kispartizan értékelése


kispartizan>!
Lengyel Balázs: Ezüstgaras

Még igen régen, az általános iskolában kaptam meg ezt a könyvet egyszer, de bizony most értem meg rá, hogy elolvassam. De mennyire jó, hogy ez így történt!
A történet egyszerű, túl nagy kalandokat nem is élünk át a főszereplővel. Viszont minden állomáson van valami tanulság, s minden rétegben emelkedik a hangulat, feszülnek a belső érzések és az emberi lélek harca.
Miközben folyik a történelem a török által meghódított, a német által harapdált országban, a főhős és barátja kicsit mindenhol megfordulnak. Ám a háttérben maradtak élete sem áll meg és pont ez adja a regény legvégén azt, ami úgy tud aztán feltörni, mint egy régen lappangó vulkán. Az olvasó érzi ezt, érzi, hogy ez így nem jó, valami nagy durranás lesz, de azért csak bízik. Pont úgy , mint a főhős.
Ám nincs mese, annak a feszültségnek ki kell törnie és mint ahogy annak lennie kell, a végén meg kell mutatni azt, hogy melyik karakter mit nyer és mit veszít.
Szép és ízes nyelvezet, hazaszeretet, bújtatott és kellemes romantika jellemzi a könyvet, s bevallom a végén szerintem sok mindenre rádöbbentem magam is az élet nagy dolgairól.
Azoknak ajánlom, akik nem egy gyors és túl pörgős regényt akarnak a török időkbeli magyarországról, s akik képesek türelemmel kivárni, hogy az egyes kis részekben mi miért úgy van, ahogy. Azoknak, akik értik a szépet, a lassabbat és nem feltétlen a történelmet keresik, hanem az inkább abban élők lelkét, életét.
Csodálatos élmény volt, simán oda neki az 5 *-ot!


Lengyel Balázs: Ezüstgaras

100 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár
Lengyel Balázs: Ezüstgaras

Buda és a magyar Alföld már a töröké, Eger várát már megostromolták. Az idegen hadak a láncra fűzött keresztény rabokkal, rabolt kincsekkel elvonulnak. Az 1560-as évek viszonylagos békéjében tőzsérek hajtják a rideg marhát a Hódoltságból a nyugati városokban. Énekes Dávid a regény hőse, nyakában egy szíjra fűzött ezüstgarassal, elhurcolt anyjától való utolsó emlékével, nekivág az országnak, hogy új életet kezdjen egy meggazdagodott tőzsércsalád szolgálatában. Sok új viszontagság, diákkalandok sora, főúri udvarok buktatókkal teli világa és egy titkos szép szerelem edzi jellemét, csiszolja eszét, míg megérik arra hogy országos dolgokat intézzen. De bármilyen magasra ér el, élete minden pillanatában fájó emlékeztetője, a pusztulás jelképe marad a nyakába fűzött ezüstgaras. Lengyel Balázs, az ismert kritikus és esszéíró, mindig is szívesen írt a gyerekeknek és az ifjúságnak szépirodalmi műveket. Sok érdekes korabeli metszet és az írónak a műhelyébe bepillantást engedő utószava segíti az érdeklődő olvastó abban, hogy a regény világát és a történeti valóságot egybevethesse.