eveiler értékelése


eveiler>!
Huszti Gergely: Mesteralvók hajnala

Huszti Gergely kortárs szerző, első regénye a Mesteralvók hajnala, 2020-ban elnyerte az év gyerekkönyve-díjat. Kíváncsian rendeltem meg, kifejezetten azért, mert valami könnyed, magával ragadó olvasmányélményre vágytam, ami nem túl megterhelő, és amiben olyan felnőttesen, nosztalgikusan el lehet veszni.
A könyv egy duológia első része, zsánerét tekintve ifjúsági fantasy kategóriába illik, nélkülözi a tipikus YA jegyeket. Huszti rövid, dinamikus fejezetekkel dolgozik, a könyv három szerkezeti egységre tagolható, mindegyikben a három főszereplő szemszögéből narrált fejezetek követik egymást. A fejezetek könnyen, gyorsan olvashatóak, a szerkesztés is ezt teszi lehetővé az áttekinthető oldalakkal, széles sorközzel és nagy betűmérettel. Valóban a fiatal olvasók számára íródott, Huszti ügyesen zárja le a fejezetek végét egy-egy erős mondattal, váratlan fordulattal, amely fenntartja a fókuszt és az olvasó érdeklődését.

STÍLUS ÉS ELBESZÉLÉS
A narráció végig E/1-ben íródik, a szereplők jelen időben beszélnek. Ez a stílusú elbeszélés a cselekményt közelebb kívánja hozni az olvasóhoz, lehetővé teszi, hogy szinte a karakterek fejébe látva jobban beleéljük magunkat a cselekménybe. Angol nyelvű spekulatív irodalomban kedvelt eszköz, gyakran, szívesen alkalmazzák és az angol nyelvnek igen jól áll, mivel leginkább a folyamatos jelen alakot használja. Ezáltal az olvasó egy dinamikus cselekménybe helyezkedhet, a karakterrel egy pillanatban éli meg a történéseket. Magyarul rettenetesen furcsa volt olvasni.
A nyelvezettel kapcsolatban kiemelendő a narrátorok beszédstílusa, amely tükrözi a karakterek elhelyezkedését a világban. Ifjúsági fantasy irodalom esetén a történeteket alapvetően meghatározza a fantáziavilág és a valós világ viszonya. A fantáziavilág tartalmazza a misztikus, spirituális, varázslatos, mitologikus elemeket, míg a hétköznapi világ a szerző korának megfelelő valós, reális világ. Előfordulhat, hogy a két világ egymástól elzárva létezik, köztük a kapcsolatfelvétel, átjárás, kommunikáció limitált, vagy feltételekhez kötött, vagy egyáltalán nem megoldott, de gyakran a két világ egymásban, egymás mellett létezik. Az előbbire példa lehet C.S. Lewis híres Narnia-krónikák sorozata, az utóbbira akár a Harry Potter könyvek. Természetesen az író dönthet úgy is, hogy csak a valóságban mozgatja a karaktereit, vagy csak egy fantáziavilágot alkot meg.
A hétköznapokból származó szereplő mozgatása máris építi a világot, a hátteret és viszi előre a cselekményt, közben megengedve az írónak, hogy művében a mindennapok történéseire reflektáljon.
Huszti esetében a fantáziavilág, a mesteralvók világa összeköttetésben áll a hétköznapi világunkkal. Két szereplője a misztikus világban mozog, míg egy szereplője napjaink Budapestjéről indítja történetét. Csakhamar fény derül rá, hogy hogyan jön létre a kapcsolat a világok közt, a szerző pedig ügyesen meséli össze a karakterek sorsát. A hősök saját világuk nyelvét beszélik, ahogy a fülszöveg is ismerteti, Vulgarus Pokk és a 224. nővér a mesteralvók világában mozog, ennek megfelelően egy archaizált, régies stílust beszélnek, és mivel a narráció a karakterek szemszögén keresztül érkezik, a leírások és monológok is ilyen stílusban vannak megírva. Az ő fejezeteiket a fiatalok szleng-nyelvét használó Milán történetei törik meg, amelyek ismételten nem az egyszerű, szépirodalmi magyarral vannak megírva. Annyi biztos, hogy az író részéről ez a fajta nyelvhasználat bátor újítás, aminek a kidolgozása rengeteg energiát vehetett igénybe, azonban olvasóként nagyobb fókuszt igényel, és megnehezítheti az értelmezést.

VILÁG ÉS VISZONYOK
A fantasy történetekkel kapcsolatban nem mehetünk el a fantáziavilág kidolgozottsága mellett. A fantasy erejét adhatja, hogy megengedi az író számára, hogy teljes egészében a képzeletből merítsen, a sci-fi-vel ellentétben nem kell a tudomány törtvényszerűségeire támaszkodni világépítés során.
Huszti világában a regény elején található stilizált térkép segítségével tájékozódhatunk. A regény során számtalanszor próbáltam kiszámolni, hogy mekkora lehet a világ, illetve mennyi idő telik el, azonban a karakterek mozgatásából erre nem mindig tudtam következtetni, illetve gyakran ellentmondásba ütköztem. Sajnos az időkezelés homályos, nem feltétlenül tudtam követni, hogy mikor mennyi idő telt el, és ki honnan hova jutott ezalatt.
A mesteralvók világában a társadalom szervezettsége alacsony, egymás mellett élő városokról beszélhetünk csak, köztük alapvető kereskedelem van, de minden város a saját útját járva próbál boldogulni. Ami őket összeköti, az a hitük, illetve a közös külső fenyegetés.
A hit és a mágia kérdése szintén nem eldöntött, holott nagyon fontosnak kellene lennie. Nem mindegy egy regényben, hogy ha egy pap imádkozik, annak van-e valós ereje, vagy nincs. Ugyanígy a különleges képességek megmagyarázása, a mágia mibenléte sem tiszta. Az egyértelmű, hogy a világ különleges képességekkel rendelkező szereplői a mesteralvók, de sajnos nem egyértelmű, hogy erejüket képesség, mágia, vagy hit adja. Megvan az ötletem, de a folytatást mindenképpen látni kell, hogy ez egyértelmű legyen.
Annak ellenére, hogy a fantasy univerzum nem nyugszik tudományos alapon fontos, hogy tartsa magát a kereteihez. Új elemek behozásánál, mint például jóslás, vagy különleges lények, fajok, betegségek, nagyon fontos lenne, hogy kontextusba helyezve, megfelelően és indokoltan használja őket a szerző. A Mesteralvók hajnala esetében sokszor feltűnt egy-egy érdekes motívum, majd pedig kicsit a levegőben maradt, bízom benne, hogy a folytatás esetleg bővebb magyarázatot adhat ezekre.

ZÁRÁSKÉNT
A pörgős cselekményvezetést a karakterek gyors mozgatása, az események sűrűsége tartja fent. Számos ponton éreztem, hogy még lehetett volna helyet szorítani a szereplők árnyalásának, a világ építésének. Ahogy növekedett a feszültség, a karakterek néhol kezdtek nem a szituáció szerint viselkedni, vagy beszélni.
A világ gyökerét adó ötlet új. Az álmatlanság vizsgálata a fantasy keretei között még nem igazán jelent meg. Ami nagyon érdekes lehetett volna: hogyan létezik egy alvás nélküli világ? Honnan jöttek a mesteralvók? Hogyan épült ki a kultuszuk? Milyen volt a társadalmi berendezkedés az alvás megjelenése előtt? Hogyan reagált a világ amikor feltűnt az alvás? Mi a regényben exponált külső gonosz további szerepe? – Mindez nem került megválaszolásra az első kötetben. A Mesteralvók viadaláról megjelent kritikák és fülszöveg alapján optimista vagyok, meg fogom rendelni a második kötetet én is, hiszen a mű jelentősége olyan szempontból nem lebecsülendő, hogy egy díjjal elismert ifjúsági könyv.
Azonban nem tudok három és fél csillagos értékelés felé menni. Jóval kívül esek az ifjúsági kategórián, viszont fantasy-rajongóként úgy gondolom, hogy a fiatal közönség -sőt, ők csak igazán- megérdemel egy teljesen kidolgozott és helyre tett történetet. A cselekményben és a háttértörténetben, a világ szerkezetben tátongó lyukak még felfedezésre várnak Huszti Gergely mesteralvók-univerzumában. Az első kötet rengeteg izgalmas ötletet és szálat pendített meg, remélem, az író ügyesen dolgozza el a fonalakat a második kötet végén.
Fiatalabb olvasók számára talán 14 éves kor felett ajánlanám, igényesebb fantasy olvasóknak pedig akkor, ha nem kommersz olvasmányélményre vágynak és elég kitartóak ahhoz, hogy akár 600 oldalon keresztül is átrágva magukat megismerhessék a leendő felnőtt olvasóközönségnek íródott művet. Azért nem szabad legyinteni az ifjúsági mert, minden fiatal olvasóban ott szunnyad egy potenciális felnőtt könyvmoly.

1 hozzászólás

Huszti Gergely: Mesteralvók hajnala

2.464 Ftjoarshop.hu ·
3.490 Ft –29%
2.513 FtÚj Könyvek ·
3.490 Ft –28%
2.615 Ftkonyvkolcsonzo.hu ·
3.490 Ft –25%
2.618 FtKönyvmarket ·
3.490 Ft –25%
2.862 FtJókönyvek.hu ·
3.490 Ft –18%
2.932 Ft Book24 ·
3.490 Ft –16%
2.966 FtLíra ·
3.490 Ft –15%
2.966 FtRégikönyvek.hu ·
3.490 Ft –15%
2.967 Ftálomgyár könyvesboltok ·
3.490 Ft –15%
2.967 FtRocky ·
3.490 Ft –15%
1.891 Ftálomgyár könyvesboltok ·
1.990 Ft –5%
2.000 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár
Huszti Gergely: Mesteralvók hajnala

Egykor a mesteralvók viselték az alvás terhét az emberek helyett, kik éjjel-nappal boldogan dolgozhattak és mulathattak. A Vasháborúban azonban a mesterek végleg elhagyták az embereket… azóta az álomtalan álom szedi áldozatait.
    Híre megy, hogy a mesteralvók földi maradványait sorra elrabolják, de hogy ki vadászik a csontokra és mi okból, az rejtély. Dakorleonból is nyomtalanul eltűnik a védőszent, ezért a városmester Vulgarus Pokk borkereskedőt bízza meg a feladattal, hogy a közeli Korhos hadseregét hívja segítségül.
    A csontcsipkéző rend 224. nővére súlyos titkot őriz: ő fedezte fel a védőszent eltűnését, s ezért nagy veszély leselkedik rá. Titokban kell kiszöknie a városból, hogy felkeresse az égi Tamarislánban Ludovik atyát, aki a legenda szerint az utolsó élő mesteralvó.
    A tizenhét éves Milán visszahúzódó fiú, akit leginkább a hackerség érdekel. Nagydumás haverja ráveszi, hogy egy spam üzenet nyomába eredjenek, ami nem várt következményekkel jár. Miló egy mágikus világban találja magát, ahol nem elég kiállnia a megpróbáltatásokat, de saját, rejtett képességeit is fel kell fedeznie.