Sae P értékelése


Sae P>!
Audrey Coulthurst: Of Fire and Stars

Azt a… fűzfán fütyülő szegény ember avatárját! Az idejét nem tudom, mikor olvastam ennyire pocsék könyvet. Ennek a regénynek egyszerűen minden porcikája, minden levegővétele felér egy lábon lövéssel.

A regény népszerűsége számomra teljesen érthetetlen. Vagy talán úgy tudom elképzelni, mint mikor egy dugig pakolt köztéri szemetes egyszer csak felgyullad egy félig elnyomott cigicsikktől, majd szép lassan minden buszra váró tekintetet odavonz először a füstje majd a lángja, majd megjelennek páran, és belemagyaráznak a semmiből mindenféle költői nonszenszet mögé, odacsődítik a népet köré, és szép lassan ámuldozva nézik az emberek a büdösen lángoló szemetet. Ennyit ér egy baromi jó marketing, de sajnos ettől ez még továbbra is csak egy kuka teli szeméttel.
Pont mint ez a könyv.

Ez a regény egyszerűen rossz, ezt nem tudom szépíteni, szeretném valahogy védeni, de esélyt se ad rá.
Tök sok értékelés írta, hogy micsoda kémia van a szereplők között, de hát én az ellenőrzőjüket lecsekkolva is csak egy jó nagy egyest láttam kémiából mindkettőnél.
A sztori rettentően bugyuta: azt azért nem mondom, hogy néha kivájtam volna a szemem olvasás közben, de kölcsönadtam volna a szomszédnak megőrzésre az iszonyú kínos és gyerekes leírások alatt. Sajnos igen gyakran. Mondjuk minden oldalon. Kétszer.
– elvileg ez egy fantasy, ami felvetít egy önálló világot önálló vallással, királyságokkal, de semmiféle világépítés nincs, semmire nincs magyarázat, az egész olyan, mintha egy középiskolai folyosón történne, középkori dekorral
– semmit nem tudunk meg a többi országról
– semmit nem tudunk meg a szövetségről, hogy ez kinek és miért jó (Dennáéknak például látszólag semmi hasznuk belőle)
– nem kapunk magyarázatot a vallásra, meg hogy miért vannak ennyire a varázslás ellen (ami megint abszurd, hiszen irdatlan haderő rejlik a mágiában)
– nem kapunk választ arra se, hogy Denna miért szupererős
– minek vártak ennyit az esküvővel? Miért nem volt politikai dráma az udvarban történtekből?
– az írónő nem nézett utána, hogyan működnek egyáltalán a monarchiák, a könyv csordultig tele van olyan dolgokkal, amiket egyszerűen nem lehet megtenni egy udvarban spoiler
– egy ilyen ország, ahol ekkora a szegénység, azért magába nézhetett volna, hogy lehet, hogy itt gondok vannak az uralkodásban (mondjuk ahogy működött, nem is csodálom)
– irritáló, teljesen indokolatlan becézgetések, modern ételek részletes bemutatása egy olyan világban, ahol nem osztrigaszürcsölgetést képzel el az ember, mint power move-ot
– a lovak (!!!) jobban ki voltak dolgozva, mint a szereplők. Igazából ez egy fantasy köré tekert lovaskönyv. A 9 éves horse-girl énem biztos szerette volna ezt a rengeteg lovaglós meg lóleírásos részt, de jelenleg rettenetesen irritáló és feleslegesen időrabló volt. Arról nem is beszélve, hogy felprüszköltem azon, hogy a lovas hercegnő neve konkrétan MARE!!! Na ne! =D „Szeretném bemutatni a lovászunkat SLASH hercegnőnket, Kancácskát!” Ez egyszerűen nevetséges. Kicsit sajnáltam, hogy az öccse neve nem Stallion volt. Mondjuk még mindig jobb, hogy lovakkal foglalkozott, nem pedig kutyákkal, bár a személyiségéhez az a becenév minden bizonnyal jobban illett volna ¯_(ツ)_/¯
– a történetben szinte semmi nincs mutatva, minden csak elmesélve, a karakterek is önmagukat mutatják be, ami mindig egy vonatszerencsétlenség (nyilván itt is az történt, hogy „én nem vagyok olyan lány, mint a többi”, ami mondjuk igaz, mert inkább mindketten sokkal rosszabbak voltak)
– erőltetett volt az elején a Denna-Mare konfliktus, tök indokolatlan volt Mare ellenségessége (pláne, mivel arra kérték meg, aminek amúgy is a már-már pszichotikus megszállottja), csak azért volt benne, hogy lehessen valami megerőszakolt enemy-to-friends-to-lovers trope, csak hát az nem így működik
– minden felnőtt csőlátású és ostoba volt, teljesen érthetetlen, hogy miért nem hittek a lányoknak, mikor bizonyíték volt a kezükben ='D
– rettentő lassú és sallangos könyv, teli buta leírásokkal és túlhasznált formulákkal, közhelyekkel és borzalmasan kínos párbeszédekkel (pl.: az összes lovas rész vagy mikor bérgyilkos kísérlet után még lovagló órákat tartanak meg kocsmázgatnak, nem is beszélve a Nils jelenségről, akiről folyamatosan nyálcsorgatva ír Mare a kötet első felében ='D)
– zéró karakterfejlődés, mindenki fekete meg fehér, olyan laposak a karakterek, hogy a laposföld hívők begyűjtenék őket bizonyítéknak, se Denna, se Mare (hát ő pláne, ahogy indokolatlanul bunkó volt folyamatosan a kiszolgáló személyzettel) nem volt szerethető, és mivel kidolgozatlan volt mindenki, ezért senki sorsa nem érdekelt
– Denna konkrétan gyilkos, de efelett is szemet hunyunk spoiler, hiszen a szerelemért tette!

Nem gondoltam, hogy lehet még rontani tovább a történeten, de az írónőnek sikerült, mikor a szalonrasszizmust szépen átfordította fullban tolt rasszizmusba, és képes volt leírni a kecskeb***ó szófordulatot az egyetlen nem fehér, beduin/sivatagi népre vonatkozóan.

“The tribes of Sonnenborne have nothing but desert. What do you think we want?”
“Other than goats to hump, I won’t begin to try and guess,”

?!?!?!?!?!
spoiler
Ennyire nem lehet valaki naiv, hogy ilyet véletlen hagyjon benne!

Lehetne azt mondani, hogy jó-jó, de ez csak egy YA, ott nem kell nagyon belelépni a történetbe meg az írásba, de ez a legrosszabb kifogás: sok YA-t olvasok, amik igenis nagyon jól fel vannak építve, szóval ne legyen már szinonima a gyerekesen megírt, ostoba, kétbites történetekre a YA, ezeket is meg lehet írni jól, ne adj isten úgy, hogy még útravalót is kapj belőle…

Ez a könyv rettenetesen emlékeztet engem a Garaboncra, ami sajnos szintén nem tartozik a kedvenc regényeim közé. De akinek az tetszett, annak szerintem ez is fog.

Hogy miért fejeztem be? Mert valószínűleg nem vagyok normális.

off

Aki jól megírt high fantasy YA wlw-t akar, ahol jó a világépítés, kiválóak a karakterek, kidolgozott mitológia van, az olvasson inkább Tales of Inthyát.

5 hozzászólás

Audrey Coulthurst: Of Fire and Stars

Amazon
Amazon UK
Amazon DE
Book Depository
Könyvtár
Audrey Coulthurst: Of Fire and Stars

Betrothed since childhood to the prince of Mynaria, Princess Dennaleia has always known what her future holds. Her marriage will seal the alliance between Mynaria and her homeland, protecting her people from other hostile lands. But Denna has a secret. She possesses an Affinity for fire—a dangerous gift for the future queen of a kingdom where magic is forbidden.

Now, Denna must learn the ways of her new home while trying to hide her growing magic. To make matters worse, she must learn to ride Mynaria’s formidable warhorses before her coronation—and her teacher is the person who intimidates her most, the prickly and unconventional Princess Amaranthine (called Mare), sister of her betrothed.

When a shocking assassination leaves the kingdom reeling, Mare and Denna reluctantly join forces to search for the culprit. As the two work together, each discovers there’s more to the other than she thought. Mare is surprised by Denna’s intelligence and bravery, while Denna is drawn to Mare’s independent streak. Soon their friendship is threatening to blossom into something more.

But with dangerous conflict brewing that makes the alliance more important than ever, acting on their feelings could be deadly. Forced to choose between their duty and their hearts, Mare and Denna must find a way to save their kingdoms—and each other.