Zanbar értékelése


Zanbar>!
Fonda Lee: Jáde város

Maffia!

Fontos kijelenteni már a legelején, hogy a regény borítója hátoldalán az áll, hogy a Keresztapa ihlette. Ez így igaz, így keresztapai hasonlatokkal fogok virágnyelven beszélni:-)

Az elmúlt években akárcsak egy konzervatív szicíliai én is nehézkessé (hasas férfivá váltam), és lassan fordulok rá az új trendekre. A megbízható dolgokat szeretem, amiket ismerek és értek. Amiknek van eleje, vége, közepe. A sorozatok pedig ugye nem ilyenek. Ennek okán gyanakodva ültem le a Jádeváros elő, várva hogy az kifejtse álláspontját és tegyen nekem egy visszautasíthatatlan ajánlatot.

Szerencsére, ez egy jó ajánlat. Részint azért, mert jól ismerem, tudok vele mit kezdeni, részint azért, mert ahhoz mégis kellően új, hogy érdekes legyen.
Kekon a Jáde sziget, egy nemzedéke szabadult fel a megszállók uralma alól, valamikor egy képzeletbeli valóság ’60-as éveiben és most a ’80-as évek derekán az egykori katonák és harcművészek immáron gengszterek, üzletemberek és a régi értékekhez ragaszkodó vénemberek képében tértek vissza Jádevárosba. Itt van az élemedett, elaggott Don, az egyre ingatagabb helyzetű főbizalmi, a forrófejű, de társai által istenített kölyök, a kistesó, aki ki akart maradni a család dolgaiból és olyan messzire menekült tőle, amennyire csak lehetett. De ugyanígy felbukkan a narkóban utazó főellenség, az utcán rohangáló átlag muszkliból komoly szereplővé kinövő bűnözők sokasága és a háttérben áll egy duzzadt pofazacskójú szicíliai, kezében egy angóra macskával, aki annyit dünnyög: Fhamily… fhamily is the mhoost imphortant….

Elmondható tehát, hogy ez valóban egy Keresztapa könyv, ám ami kiemeli az „ihletett fanfictionök” közül, az maga a világa és az emberek, melyek benne élnek. Kekon világa fáradt, öreg, kiábrándult, vad és deviáns egyszerre, régi hagyományok és új lehetőségek feszülnek benne egymásnak, így karakterei is a szétszakadás szélén állnak valamilyen módon. Akad aki a régi rendbe kapaszkodik, és már akkor sem képes azt elengedni, ha az élete múlik rajta, mások pedig annyira levedlették azt, hogy immáron nem tisztelnek sem embert, sem istent. A középút nem opció, vannak akik megpróbálják, de nem járnak sikerrel.

Dramaturgiája, nagyobb csavarjai lépésről lépésre követik a Keresztapát, így aki olvasta meglepődni egyáltalán nem fog rajta, ám kétségtelenül jól fog szórakozni.

Hibája talán, hogy a korszakot és a korszellemet kicsit nehézkesen állítja össze. Értem én, hogy a harcművészetekben járatos karaktereknek a harc szent, a jáde minden, és a kard az a fegyver, de egy világban melyben feltalálták a géppisztolyt, a rakétavetőt, a mesterlövészpuskát és vegyi fegyvereket, ott talán kicsit avíttnak számít karddal hadonászni már nem annyira nyerő – a World of Darkness jut eszembe, melyben pont ezt fejtegette egy öreg vámpír – lehet, hogy képesek vagyunk nagyhatalmú politikusokat manipulálni, vagy kézzel hajlítani az acélt, de a Földön 7 milliárd ember él napalmmal, interkontinentális rakétákkal és atomfegyverrel bőséggel felszerelve. Nem, ismétlem nem hívjuk fel magunkra a Csorda figyelmét!
Ezen még volna mit csiszolnia az írónőnek.
Ahogy kicsit azon is, hogy bár állítja ezt a könyvet is csak hatalmas erők árán hozta össze, a végén nagyon érződik a szerkesztő és a kiadó keze, hogy legyen már folytatása… nos lett. Bár ez most talán egyelőre bocsánatos bűn.


Fonda Lee: Jáde város

3.079 FtMai-Könyv ·
4.399 Ft –30%
3.106 Ftjoarshop.hu ·
4.399 Ft –29%
3.118 FtKönyvtündér ·
4.399 Ft –29%
3.167 FtÚj Könyvek ·
4.399 Ft –28%
3.299 FtKönyvmarket ·
4.399 Ft –25%
3.300 Ftkonyvkolcsonzo.hu ·
4.399 Ft –25%
3.519 FtJókönyvek.hu ·
4.399 Ft –20%
3.695 Ft Book24 ·
4.399 Ft –16%
3.739 Ftálomgyár könyvesboltok ·
4.399 Ft –15%
3.739 FtLíra ·
4.399 Ft –15%
3.739 FtRégikönyvek.hu ·
4.399 Ft –15%
3.739 FtRocky ·
4.399 Ft –15%
3.134 Ftálomgyár könyvesboltok ·
3.299 Ft –5%
1.500 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár
Fonda Lee: Jáde város

A jáde Kekon szigetének éltető eleme. Mindig is bányászták, adták-vették, csiszolták, lopták, öltek érte – de évszázadokon át csakis az olyan tiszteletre méltó Zöldcsont harcosok viselhették, mint a Kaul család tagjai, akik különleges adottságaik révén, a mágikus zöld kő erejét használva védelmezték a szigetet az idegen megszállóktól.

Mostanra a szabadságért vívott harc véget ért, és a Kaulok új generációja immár Kekon rohamtempóban fejlődő fővárosának uralmáért verseng. Mindent megtesznek, hogy megvédjék az övéiket, ellenőrizzék a jádekereskedelmet, és megóvják a területeiket. A klánok mindennapjait meghatározó ősi tradícióknak egyre kevesebb tér marad gyorsan változó világukban.

Amikor megjelenik a piacon egy rendkívüli drog, amely bárkit, még a külföldieket is képessé teszi a jádeviselésre, a Kaulok és a rivális Ayt család közti, régóta feszülő ellentét nyílt erőszakba csap át. A klánok háborújának kimenetele minden Zöldcsont sorsára hatással van a legöregebb pátriárkától a legutolsó motoros futárig, sőt az egész sziget jövőjét is meghatározza.

A Zöldcsont-saga a legjobbfajta urban fantasy; gengsztertörténetbe oltott mágikus kungfumese családról, becsületről és harcosokról, akik a vér és a jáde ősi törvényei szerint élnek és halnak.