Snow_White P értékelése


Snow_White P>!
S. A. Chakraborty: Bronzváros

Nagyon vegyes érzésekkel tettem le ezt a könyvet. Az alapötlet zseniális és egyedi, még sosem olvastam dzsinnekről korábban, így biztos voltam benne, hogy imádni fogom ezt a történetet.
Viszont! Az első 400 oldalon túljutva úgy éreztem, hogy engem átvertek. Gyorsan megnéztem a címkéket a könyvön, és nem, nem láttam olyat, hogy young adult. Én egy jó kis epikus fantasyre számítottam, de sajnos konstatálnom kellett, hogy ez bizony közelebb áll a már korábban említett műfajhoz. Fiatal főhősnő, aki nincs tisztában a saját erejével, félisten, arrogáns útitárs, szerelmi háromszög gyanús nyüglődés. Ugyan ez nem volt annyira hangsúlyos, de azért nagyon ott lógott a levegőben.
Azt viszont elismerem, hogy a végével szépet mentett a szerző. Az utolsó száz oldal volt az, ami miatt nem csalódásként élem meg ezt az olvasmányt. Bár hozzá kell tennem, hogy bedobta az egyik általam leutáltabb klisét a sztoriba, méghozzá kétszer is. spoiler
Van még egy dolog, ami nagyon szemet szúrt olvasás közben, viszont ez inkább a fordítás hibája, nem pedig a történeté. Rengeteg alkalommal találkoztam a „kebel” kifejezéssel, ami rendkívüli módon idegesített. Nem számoltam össze, de legalább 20-30 ilyen, és ehhez hasonló kifejezéssel találkoztam a regényben: „keblében buzgó féltékenység”, „keblében hullámzó indulatok”, váratlan hevesség gyúlt a keblében", ellobbant keblében a remény szikrája". stb. Úgy tűnik a Fordító Úr rendkívüli módon vonzódik ehhez a szóhoz :D
Alapvetően nem volt egy rossz olvasmány, izgalmas, fordulatos, és a végére több olyan szálat, kérdést, lehetőséget is megcsillant, ami miatt úgy érzem érdemes lesz folytatni a trilógiát. Na meg nem utolsósorban azért is, mert itt a polcon az összes rész.

2 hozzászólás

S. A. Chakraborty: Bronzváros

3.562 FtAgave Könyvek ·
5.480 Ft –35%
4.600 Ftshop.konyvmogul.hu ·
5.480 Ft –16%
4.658 Ftálomgyár könyvesboltok ·
5.480 Ft –15%
4.658 FtRégikönyvek.hu ·
5.480 Ft –15%
4.658 FtSzukits ·
5.480 Ft –15%
3.591 Ftálomgyár könyvesboltok ·
3.780 Ft –5%
2.000 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár
S. A. Chakraborty: Bronzváros

Nahri sosem hitt a mágiában, de megvan a tehetsége hozzá: a 18. századi Kairó utcáin nem találni nála kiválóbb szélhámosnőt. Ám mindenkinél jobban tudja, hogy amivel a kenyerét keresi – tenyérjóslás, zár-szertartások, gyógyítás –, az egytől egyig szemfényvesztés, bűvészmutatvány, tanulható képesség. Eszköz arra a csodás célra, hogy kizsebelhesse az oszmán nemeseket.
De amikor Nahri véletlenül megidézi maga mellé Dárát, a hozzá hasonlóan dörzsölt és sötéten rejtélyes dzsinn harcost, akkor kénytelen elismerni, hogy a varázsvilág – melyről szentül hitte, hogy csupán a gyerekmesékben létezik – valódi. Mert Dára megoszt vele egy lélegzetelállító történetet: a tűz lényeitől hemzsegő forró, szélfútta sivatagon és a rejtélyes máridok nyughelyének otthont adó folyókon, az egykor szemkápráztató emberi világvárosok romjain és a hegyeken túl – ahol még az égben köröző ragadozó madarak sem azok, aminek látszanak – terül el Dévábád, a legendás bronzváros, melyhez Nahrit eltéphetetlen kötelék fűzi.
Dévábád bűbájokkal átitatott díszes bronzfalai és a hat dzsinntörzs kapui mögött régi ellentétek húzódnak. Amikor Nahri úgy dönt, hogy belép ebbe a világba, az érkezése egy évszázadok óta fortyogó háború kirobbanásával fenyeget. Nahri hamarosan kénytelen megtanulni, hogy az igazi hatalom kegyetlen és könyörtelen. Még a mágia sem védheti meg a nemesi intrikák veszélyes hálójától, és a legagyafúrtabb cselszövések is végzetes következményekkel járhatnak.

Az elsőkönyves S. A. Chakraborty különleges utazásra invitálja az olvasót a Bronzvárosban. Az elmúlt évek egyik legnépszerűbb fantasy debütálása elképesztő kaland egy olyan világban, amit egyhamar nem felejtünk el.