BBetti86 értékelése


BBetti86>!
J. Goldenlane: Térdig sárban

Folytatja a már megismert stílusban és hajszával. Sajnos, az én kedvenceim nem tértek vissza, de azért így is egy őrült, mozgalmas regényt kaptunk.
Aliciának egy szanatóriumban kellene gyógyulnia, helyette átugrik Kanadába és zűrbe keveredik. Mire észbe kap, már egy gengszter ügyeibe keveredett nyakig, és mindig neki kell megoldani a helyzetet. Lezuhan a gépük és túl kell élni a radiokatív mocsarat? A nyakukon pár gyilkos bérenc? Rabolni kell vagy éppen menekülni? Jó hazugságokkal, kreativitással és nem kevés mersszel Alicia várja a kihívásokat.
Egyrészt, nem kötött az előzmények ismeretéhez. Alicia teljesen új kalandot kap, és maximum annyit kedvez a szerző a korábbi részek ismerőinek, hogy mi értjük az olyan utalásokat, hogy ki a profi és a szamuráj. De akinek nincs ez meg, az sem veszít semmit.
Egy Rejtő Jenőt és Vavyan Fable kötetet idézően rohanunk egyik kényes helyzetből és kalandba a másikba, nincs egy perc nyugta sem az olvasónak.
Egyedi, érdekes karakterek mozognak a cselekményben, akik a törvény másik oldalán állnak, de ettől csak érdekesebb a történet. Nincs kifejezetten rosszfiú benne, de mondjuk jó sem. Itt a kaland a lényeg és a sok adrenalinfüggő, akik mennek egyik kalandból a másikba. Pillanatok alatt változik, ki kivel tart. Abszolút nem érzelmes, lelkizős a kötet, hanem teljesen cselekményközpontú.
A világa még mindig érdekes, és újabb részt ismerünk meg belőle. Kanada, maffiózók, kaszinók. Mondjuk, ez az a része, amihez azért nem árt egy kis előismeret. Annak sokkal jobban lejön a világ disztopikus jellege, aki az előző kötetekből már ismeri Kínát, Japánt, Afrikát és Ausztráliát is. Ahogy egyszerre jelenik meg a jövőbeli sokkal fejlettebb technológia és mindaz a pusztítás, amit az emberi civilizáció tett a bolygóval.
Egyedi a humora is. Iszonyatos szópárbajokat vívnak a szereplők, és itt bizony nem csak bátornak meg merésznek kell lenni, a szereplőknek ezerrel kell kamuznia és beszélnie is. Nagyon felismerhető Goldenlane stílusa és humora.
Sajnos, amivel küszködök, hogy nekem nem Alicia a kedvenc szereplőm, és ez rá épül most. A kötet humora se pont az enyém. Ebből a sorozatból még mindig a nyitány a kedvencem.


J. Goldenlane: Térdig sárban

Könyvtár
J. Goldenlane: Térdig sárban

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Alicia Star csak szórakozni érkezik Kanadába; kaszinózgatni, pofára ejteni pár balekot, kipróbálni néhány trükköt. Mi baj lehetne ebből?

Nos, ez az a kérdés, amit feltenni sem érdemes.

Alicia hamarosan azon veszi észre magát, hogy egy kedélyes maffiafőnök cibálja át az országon, ami „a Washington-krátertől a Yukonig egyadta radioaktív mocsár”. Ráadásul közben többen is lőnek rá, de természetesen felveszi a ritmust, és bedob mindent, amit zavaros ifjúsága alatt tanult. A helyi gengszterek egymás után kénytelenek szembenézni az esetlegesen nagykorú, feltehetőleg kínai, talán zsoldos, ám egyre nyilvánvalóbb, hogy szélhámos lánnyal.

Ő pedig töretlenül élvezi a játszmát, amit ez alkalommal az előkelő, kifinomult Kanadában játszanak, csillogó ledfényes kaszinókban – és térdig sárban.

A Napnak fénye-ciklus negyedik kötetében Goldenlane hozza a szokott formáját, bár ez alkalommal ebbe egészen kevesen halnak bele.