BBetti86 értékelése


BBetti86>!
Michael J. Sullivan: Mítoszok kora

Kezdek rákapni Sullivan köteteire? Ez már a második 1 éven belül, amin kifejezetten jól szórakoztam.
A történet a mítoszok korában játszódik, amikor az emberek (rhunák népe) istenként tekint a fhrey népére (elfek). Az emberek egy kis területre szorítva élnek, és a fhrey uralkodók oda is figyelnek, hogy ne szaporodhassanak túl, és ne rohanhassák le az ő földjeiket. Egy éhező vadász a fiával azonban átlép a határon, és mikor egy fhrey úr megöli az apját, Raithe egy kis segítséggel a fhrey gyilkosa lesz – ezzel elindítva egy új kort. Szárnyra kel egy legenda, és az emberek hite elkezd dőlni a fhrey győzhetetlenségében és isteni voltában. Raithe szövetségre lép egy királynéval, és mire észbe kap, már nem csak egy démoni medve fenyegetésével néz szembe, hanem egy küszöbön álló háborúéval.
Nem akarom jobban elmesélgetni, több szálon és jóval több mindenről szól.

Raithe csak az egyik a fontos szereplők listáján. Ő egy jó szándékú, de egyszerű harcos. A szívét követi, erkölcsös, de nem egy bonyolult jellem. Nem is a nagyobb jóért küzd, hanem a neki fontos emberek, értékek mellett áll ki.
Perszephoné királyné az emberek jólétéért küzdő hős, aki személyes tragédiák sorából emelkedik ki, és érik vezetővé egy olyan korban nőként, ami a férfiaké volt.
Suri egy fiatal lány, aki ember létére képes a mágiára, és ezzel elgondolkoztat egy fhrey varázslónőt, hogy rosszul kezelték eddig az embereket. Nem egy tanult, de ösztönös tehetséggel, jó szívvel és titokzatos múlttal.
De van még itt egykori rabszolga, lázadó fhrey nagyúr és sokan mások is. Sullivan mindenkit szépen alapoz, és egyre összetettebbé teszi sokukat a titkaikkal, vagy ahogy változni képesek.

A cselekmény kalandos, a több szereplő többféle harci kalandba keveredik. Van fegyveres és mágikus harc, trónviszály és az elfek udvarában nagyon komoly politikai csatározás is folyik. Változatos, összetett, érdekes.
Sullivan nagyon összetett világot teremtett, ami nagyon be tudott szippantani.
Mindez igényesen megírva, cselekmény- és karakterközpontúan, nem túl sok, de úgymond látványos leírással.
Közel 500 oldalas a könyv, de simán olvasnám tovább a következő kötetet is.


Michael J. Sullivan: Mítoszok kora

2.820 Ftjoarshop.hu ·
3.995 Ft –29%
2.876 FtÚj Könyvek ·
3.995 Ft –28%
2.995 Ftkonyvkolcsonzo.hu ·
3.995 Ft –25%
2.996 FtKönyvmarket ·
3.995 Ft –25%
3.196 FtJókönyvek.hu ·
3.995 Ft –20%
3.196 FtRocky ·
3.995 Ft –20%
3.356 Ft Book24 ·
3.995 Ft –16%
3.395 FtRégikönyvek.hu ·
3.995 Ft –15%
3.396 FtLíra ·
3.995 Ft –15%
Könyvtár
Michael J. Sullivan: Mítoszok kora

Az emberek, azaz a rhunák népe időtlen idők óta az általuk fhreynek nevezett isteneket imádják. Ezek a nagyhatalmú lények legyőzhetetlenek, mesterfokon űzik a mágiát, és a jelek szerint halhatatlanok.
Egy napon azonban megváltozik minden, ugyanis az egyikük egy ember, Raithe pengéjének esik áldozatul. Küszöbön áll a rhunák és a fhreyek közti háború, ami a teljes emberi faj kipusztulásával járna.
Eközben az emberek egyik utolsó települését, Rhen-dahlt katasztrófa sújtja: egy emberevő medve tizedeli lakosait, és maga a főnökük is áldozatul esik neki. Ekkor érkezik meg az erdőből farkasával Suri, az ifjú látó, akit közelgő végromlás látomásai gyötörnek. Sikerül meggyőznie a főnök özvegyét Perszephonét, hogy őrült küldetésre induljanak. Csatlakozik hozzájuk a fhreyek bosszúja és saját istenölői szerepe elől menekülő Raithe is.
Ráadásul a dahlban renegát fhreyek egy csoportja jelenik meg, akiket egy félelmetes erejű mágus üldöz.
A mítoszok korának leáldozott. Felvirradt a lázadás hajnala.

Michael J. Sullivan üstökösként felívelő karrierjét a Riyria-sorozat kirobbanó sikerének köszönheti. A Mítoszok kora egy új, hatkötetes regényciklus első darabja, amelyben a fantasy új generációjának egyik legkiválóbb mesélője tovább építi rendkívül népszerű univerzumát.