Noro értékelése


Noro>!
Aidan Harte: Spira Mirabilis

„Róma sem egy nap alatt égett le.”

De leégett, és az etruszkok váltak az ismert világ uraivá. Aztán Heródes meggyilkolta a gyermek Jézust, Mária pedig harcos prófétaként megtörte a birodalom teljhatalmát, és megalapított egy új világvallást, amelyből azonban hiányzott az igazi szentség. Másfél évezreddel később pedig megszületett Bernoulli, a világ csodájaként tisztelt mérnök, aki igába hajtotta a természet erőit. De a természet fellázadt ellene, amikor a folyók és a szelek életre keltek, és az ember ellen fordultak.

Dióhéjban talán ennyit a Hullám-trilógia nem kicsit bonyolult hátteréről, de ennél jóval több is rejlik e sajátos hangulatú low fantasyben. Reneszánsz harcművészek, halálkultuszt követő lovagok, zoroasztriánus halhatatlanok, proto-darwinista mérnökök, a kavalkád mélyén pedig egy meglepően mélyre ható újraértelmezése a keresztény megváltás gondolatának. (Mondják, hogy a tolkieni fantasy kiválasztott hősének alakja „pogány” külsőségei ellenére is a zsidó-keresztény világképben gyökerezik. Ha ez így van, akkor Harte visszaforgatta az egészet a gyökerekhez, hiszen írt egy kiválasztott hősről szóló fantasyt a kereszténységről. De azt sem egészen úgy, ahogyan gondolnánk. Valójában csak a trilógia legutolsó fejezetében állt össze a kép, ezért nem is spoilereznék többet.) A történetben ellátogatunk a Szentföldre is, ahol két testvér-vallás harcol egymással egy darab üres sivatagért és néhány félreértett dogmáért. Majd pedig vissza Etruria/Itália földjére, ahol a háború csak felszíne egy kozmikus vetélkedésnek.

Aidan Harte stílusa eléggé szokatlan, és világképe is sajátságos, így elég sok idő kell hozzá, hogy összeálljon az olvasóban a történet valódi értelme. De a trilógia befejező részében nem csak beérett, amit csinál, de kimondottan élvezetessé is vált. Egy hiányossága van, hogy számtalan karaktere közül aránylag kevés az igazán emlékezetes. Nekem kellett vagy száz oldal, mire mindenkit elhelyeztem magamban, hogy ki kicsoda, hol van, és mit csinál. A történet viszont egészen kiváló, minden hadjárat, árulás és csodatétel remekül kidolgozott, és kerek egészet alkot. A világ pedig bármilyen idegennek is tűnik néha, a háttérben húzódó titkok ismeretében mégis logikus. Valahogy így kell alternatív történelmi fantasyt írni.


Aidan Harte: Spira Mirabilis

Aidan Harte: Spira Mirabilis

In the 1347th year of Our Lady the engineers of Concord defeated the fractious city-state of Rasenna using the magical science of Wave Technology. The City of Towers fought back, and for a while Concord's plans for domination were halted.

But First Apprentice Torbidda regrouped, and reformed Concord to his own design. Now he is in absolute control, and plotting the final battle that will pacify Etruria… permanently.

Contessa Sofia Scaligeri could rally her people once again, but she is far away in the Crusader Kingdom of Akka, trapped with her son by the tyrant Queen Catrina.

Darkness is falling. The final battle must be fought and the tide must be turned, lest evil reign forever.