ujhelyiz P értékelése


ujhelyiz P>!
Moskát Anita: Irha és bőr

„Apám egy őzfajzat, anyám a televízió.” – hangzik el többször a regényben egy mondat, ami számomra talán legjobban jellemzi, hogy mire is számíthatunk olvasás közben. Ugyanis, ha belegondolunk, ez már egy abszurdan tragikus élettörténet eleje, és sok jóra ezután sem számíthatunk.

És ez az abszurditás már a regény alaphelyzetében megjelenik: bizonyos állatok (egy amúgy nem túl szép) módon átalakulnak, és emberekhez nagyon hasonlóak lesznek. A legelején a tudatuk még állati, de odafigyeléssel és tanulással megkülönböztethetetlenné válnak az emberektől, egy apróságot leszámítva: nem tudnak szaporodni. És a regény folyamatosan arra fókuszál, hogy ebben a világban az emberek és a fajzatok spoiler viszonya milyen lesz.

Nem lehet nem elmenni amellett, hogy a történet alapvetően épít a korára – egyes szereplők kapcsán nehéz nem észrevenni az aktuális politikai konfliktusok (például migránskérdés; államok és államok feletti szervezetek viszonya, stb.) átszínezett változatát, de alapvetően keményebb (és nagyon is cinikusan kezelt) lett a megoldás.

Ahogy az írónő előző regényeiben, a nézőpontszereplők nagyrészt egyszerű, a magas szintű események irányításában korlátozottan tevékenyek (bár azért megpróbálnak), ugyanakkor alapvetően jó szándékúak. Az előéletük és eszmerendszereikből adódóan nagyban különböző elképzelésük van arról, hogyan kellene a világot megváltoztatni azért, hogy utána jobb legyen. És ahogy ezek összeütközésbe kerülnek, a kommunikáció- és/vagy empátiaképtelenség miatt csak egyre rosszabb és rosszabb állapotba kerül mindenki, amiből egy pont után képtelenség kikerülni.

A könyv a második fele ezen felül még egy témát kezd el feszegetni, méghozzá azt, hogy a fajzatok pontosan hogyan keletkeztek, és ez a folyamatban érdekeltek számára hogyan jelent meg. Erről nem igazán tudok spoilerek nélkül beszélni, de ez a fele a műnek korlátozottan működött számomra – míg az, hogy a világ hogyan reagált a szituációra, az abszolút hihető volt, maga a folyamat és ennek a hatása ugyanakkor folyamatosan az a zászló lobogott a fejemben, hogy ez így nem lehet – aminek a végére az lett a hatása, hogy az amúgy értelmes tanulságokat sem tudtam kellően nyitottan befogadni, és inkább kritizálnám az eredményt.

Ettől még az egész mű, hasonlóan az írónő előző műveihez, érdekes és elgondolkoztató olvasmány. Érdekes alapfelvetésre és jól felépített karakterekre épít, bár tipikusan magyarosan depresszív hangulatuk miatt kell némi kitartás (valamint utána valami felvidító dolog).


Moskát Anita: Irha és bőr

2.817 Ftjoarshop.hu ·
3.990 Ft –29%
2.873 FtÚj Könyvek ·
3.990 Ft –28%
2.990 Ftkonyvkolcsonzo.hu ·
3.990 Ft –25%
2.993 FtKönyvmarket ·
3.990 Ft –25%
3.032 FtMai-Könyv ·
3.990 Ft –24%
3.192 FtJókönyvek.hu ·
3.990 Ft –20%
3.272 FtNewLine ·
3.990 Ft –18%
3.391 FtLíra ·
3.990 Ft –15%
3.391 FtRégikönyvek.hu ·
3.990 Ft –15%
3.392 Ftálomgyár könyvesboltok ·
3.990 Ft –15%
3.392 FtRocky ·
3.990 Ft –15%
3.490 Ftshop.konyvmogul.hu ·
3.990 Ft –13%
1.891 Ftálomgyár könyvesboltok ·
1.990 Ft –5%
Könyvtár
Moskát Anita: Irha és bőr

Alig két évtizede állatok milliói bábozódtak be világszerte, hogy aztán félig emberré alakulva bújjanak elő. Az emberiségnek hozzá kellett szoknia, hogy többé nem a Homo sapiens az egyetlen értelmes faj, és hogy a teremtés újabb hullámai megállíthatatlanok. A fajzatok élethez való joga azóta is heves viták tárgya, és amikor Magyarországon népszavazásra kerül a kérdés, hogy az itt élő, gettókba zárt és bérmunkásként dolgoztatott fajzatokat törvényileg embereknek tekintsék-e, a fal mindkét oldalán kiélesedik a helyzet.
August, a Nemzetközi Fajzatügyi Szervezet kampánymenedzsere minden eszközt megragad, hogy a közvéleményt a fajzatok oldalára állítsa, de hamarosan ő kerül kínos vizsgálódások kereszttüzébe. Pilar, a világtól elzártan, televízió előtt felnőtt borz minden állatnak segítene, ám barátait és feladatát is rosszul választja meg. Kirill, az őzfajzat blogger a fajzatok történeteit írja meg, hogy hangot adjon az elnyomottaknak, a gettó mélyén pedig mindent elsöprő sztorira bukkan.
Moskát Anita, a Horgonyhely szerzője harmadik regényében brutálisan eredeti és kíméletlen világot tár elénk, amelyben szervesen összeolvad az állat és az ember. Ez a történet garantáltan sokáig velünk marad: bekúszik a bőrünk – vagy irhánk – alá.