit újítani is.

*spoiler

6 hozzászólás

Scott Lynch: Tolvajok köztársasága

Könyvtár
Scott Lynch: Tolvajok köztársasága

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Miután életük talán legnagyszerűbb játszmája rosszra fordul, Locke-nak és régi barátjának, Jeannak menekülnie kell. Nem úszták meg sértetlenül korábbi kalandjukat: Locke-on lassan úrrá lesz Tal Verrar arkhónjának halálos mérge, amit se alkimista, se kirurgus nem semlegesíthet. Ám ahogy közeleg a vég, egy titokzatos megkötő, Karthain egyik mágusa olyan lehetőséget ajánl fel nekik, amely vagy megmenti Locke életét, vagy egyszer és mindenkorra végez vele.

Locke Lamora nem akarja elfogadni az ajánlatot, de meggyőzi Jean könyörgése, na meg az, amikor a mágus megemlít egy nőt a múltjukból: Sabethát, Locke örök szerelmét, akinek furfangja és ügyessége vetekszik az övével.

Locke még ifjú árvaként szeretett bele Sabethába, ám egy eseménydús kapcsolat után elszakadtak egymástól. Most újra összehozza őket a sors, Locke-nak pedig el kell döntenie, harcoljon-e.