Bori_L P értékelése


Bori_L P>!
Tamsyn Muir: Gideon the Ninth

Amikor először olvastam erről a könyvről, tudtam, hogy nem fogom elolvasni, mert több szinten is a nemérdekel-kategóriába tartozik: kifejezetten nem érdekelnek a nekromanták, nem bírom a vicceskedő könyveket, és nem különösebben mozgatnak meg az LMBT, de csak azért, hogy fancy legyen-típusú könyvek.
Aztán mégis.

És kiderült, hogy a nekromanták nem zavarnak, Muir humora kifejezetten bejön, az LMBT-címke pedig szinte csak hype. Kevesebb, mint egy hét alatt elolvastam, meglepően könnyen csúszott, pedig tényleg minden negatív előítéletem benne volt (így utólag nem is értem, miért kezdtem egyáltalán bele).

Szóval. Űrutazó nekromanták. Csont-, vér- és lélekmágusok (bocs, nekromanták), akik kilenc Házra oszolva élik az életüket, és alapjáraton nem is igazán találkoznak egymással. Gideon anyját a Kilencedik Ház fogadta be, Gideon is itt nőtt fel, de ő nem nekromanta, hanem harcos. A Kilencedik egyébként nem túl vidám hely, 99%-ban öreg és/vagy tüdőbajos lakosok alkotják, sötét, hideg és csontokkal teli… hely. Valójában egy óriási kripta. Nem is csoda, hogy Gideon szabadulna, de minden szökési kísérletét megakadályozza Harrowhark, a Ház fiatal nekromantája. Aztán egyszer csak az összes Ház nekromantáit és az őket védelmező lovagokat egy helyre hívják, az Elsőre, hogy próba elé állítsák őket.

Nem mondom, hogy nem volt néha hátborzongató. Nem mondom, hogy nem átkoztam magam, amikor éjszaka olvastam a legparább részeket. Azt se mondom, hogy nem fért volna rá pár tíz oldalnyi fogyókúra a könyvre, vagy hogy mindenkinek minden nevét meg tudtam jegyezni spoiler. Sőt, a befejezés sem az én szám íze szerint való volt. De azért jó volt, na. Még azt sem jelentem ki kategorikusan, hogy nem fogom elolvasni a második részt.


Tamsyn Muir: Gideon the Ninth

Amazon
Amazon UK
Amazon DE
Book Depository
Könyvtár
Tamsyn Muir: Gideon the Ninth

The Emperor needs necromancers.

The Ninth Necromancer needs a swordswoman.

Gideon has a sword, some dirty magazines, and no more time for undead bullshit.

Tamsyn Muir's Gideon the Ninth unveils a solar system of swordplay, cut-throat politics, and lesbian necromancers. Her characters leap off the page, as skillfully animated as necromantic skeletons. The result is a heart-pounding epic science fantasy.

Brought up by unfriendly, ossifying nuns, ancient retainers, and countless skeletons, Gideon is ready to abandon a life of servitude and an afterlife as a reanimated corpse. She packs up her sword, her shoes, and her dirty magazines, and prepares to launch her daring escape. But her childhood nemesis won't set her free without a service.

Harrowhark Nonagesimus, Reverend Daughter of the Ninth House and bone witch extraordinaire, has been summoned into action. The Emperor has invited the heirs to each of his loyal Houses to a deadly trial of wits and skill. If Harrowhark succeeds she will be become an immortal, all-powerful servant of the Resurrection, but no necromancer can ascend without their cavalier. Without Gideon's sword, Harrow will fail, and the Ninth House will die.

Of course, some things are better left dead.