ujhelyiz P értékelése


ujhelyiz P>!
Robin Hobb: Shaman's Crossing

Robin Hobb műveit (az eddigi tapasztalataim alapján) nem könnyű olvasni: nagyon lassan, de cserébe részletesen kifejtett világ és karakterek, részletesen kidolgozott, és abszolút nem egyértelmű morális kérdésekkel. A világ a vadnyugat meghódításának egy alternatív, mágikus univerzumba helyezett változata: a parton élő, technológiailag fejlett nép befejezte a háborúját, és elkezdte az őslakos nép földjének meghódítását.

A konfliktus örök: az őslakosok sámánmágiája nem jelent igazi ellenfelet a hódítók puskákból kilőtt vasgolyóinak, és a háború veszteseként a kultúrájuk feladására is kényszerítik. De ez nem rejti el a tényt, hogy ők valami régi mágiahasználó nép elől menekültek a pusztára. És ez a konfliktus kellően sokszínűvé vált, előhozva egy jó pár érdekes gondolatot: a civilizáció és a bennszülött, természetközeli kultúra közötti minőségi különbségek (beleértve azt is, hogy a szereplők a sajátjukat többnyire magasabb rendűnek gondolják), becsület, politikai csatározások, a sorsok eleve elrendeltetése és még sok minden kavarja a dolgokat a mélyben. És minden gondolat valamiféleképpen úgy jön elő, hogy főhősünknek nehézséget okozzon.

A könyv eleje főhősünk gyermekkorát mutatja be, ahol megismerjük a pusztán élő nemes (egykori katona) életét, és kapunk egy betekintést a viszonyukba az őslakosokkal – amely finoman szólva is nehéz. Ugyanakkor már ez is megmutatja azt, amiért Hobbot szeretjük: a szereplők nagyon részletes kidolgozottsága, akik közül senki sem fekete-fehér. Ennek legjobb példája rögtön a főszereplő apja – alapvetően becsületes, szavatartó, az emberekre odafigyelő – de nagyon keményen lenézi a pusztalakók kultúráját, és hajlamos elfordítani a fejét, ha ezáltal egy bonyolult problémát nem neki kell megoldani. Ez a rész lassan építkezik, de sokat mesél a világ működéséről.

Utána főhősünk átutazik a fővárosban levő katonai akadémiára, ahol a legrosszabb zaklatási történetek egyikét kapjuk, amit olvastam. A céltalan szemétkedések miatt ezt a részt alig bírtam elolvasni, és igazából semmiféle feloldozást nem kapunk az egészre. Értem én, hogy teher alatt nő a pálma, de ez valami elképesztő hadat üzent az együttérzésemnek. A kötetnek ez a része majdnem el is felejti a könyv elején előkerülő pusztai életet, szinte egy teljesen más világot mutat be.

A könyv a fináléjára összehozza az első két rész világát, és elképesztő próbára teszi főhősünket: spoiler, és eközben ki kell alakítani a maga értékrendjét. A „lezárás” igazából le sem tagadhatja, hogy ez egy trilógia nyitókötete: ugyan egy fontosabb csata lezárult, de a problémákra semmilyen szinten nem kaptunk megnyugtató feloldozást.

De arra biztosan elég volt, hogy az érdeklődésem felkeltse, és ha egy kicsit kipihentem magam, amire szükségem is van, ugyanis tényleg fárasztó volt ezt a sok érzéketlenséget ilyen töménységben, ennyire szünet nélkül olvasni.

2 hozzászólás

Robin Hobb: Shaman's Crossing

Book Depository
1.350 FtRégikönyvek.hu antikvár ·
1.500 Ft –10%
Könyvtár
Robin Hobb: Shaman's Crossing

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

The first book in a brand new trilogy from the author of the Farseer, Liveship Traders and Tawny Man trilogies. When the two-hundred year war between the kingdoms of Vania and Landsing ended the Landsingers were left in triumphant possession of Vania's rich coal and coast territories. When young King Troven assumed the throne of Vania thirty years later, he was determined to restore her greatness, not through waging another assault upon their traditional enemies, but by looking in the opposite direction and colonising the wild plains and steppes to their east. Over the next twenty years, cavalry forces manage to subdue the rolling plains formerly wasted on nomadic herders and tribesmen.Troven's campaign restores the pride of the Varnian military and to reward them, Troven creates a new nobility that is extremely loyal to their monarch. Beyond the grasslands lies the current frontier of Varnia, the heavily forested Barrier Mountains, home to enigmatic Specks: a dappled, forest dwelling people, unable to tolerate the heat and full sunlight of the plains. The new settlers find the Specks slightly dim-witted and overly placid, and yet strangely difficult to control. There are tales that they are 'blood-drinkers' and their nature worship of ancestral trees has presented difficulties for those who wish to harvest the forest's exotic timber. They also harbour strange diseases, ones that cause the Specks little more than a week or two of discomfort but which frequently kills those settlers and soldiers who fall victim to it. For that reason, prolonged contact, and especially intimate contact with the Specks is judged both fool-hardy and disgusting. Nevare Gerar is the second son of one of King Troven's new lords. Following in his father's footsteps, a commission as a cavalry officer at the frontier and an advantageous marriage await him, once he has completed his training at the King's Cavalry Academy.