MóroczMárk P értékelése


MóroczMárk P>!
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura

Mint fantasy rajongó, ideje volt végre elolvasni a mondhatni etalon történetet.
A történetet nem kell bemutatni, sokan leírták már, új dolgot nem tudnék hozzá tenni :)

Gyönyörű a megfogalmazás és a leírások is valami csodálatosak.
Személy szerint én szívesen olvastam ezeket a tájleírásokat, egyedül a sok vers/ének ami nekem sok volt és nem mind tetszett pl. a fél oldalas tünde nyelvű verset egy az egyben átugrottam. Úgy se értem, nem?

Ami viszont meglepett, azok a különbségek a filmekhez képest. Sokkal-sokkal több minden történik a könyvben, mint a filmben pedig azért 3 és fél óra az is off.

Legkedvencebb könyvem nem lett, de valamikor egyszer biztosan újra kiolvasom, mert nagyon tetszett.

Viszont mélyen tisztelt Európa kiadó……az ég áldja meg kezük munkáját, ezek az aranyozott borítók nagyon-nagyon szépek, de könyörgöm miért kopik ennyire?
3-4 óra(!) után lekopott az első rész borítójáról mire észrevettem link.
Legalább egy védőborítót kaptak volna :(


J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura

10.395 FtOlvasók Boltja ·
12.999 Ft –20%
11.049 FtSzukits ·
12.999 Ft –15%
3.800 FtRégikönyvek.hu antikvár
1.000 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A Gyűrűk Ura tündérmese. Mégpedig – legalábbis terjedelmét tekintve – alighanem minden idők legnagyobb tündérmeséje. Tolkien képzelete szabadon, ráérősen kalandozik a három vaskos könyvben, amikor a világ sorát még nem az ember szabta meg, hanem a jót és szépet, a gonoszat és álnokot egyaránt ember előtti lények, ősi erők képviselték. Abban az időben, amikor a mi időszámításunk előtt ki tudja, hány ezer, tízezer esztendővel a Jó kisebbségbe szorult erői szövetségre léptek, hogy a Rossz erőit legyőzzék: tündék, féltündék, az ősi Nyugatfölde erényeit őrző emberek, törpök és félszerzetek, erdőtündék fogtak össze, hogy a jó varázslat eszközével, s a nagy mágus, Gandalf vezetésével végül győzelmet arassanak, de épp e győzelem következtében elenyésszen az ő idejük, s az árnyak birodalmába áthajózva átadják a földet új urának, az ember fajnak.
Különös világ ez az emberfölötti – vagy emberalatti – lényekkel benépesített Középfölde. Anyagi valósága nincs. Baljós, fekete várai, csodás fehér tornyai, fullasztó, sűrű erdei, gyilkos hegyei, sötét mélységei gondoskodnak róla, hogy egy pillanatig ne érezzük magunkat a fogható valóság közegében. Különös, hisz ebben a mesevilágban, ahol oly ékesen virágoznak a lovagi erények, véletlenül sem találkozunk az emelkedett eszményeket hirdető kora középkori lovagvilág fonákjával, az eszmények máza alatt a könyörtelen társadalmi tagozódással, elnyomással, nyomorral, létbizonytalansággal; ebben a külsőre feudálisnak tetsző világban jó is, rossz is vele születik a szereplőkkel, ott rejlik a szívük mélyén; a könyv személytelen szereplője a morál, az pedig kiben-kiben belső parancs.