Ancalimë P értékelése


Ancalimë P>!
J. R. R. Tolkien: Középfölde formálása

Éreztem én, hogy nem lett volna szabad nekiállnom az előző 3 rész újraolvasása előtt. Végül az EMK I. után győzött a kíváncsiságom. Alapból sem könnyű olvasmány, de így még brutálabb volt. Szóval én azt tanácsolom mindenkinek, hogy az előző könyvek friss olvasata legyen fejben és csak úgy kezdjetek hozzá ehhez, mert nagyon sok visszautalás van.
Végre megkaptuk magyarul a Vázlatot és a Quentát. Nagyon örültem minden új információnak. A kedvenceimmel kapcsolatban is gazdagodott az ismeretem. A világvégéről szóló részt is nagyon szeretem. Nagyon élveztem a krónikákat és a könyv elején lévő prózatöredékeket, sajnálom hogy csak ennyi van belőlük. Viszont az ezekhez tartozó kommentárok a sok visszautalás miatt friss újraolvasás nélkül nagyon nehezek voltak. Vicces, hiszen az előző háromban pont azok könnyítették meg számomra az olvasást. A térképes fejezet valamint az Ambarkanta első olvasásra számomra elég nehéz volt. Zseniális ahogy Tolkien kitalálta és megírta mindezt, viszont néhány újraolvasásra szükségem lesz, hogy mindent felfogjak.
Néhány negatívum, amire mindenképp muszáj kitérnem. Elég sok hiba van a magyar kiadásban. Több helyen vagy rossz a névelő vagy nincs is kitéve, elég sok az elírás, azt meg végképp nem értem, hogy ellenőrzés során hogy nem lehetett észrevenni, hogy „tekineneik” (tekintik lenne). Remélem erre a következő kötetekben jobban odafigyelnek majd. Elég vicces volt az is, hogy még az is le lett fordítva, a térképen melyik szín mit jelöl, de maga a térkép teljesen kimaradt a könyvből, bár ez szerintem inkább a kiadó hibája. Szerencsére kéznél volt az angol verzió is. De hogy pozitív dolgokat is írjak a magyar kiadásról: már magát a fordítást megemlíthetjük itt, Tolkient nem könnyű fordítani, annyi mindent figyelembe kell venni. Ezért is kellene jobban odafigyelni a lektori hibákra, hogy ha már ilyen minőségi fordítást kapunk, ezek ne rontsanak a könyv minőségén. Bele sem merek gondolni, hogy a névjegyzék összeállítása valamint a kommentárokban az előző fejezetekre vagy kötetekre történő visszautalások oldalszámokkal való jelölése mennyi munkával járhatott. Minden elismerésem érte, ilyen szempontból valamennyire érthető a csúszás.


J. R. R. Tolkien: Középfölde formálása

2.999 FtSzukits ·
3.999 Ft –25%
3.499 FtÚj Könyvek ·
3.999 Ft –13%
3.530 Ftjoarshop.hu ·
3.999 Ft –12%
3.544 FtKönyvtündér ·
4.999 Ft –29%
3.749 FtKönyvmarket ·
4.999 Ft –25%
3.749 FtMai-Könyv ·
3.999 Ft –6%
3.750 Ftkonyvkolcsonzo.hu ·
3.999 Ft –6%
3.999 FtJókönyvek.hu
4.199 Ft Book24 ·
4.999 Ft –16%
4.249 FtRégikönyvek.hu ·
4.999 Ft –15%
4.249 FtRocky ·
4.999 Ft –15%
Könyvtár
J. R. R. Tolkien: Középfölde formálása

J. R. R. Tolkien nem csupán regényíró volt. Tudományos munkássága mellett élete főműve egy több mint 50 éven keresztül folyamatosan bővített és javított saját mitológiai rendszer, amelyet átfontak az általa kidolgozott mesterséges nyelvek. E páratlan mítoszciklus legismertebb darabjai A Gyűrűk Ura és A hobbit, illetve a posztumusz szerkesztett, A szilmarilok című gyűjtemény – amely azonban sajnos nem teljes, és nem tükrözi azt, ahogy a Professzor elképzelte a művet.

Tolkien halála után fia és hagyatékának gondozója, Christopher Tolkien hozzáférhetővé kívánta tenni a mitológiai ciklus eddig nem publikált részleteit is. A több ezer oldalnyi kéziratot a keletkezés sorrendjében, a lehetőségekhez képest letisztázva, de hiányosságaikat nem titkolva adta közre, sok-sok értelmező jegyzettel. Ez alkotja a Középfölde Históriája című 12 kötetes sorozatot, amelyben Középfölde mítoszainak eleddig rejtett mélységei, soha nem látott kincsei tárulnak az olvasó elé.

Középfölde formálása a legendák időbeli és földrajzi alakulását mutatja be. A legkorábbi „Szilmarilok” és a „Quenta Noldorinwa” fektetik le az alapokat, a teremtett világ egyetlen részletes leírása, az „Ambarkanta”, ábrákkal és térképekkel mutatja be, hogyan alakul a valák, tündék és emberek földje egészen Númenor pusztulásáig. Láthatjuk az első „Szilmarilok”-térképet és olvashatjuk Valinor és Beleriand legkorábbi krónikáit. Közben megismerjük Beren és Túrin mítoszának folyamatos alakulását is.