Noro  értékelése


Noro >!
Tamsyn Muir: Harrow the Ninth

Értem én a viccet, csak…
Kezdem azt hinni, hogy Muir feltalálta az anti-világteremtő (világromboló?) fantasztikumot. A világteremtő stílusra ugyebár az a jellemző, hogy végigvezet a szerző által kiötölt univerzumon: dicsekszik vele, hogy micsoda ötletei vannak, esetenként túlzottan is előtérbe tolva őket. A Kilencedikek ezzel szemben azzal kecsegtetik az olvasót, hogy az egész galaxisból gyakorlatilag csak három épületet mutatnak meg. Tetszett, hogy az első kötet egy üres palotában játszódott, egy elhagyott bolygó felszínén? Akkor van egy jó hírem: a második egy üres űrállomáson játszódik, valahol a nagy semmi közepén. Itt jönnek össze a birodalom legnagyobb nekromantái, nehogy jelenlétükkel megzavarják az emberiség életét. Érdekelne, miféle világban is jársz már két regény óta? Hát, talán majd legközelebb (se).
Na, ha ezen kimérgelődte magát az olvasó, akkor viszont egy kétségtelenül ötletes könyvet olvashat. Talán nem pont azt, amit szeretett volna, de mégis. Tudniillik Harrow előadásában Muir megpróbál meggyőzni, hogy az első rész meg se történt, vagy legalábbis nem úgy, ahogy elolvastuk. Már eleve az elbizonytalanít, hogy a két rész narrátorának habitusa ég és föld, ehhez jön még az az egyre erősödő érzés, hogy valakinek nincs ki mind a három kereke (úgymint: fej, tor, potroh), mert a sztoriban egyik irracionális fordulat követi a másikat. Plusz az a néhány elem, amit a szerző mégis kidolgozott a világból – leginkább misztikus témában – annyira őrült, hogy ahhoz képest a szereplők szinte már normálisak. spoiler A legjobb kukába dobni az elvárásainkat, és együtt sodródni az író elmebajával.

1 hozzászólás

Tamsyn Muir: Harrow the Ninth

Amazon
Amazon UK
Amazon DE
Book Depository
Könyvtár
Tamsyn Muir: Harrow the Ninth

She answered the Emperor's call.

She arrived with her arts, her wits, and her only friend.

In victory, her world has turned to ash.

After rocking the cosmos with her deathly debut, Tamsyn Muir continues the story of the penumbral Ninth House in Harrow the Ninth, a mind-twisting puzzle box of mystery, murder, magic, and mayhem. Nothing is as it seems in the halls of the Emperor, and the fate of the galaxy rests on one woman's shoulders.

Harrowhark Nonagesimus, last necromancer of the Ninth House, has been drafted by her Emperor to fight an unwinnable war. Side-by-side with a detested rival, Harrow must perfect her skills and become an angel of undeath — but her health is failing, her sword makes her nauseous, and even her mind is threatening to betray her.

Sealed in the gothic gloom of the Emperor's Mithraeum with three unfriendly teachers, hunted by the mad ghost of a murdered planet, Harrow must confront two unwelcome questions: is somebody trying to kill her? And if they succeeded, would the universe be better off?