abstractelf értékelése


abstractelf>!
Brandon Sanderson: Calamity

Oh, Calamity!

Már mielőtt belekezdtem volna a Reckoners sorozatba, tudtam, hogy nem ez Brandon Sanderson legjobb munkája. Az első és a második rész ezt bizonyította is, hiszen több gond is akadt a regénnyel. Emiatt nem siettem el a harmadik rész elolvasását.

Azt kell mondanom viszont, hogy ez a kötet igen pozitív csalódás lett! Ez pedig a hangoskönyvnek köszönhető. A narrátor ugyanis kiválóan adta át a karakterek jellegzetességeit, ezzel közelebb hozva hozzám a regényt és a szereplőket is. Úgyhogy meg vagyok elégedve az élménnyel.

Ettől függetlenül azért azt ki kell jelenteni, hogy ez a rész sem tökéletes. Sőt! Annyi megoldandó feladata maradt Davidnek és a Reckonereknek erre a kötetre, hogy szükség lett volna mind a 400+ oldalra, hogy a végére érjenek. Ehelyett egy nagyon elnyújtott felvezetés után csupán az utolsó 60-70 oldalon jutunk el a regény lényegéig. Emiatt a sorozat csúcspontja, amire mindenki várt, szinte a szőnyeg alá lett söpörve.

Hasonlóan sajnáltam, hogy nem kaptam több, a mellékszereplőkre vonatkozó, kérdésre sem. Főleg Cody és Abraham múltja érdekelt volna – Sanderson azonban csak belebegtette, hogy mi történhetett velük, mielőbb gyorsan elterelte volna a figyelmünket. Tudom, a legutóbbi State of Sanderson-ban a szerző írta, hogy a hangoskönyves vállalatánál megjelenik valamilyen folytatás hozzá, de ki tudja, az milyen jellegű történet lesz.

A történet helyett a karakterek vitték el hátukon a cselekményt. Erre a részre teljesen összecsiszolódott a Reckoner banda, és emiatt sok-sok közös pillanatuk is adódott. Számomra ezek voltak a regény fénypontjai, ezek adták a történet lelkét. Mostanra már mindegyik Reckonert megkedveltem, sőt még David furcsa hasonlatait is megszoktam.

Nem lehet elmenni a romantika mellett sem. Szerencsére nem játszik hangsúlyos szerepet a történetben, nem vált a karakterek döntéseinek katalizátorává sem. Az viszont tény, hogy vattacukorszerű volt az egész romantikus szál.

Habár nem vagyok maradéktalanul megelégedve a történettel, a befejezés tökéletes lett! Már a Mistbornban is megfigyeltem, hogy Sanderson nagyon ért a lezárásokhoz, de nem hittem volna, hogy ebben a sorozatban is megtalálja azt a lehetőséget, amire nem számítok, mégis megelégedéssel tölt el. (Arról ne beszéljünk, hogy előfordulhat, hogy egy-két könnycseppet elmorzsoltam az utolsó oldalon.)

Mindent összevetve a Calamity közel sem tökéletes a történetét tekintve, de az élmény, amit kaptam a hallgatásával, a karakterek és a befejezés mind kárpótol érte.


Brandon Sanderson: Calamity

Amazon
Amazon UK
Amazon DE
Book Depository
Könyvtár
Brandon Sanderson: Calamity

From the bestselling author of the Mistborn series and Words of Radiance comes Calamity, the final book in the New York Times bestselling Reckoners series. What started in the instant #1 New York Times bestseller Steelheart and continued in the instant #1 New York Times bestseller Firefight now concludes in Calamity.
When Calamity lit up the sky, the Epics were born. David’s fate has been tied to their villainy ever since that historic night. Steelheart killed his father. Firefight stole his heart. And now Regalia has turned his closest ally into a dangerous enemy.
David knew Prof’s secret, and kept it even when Prof struggled to control the effects of his Epic powers. But facing Obliteration in Babilar was too much. Once the Reckoners’ leader, Prof has now embraced his Epic destiny. He’s disappeared into those murky shadows of menace Epics are infamous for the world over, and everyone knows there’s no turning back. . . .
But everyone is wrong. Redemption is possible for Epics—Megan proved it. They’re not lost. Not completely. And David is just about crazy enough to face down the most powerful High Epic of all to get his friend back. Or die trying.

Praise for the Reckoners series:

“The suspense is relentless and the climax explosive.” —James Dashner, #1 New York Times bestselling author of the Maze Runner series

“Another win for Sanderson . . . he’s simply a brilliant writer. Period.” —Patrick Rothfuss, author of the New York Times and USA Today bestseller The Name of the Wind

[STAR] “Snappy dialogue, bizarre plot twists, high-intensity action, and a touch of mystery and romance . . . leaves [readers] panting for the sequel.” —Booklist, Starred

“An absolute page-turner."”—Publishers Weekly

“Compelling. . . . Sanderson uses plot twists that he teases enough for readers to pick up on to distract from the more dramatic reveals he has in store.” —The A.V. Club