BBetti86 értékelése


BBetti86>!
Angus Watson: A vas diadala

Folyamatos zuhanás. Az első kötetben még volt ötlet és értelmes cselekmény. A második már csak időhúzás, és a harmadik még gyengébb lett. Nehezemre is esik, hogy valami jót találjak benne.

A cselekmény folytatólagos. Caesar visszavonul, hogy sereget szervezzen és majd úgy induljon Britannia felé. Tavasz, aki jóvá akarja tenni Dug halálát, merényletre készül ellene, de fogságba esik. Caesar vele kitalálja az indokot is a hadjáratra: Tavasz és Ragnall is királyi sarjak, összeházasítja őket és a nevükben megy visszafoglalni a királyságukat. Míg a két fiatal kényszerű szövetségben Rómában él, Lowa újjáépíti a sereget és neveli a Dugtól született fiát.

A regény nagyja újabb időhúzás. Nagyon gyorsan peregnek a hónapok, és nem éreztem, hogy közben fontos események lennének. Már a római játszmák is színtelenebbek, mert kimerül annyiban, hogy Ragnall győzködni próbálja Tavaszt, mi a jó Rómában, miközben a lány még abban is ellent mond neki, amiben különben egyetértene vele.
Amikor meg végre megindul a hadjárat, az semmilyen. Random, összemosódó csaták, amiket nem tudtam megkülönböztetni. Hiányoznak a hősök, vagy éppen antihősök, akiknek az aktuális helyzetben drukkolni lehetne. Mindenki csak rohan ide-oda, és nincs jelentősége semminek sem.
A végét különösen utáltam. Ott tér vissza a mágia, és olyan mesebeli véget ad a történetnek, hogy nem hittem a szememnek. Így farag a szerző egy viszonylag boldog véget, de annyira mese és nem illik a könyv egész addigi hangulatába, hogy nem örültem neki, hanem kiakadtam csak rajta.

A karakterek színtelenek, és unalmasak lettek. Nincs fejlődés sem, itt kezdettől mindenkinek megvan az elképzelése, és ahhoz ragaszkodik foggal-körömmel. Minimális az érzelmi tér is – talán csak az sikerült jól, ahogy Lowában váratlanul feltámad az anyai ösztön és szeretet. A többieknek mintha nem is lennének érzései.
Még a rossz oldalon állók sem lettek eléggé gonoszak, ugyanolyan fakók. Caesar szenvtelen hódító – maximum Felix lehet rossz az emberáldozataival, de érzelmi rész ott sincs. Simán egy megszállottság, amit elfogad és megél. Nem élvezi különösebben, de nem is taszítja, csak csinálja.

Valaki már írta, hogy katasztrófaturistáknak való. Egyet tudok vele érteni.


Angus Watson: A vas diadala

1.500 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár
Angus Watson: A vas diadala

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A dicsőség a birodalmak hamvaiban kovácsolódik.

A harcos királynő és a római hódítók végül összecsapnak az izgalmas, epikus fantasy-trilógia utolsó kötetében.Caesar katonái feltartóztathatatlanul keresztülmasíroztak Gallián; mindenkit megöltek és könyörtelenül lemészároltak, aki az útjukba állt, a falvakat pedig kifosztották. Elérvén a partokat már csak a tenger választja el őket Britanniától, és készek rá, hogy lerohanják a szigetet és annak lakóit. Ám nemcsak egyszerű halandók segítik csapataikat, hanem egy sötét mágiával eltorzított, megállíthatatlan légió is. Lowa királynőnek valahogyan vissza kell vernie a támadást, azonban legkiválóbb hadvezére halott, fiatal druidájának pedig nincs hatalma. A helyzet látszólag teljesen kilátástalan, viszont a harcos királynő mindent meg akar tenni, hogy megmentse a népét a másik két lehetőségtől: halál vagy rabszolgasors.

Idővel minden birodalom elbukik, de vajon melyik oldal kerül ki győztesen a csatából?