donzella P értékelése


donzella P>!
Bán Mór: Gadur kapui

Nos, mit adott nekünk a negyedik rész? Szabadságot és némi értetlenséget.

Zolta, mint a nomádok fejedelme, hadba hív mindenkit, szövetséget köt még az ellenségeivel Gadur ellen. A könyv pedig nagyrészt ezt a szervezkedést, előkészítést és végül a csatát regéli el. Azt már megtapasztaltuk, hogy a csatákat nagyon szemléletesen ábrázolja az író. De a szereplők személyisége hagyott maga után keserű sóhajt:

Zolta – a bölcsessége tetejét 1-2 részben elérte, azóta el se mozdul a holtpontról, annak ellenére, hogy igen fiatal és számos új tapasztalot szerzett. Az sem tett jót a szereplőnek, hogy minden nő csak őrá néz fátyolos szemekkel, nem mintha észrevenné.

Ilora – akit a korábbi kötetek alatt, úgy ismerhettünk meg, aki még rettenhetetlen amazonként fog bevonulni a történelembe, valahol igen megbotlott. Amazon, ugyan lett belőle, de hisztis, a hatalomba akkor is kapaszkodó, amikor épp nem is volt neki (vagy ez a női szeszély lett volna). Bár lehet, neki meg az nem tett jót, hogy minden férfi utána csorgatta a nyálát.

Felice és Ugrin: mindketten nagyon megérdemelték volna, ha megkapják, amit akarnak, pusztán az utolsó percig kitartó hűségük jutalmaként.

Összességében ezek a romantikus emberi érzelmek, már annyira bonyolultra vagy épp nagyon is egyszerűre sikeredtek, hogy a sárkány-jelenet képes volt az egészet überelni.
Volt még benne pár – a történet egészét tekintve felesleges úti társak megtizedelése, árulás.

Epilógus már nem is kellett volna, vagy nem így. Ugyan a doboz tartalma a magyar nemzettudatnak jót tesz, de lássuk be, a történethez nem járul hozzá semmivel.


Bán Mór: Gadur kapui

2.124 FtKönyvtündér ·
2.999 Ft –29%
2.159 FtÚj Könyvek ·
2.999 Ft –28%
2.219 FtMai-Könyv ·
2.999 Ft –26%
2.399 FtJókönyvek.hu ·
2.999 Ft –20%
2.699 FtLíra ·
2.999 Ft –10%
1.701 Ftálomgyár könyvesboltok ·
1.790 Ft –5%
1.790 FtBook and Walk
2.000 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár
Bán Mór: Gadur kapui

A Hunyadi-ciklus szerzőjének nagy sikerű Nomádkirály fantasysorozata megújulva, átdolgozott kiadásban kerül az olvasók elé.

A vérszláv seregek átlépik a dunai határt, és megkezdik Nomádia elözönlését. A törzsszövetség új vezére vakmerő, de roppant kockázatos tervet sző a végső ütközet megvívására. Minden fegyverforgatóra szükség van ezekben a vészterhes napokban. Ahogy bátor felderítőkre is, akik a Rif-hegység végtelen mély tárnáin keresztül jutnak közelebb a Hor-papok rettegett erődkatedrálisához, Gadurhoz.

Az utolsó, pusztító csata során számos kérdésre választ kaphatunk. Sikerül-e megállítani a vérszláv hordákat? Mit, avagy kit rejtenek Gadur sötét kazamatái? Zolta harcosai megtalálják-e végül a Porladó Király ékeit? Sikerrel egyesítik-e erőiket az ősi ellenségek: a dunavai, és a nomádiai magyarok?

A Nomádkirály-ciklus negyedik, befejező könyve újabb területekre, újabb kalandokra csábít egy nem létező, mégis oly ismerős világban, Kárpáthiában…