BBetti86  értékelése


BBetti86 >!
R. F. Kuang: Sárkányköztársaság

Továbbra is beszippant a sorozat, és nagyon szívesen olvasom, de azért a 672 oldal… most többnek éreztem a kevésbé fontos mellékszálat, mint ami jól esett.
A történet valamivel később veszi fel a fonalat, mint ahol a Mákháború abbamaradt. Zsin vezeti a megmaradt sámánok seregét, és a kalózkirálynő bérgyilkosának áll olyan források, melyek kellenek a császárnő elleni bosszúhoz. A Jin nagyúr, Vajszra ébreszti rá, hogy így nem ért cél. Bevonja a saját terveibe, melynek szintén Ta-csi megbuktatása a célja, és egy köztársaság létrehozása. Miközben Zsin az erejével is viaskodik, egy újabb háborúba lépnek be – közben súlyos titkok és összeesküvések formálódnak, lepleződnek le.

A kezdést lassabbnak éreztem, és nem egyszer vártam, hogy haladjanak már az események. Főleg középtájt, amikor a Sárkány nagyúr és a császárnő megkezdte egymás ellen a hadmozdulatokat. Értem, a háború egésze van leképezve, itt a tervezés szakaszt is látjuk, de ezek a részek kevésbé kötöttek le.
A végére viszont nagyon beindultak az események, onnan, hogy elindul a hajóhad Ta-csi seregei ellen, le se tudtam tenni a könyvet.

Tetszik benne, hogy Zsin mennyire szerethető és mégis mennyire esendő hős. Most nagyon komoly terheket kell cipelnie: bűntudat Altan miatt, a megölt tömegekért, miközben a Főnix egyre jobban kikezdi a józan eszét és Ta-csi is elmetrükkökkel él. A lánynak el kell kezdenie messzebb látni, mint a saját bosszúja és ez nem könnyű. Miközben a főszereplő, szinte sodródik csak az eseményekkel. Itt azt is látjuk, ahogy valóban a történéseket alakító szereplővé érik, és a végére már maga hozza a döntéseit és alakítja a sorsát, ha ehhez nehéz leckéket is kap árulásról, szeretetről.

Szerettem, hogy milyen színes és kidolgozott szereplőgárdája van a kötetnek. Nagyon bírom Kitaj karakterét, aki talán az egyik legokosabb a szereplők között és nagyon hűséges barát.
Nö-csa karaktere is mélyül és őt is sikerül igencsak összetettre gyúrni. A sokféle kötelessége mellett jó barát is próbál lenni, miközben van egy súlyos titka és küszködése, ami mérgezi a karakterét. Gyáva lenne, ahogy egyszer Zsin a fejéhez vágja? Azért ez nem olyan egyszerű kérdés, mert neki az erővel érni egyet jelent az öccse halálának újbóli átélésével. Arra mindenképpen kíváncsi vagyok, a zárásra milyen döntéseket hoz és lesz-e belőle Zsin nemezise vagy vissza tudnak térni a barátságukhoz.
De a Ceko tagjait is lehetne elemezgetni, vagy a császárnőt.

Jó a kötetben, hogy nem egyértelmű a jó és rossz. Nagyon nem egyszerű eldönteni, ki melyik oldalon áll. Maga a háborúzók érvrendszere összetett. Mindenkinek vannak céljai, nyíltabbak és titkosabbak is. Az még valahol tragikus is, ahogy sokan jót akarnak, de a hozzá választott módszereik minimum kétesek, de gyakran botrányosak is.

Jó folytatás, és a zárást is remekül előkészíti. Ha kicsit jobban élveztem volna az első felét, még ennél is jobban bejött volna. Ám ott a dinamika lassabb, a cselekmény kevesebb és sajnos az nem fogott meg.


R. F. Kuang: Sárkányköztársaság

R. F. Kuang: Sárkányköztársaság

Nikannak a történelem során háromszor is meg kellett küzdenie a túlélésért a véres mákháborúkban. Annak ellenére, hogy a harmadik hadjárat csak nemrég ért véget, Zsin nem tud megfeledkezni arról a kegyetlenségről, amelyet a népe megmentése érdekében követett el. Menekül a bűntudat, a szorongató ópiumfüggés és a tűz isteneként megismert bosszúálló főnix parancsai elől, aki rémes hatalommal ruházta fel.

Bár Zsin nem akar élni, meghalni sem hajlandó addig, amíg bosszút nem áll az áruló császárnőn, aki hátat fordított a hazájának, és szövetségre lépett az ellenséggel. A lány egyetlen reménye, ha belép a befolyásos Sárkány hadúr seregébe. A hadúr arra készül, hogy meghódítja Nikant, elűzi a császárnőt a trónról, és létrehoz egy új köztársaságot.

Ám sem a császárnő, sem a Sárkány hadúr nem az, akinek látszik. Zsin minél több dolognak lesz szemtanúja, annál jobban tart attól, hogy az országa iránt érzett szeretete ismét arra fogja kényszeríteni, hogy éljen a főnix gyilkos hatalmával. Mert már nincs semmi, amit Zsin ne áldozna fel az országa megmentéséért… és a bosszúért.