scarletta értékelése


scarletta>!
Naomi Novik: Ezüstfonás

Egyszerűen odavagyok az spoiler történtekért. Nyilván nem ezen volt a hangsúly, sőt nem is ezzel kellene kezdenem az értékelésem, mégis szükségét éreztem, hogy így indítsak.
Negatív:
– a fél csillag levonása a rengeteg szálon futó történet miatt járt. Nem volt követhetetlen, mivel az események rendre összefüggő cselekményt alkottak, de egyáltalán nem élveztem ennek ellenére sem. Egypár szemszögre szerintem egyszerűen nem volt szükség, két fejezet miatt felesleges volt egy új szemszöget beleírni szerintem.
Pozitív dolgok, amik hozzáadtak a történet élvezhetőségéhez:
– a 3 fő karakter személyiségét, azok gyönyörűen követhető fejlődését. A történet elején három szürke kisegeret ismerhettünk meg, akit mindenki megvetett és lenézett. A történet végére pedig spoiler
– az orosz folklór bemutatása, a kor viszonyainak szinte pontos másának visszatükrözése
– a kezdeti szerepük ellenére odavagyok a férfi főszereplőkért, jól kivitelezett karakterek voltak
– izgalmas, sokszínű és érdekes cselekmény
– egy másik világ szokásai, tökéletes részletességgel bemutatva

Összességében imádtam a történetet, hiába tartott tovább átrágni magam rajta, mint a legtöbb olvasmányomon.


Naomi Novik: Ezüstfonás

Naomi Novik: Ezüstfonás

Mirjem pénzkölcsönzők családjába született, de apja olyan nehézkesen szerzi vissza kölcsönadott pénzét, hogy az éhhalál szélére sodorja családját. Mirjem kénytelen kezébe venni a sorsukat. A megkeményedett szívű lány elindul begyűjteni a tartozásokat, és hamarosan elterjed a hír, hogy arannyá tudja változtatni az ezüstöt.

Amikor az erdőben meggondolatlanul henceg képességével, felkelti a fák között kísértő, zord, jégtestű lények, a sztarikok királyának figyelmét. A névtelen király lehetetlen feladatot tűz Mirjem elé, aki akaratlanul szövött cselszövésébe bevonja Vandát is, a parasztlányt, meg egy boldogtalan hercegnőt, akit a cár feleségének szánnak.

Csakhogy a cár, az ifjú Mirnácjusz sem az, akinek látszik. Gondosan őrzött titka az emberek és a sztarikok országát is fenyegeti. A rossz döntések között őrlődő Mirjem valószínűtlen szövetségeseivel indul felfedezőútjára, amely áldozatkészségét, erejét és szeretetre való képességét is próbára teszi.

A mítoszokból és tündérmesékből merítő Ezüstfonás varázslatos és sokrétegű története éppúgy elbűvöli majd olvasóit, mint Novik Rengeteg című, Nebula-, Locus- és Mythopoeic-díjas regénye tette.