FélszipókásŐsmoly  értékelése


FélszipókásŐsmoly >!
Jo Walton: Mások között

Molylélektani leánydráma. off

A főszereplő egy 15 éves lány, Mori spoiler, aki olvas. Tudományos fantasztikumot, fantasyt és egyéb spekulatív fikciót. Vagy épp klasszikus műveket, történelmi regényeket, ismeretterjesztő irodalmat. Elmerül a képzelet világában, mélyen átéli az olvasmányait. Majd naplójában ír is róluk (nagyjából ezt olvashatjuk mi e kötetben). Értékelőnek is beillő gondolatokat, értékes meglátásokat, figyelemfelkeltő felvetéseket közöl. Igazán jó könyveket szerez be. Kedvet hoz a megismerésükhöz.

Másrészről ír az iskolás élményeiről, másokról alkotott gondolatairól, saját érzéseiről. Egyfajta – de korántsem megszokott ívű, emberi kapcsolatok helyett könyvélményekre fókuszáló – felnövéstörténet is kirajzolódik, amit Jo Walton félig-meddig önéletrajzi ihletésűnek mond. link

Első olvasásom a szerzőtől. Talán még mint első walesi szerzőtől is.
Ez a szerző kilencedik kiadott könyve, számos rangos díjat nyert. Prózája valóban megkapó, és a neves könyvek említésén, méltatásán keresztül sokak emlékeit, érzéseit képes megérinteni. Walton bevallása szerint 36 nap alatt írta meg, címét egy barátjának köszönheti, aki miután túl sok szerző életrajzát tekintette át, csak úgy fogalmazott, „ezek az emberek számos művet írtak többek között” – vagyis „among others”, ami értelmezhető a magyar címfordítás szerint is.

A kötetben említett műveket egy könyvtáros gondosan kigyűjtötte, rendszerezte, de sajnos azok az oldalak már nem elérhetőek. Helyette íme egy Goodreads lista: link

Többször éreztem, hogy nem én vagyok a célközönség (hanem az iskolás korú, önmagukat kereső lányok), és inkább fantázia ez, mint fantasy – de határozottan nem mese! Biztos vagyok benne, hogy még több réteg feltárulhat az újraolvasásokkal, főleg miután megismertem a hivatkozott műveket. Illetve érdemes figyelni a mellékszereplők szavait spoiler. Továbbá a gyerekszereplők és kamasztéma ellenére egyáltalán nem olyan értelemben youngadult, mint amikkel teleszórták a mozikínálatot, inkább Le Guin szellemiségét őrzi. Ám a pompásan megírt és fordított szövegével, az ábrázolt lélektani mélységekkel (ikertestvér elvesztése, anyával való kapcsolat, szemléletkülönbségek ütköztetése és hasonló látásmódok/érdeklődések találkozása, benső megélések érzékletes és részletes kifejtése), komoly mondanivalójával (link s link), és a könyvek imádata mentén való megközelítéssel célt ért nálam is.


Jo Walton: Mások között

2.123 FtÚj Könyvek ·
2.990 Ft –29%
2.512 Ft Book24 ·
2.990 Ft –16%
2.541 FtRégikönyvek.hu ·
2.990 Ft –15%
2.542 Ftálomgyár könyvesboltok ·
2.990 Ft –15%
2.542 FtRocky ·
2.990 Ft –15%
1.891 Ftálomgyár könyvesboltok ·
1.990 Ft –5%
1.500 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár
Jo Walton: Mások között

Mori menekül az anyja elől. Az anyja elől, aki boszorkány. Aki fekete mágiájával rontást hoz mindenkire, és Mori szerint világ fölötti uralomra tör. Egyszer már megvívtak, mert ő is örökölte anyja képességeit, de sajnos még túl gyenge volt: abban a csatában elvesztette ikernővérét és maga is belerokkant a vereségbe.

Pedig a frontvonalak mindenki más számára láthatatlanok. Mori családja széthullásának traumáját próbálja feldolgozni, azt, hogy szülei bentlakásos középiskolába adták be, mert addig sincs senkinek láb alatt.

Most kétségbeesetten igyekszik beilleszkedni, megtalálni azokat, akik ugyanúgy rajonganak a könyvekért, és főleg a fantasztikus könyvekért, mint ő, megismerni a barátságot és a szerelmet, amíg még lehet. Mert viharfelhők gyülekeznek a walesi táj felett, s a tündérek és más természetfölötti lények már helyüket keresik a közelgő végső összecsapásban.

Az ismert fantasyszerző ezúttal nem hagyja el a mi világunkat, de itt is megtalálja a varázslatot, a csodát. Mert az is elég hozzá, ha kinyitunk egy könyvet. Ezt… vagy egy másikat.

„Vicces, körmönfont és szenvedélyes.”
– Ursula K. Le Guin

„Az okosak és furák himnusza – inspiráció és mentőkötél mindazoknak, akik ebbe a világba születtek, de nem ezen a világon élnek.”
– Cory Doctorow