A_Nagy_Levin P értékelése


A_Nagy_Levin P>!
David Gemmell: Az Örökkévaló Sólyom

A történet egyszerű, már-már felfújt novellának hat, mégis van benne valami, amitől működik. Sőt még azt a kérdést is feszegeti, hogy miért is lesz hős valaki – erre az aenirek és Gaelen karaktere irányítja rá a figyelmet.
Ahogy olvasok Gemmel könyveket, egyre inkább úgy látom, hogy ezt a kérdéskört járja körül: az erkölcs és a hősiség alkotóelemeit veszi elő újra meg újra. Érdekes lenne egy olyan irodalomelméleti munka, amelyik a gemmeli hőst dolgozza föl.
A másik érdekesség ebben a könyvben, ahogy összekapcsolódik a többi Gemmel-munkával. Úgy tűnik nekem, hogy az író ezt egyfajta összegzésnek, a korábbi könyvekkel párbeszédbe lépő munkának szánta, amit a téridőkapuk használatával mutat meg. Sajnos nem olvastam annyi Gemmelt, hogy megítélhessem, miként működik ez, de nagyon izgalmas látni, ahogy felfűzi a világait egyetlen univerzumba.
Legkevésbé folytatásként működött nekem a szöveg. Nemcsak azért, mert Sigarni alig szerepel ebben a kötetben, hanem azért is, mert nem látszik, pontosan mi és hogyan kapcsolódik össze a Vaskezű lányával. Ha egymás után olvastam volna, talán jobban összeillett volna.


David Gemmell: Az Örökkévaló Sólyom

Könyvtár
David Gemmell: Az Örökkévaló Sólyom

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Míg a harcias és kíméletlen aenirek a klánok hegyi erődjén kívüli vidéket pusztítják, Sigarni, a Sólyomkirálynő saját univerzumának egy párhuzamos változatába érkezik egy téridőkapun keresztül. Taliesennek, az utolsó kapuőrnek fogalma sincs róla, hogy miért jött, de tudja, hogy hősökre van szükségük, ezért átengedi Sigarnit a földre, amit hamarosan háború dúl majd fel.

Csak Caswallon – az egykori magányos harcos és tolvaj – ismeri fel a népét fenyegető veszélyt és a bajt annak teljes nagyságában. Míg Taliesen megpróbál rájönni, hogy mi Sigarni célja, Caswallonnak meg kell próbálnia egyesíteni a klánokat, hogy legyőzzék a rájuk leselkedő legnagyobb veszélyt.