A_Nagy_Levin P értékelése


A_Nagy_Levin P>!
Terry Pratchett: Bűbájos bajok

Meglepő.
Egyfelől a tematika. Nem is emlékeztem arra, hogy „a kalap teszi az embert” gondolata itt bomlik ki, és ezt jó volt látni. A négy lovast is: a Good Omens 1991-ben jelenik meg, vagyis akkor születik, amikor Pratchett épp ezen a könyvön dolgozik, és ez vicces áthallásokat eredményez. A dzsinn még a jinni előtti, ahogy az egész ezeregyéjszaka meséis környezet is (és persze Pratchett reflektál Sahrzád helyzetére:)). Most, hogy magyarul elérhető Conan kegyetlen kardja, sokkal jobban működik Nijel és Conina.
Másfelől az egész olyan, mintha sorjás lenne: nincs benne az a fajta szépen összerakottság, ami a későbbi szövegeket jellemzi, nem olyan kerek a történet. Sokkal erősebb az epizodikus jelleg. Nem baj ez, csak meg-megakadtam tőle.


Terry Pratchett: Bűbájos bajok

Terry Pratchett: Bűbájos bajok

Volt egyszer egy szegény ember, s annak nyolc fia. A nyolcadik fiú felnőtt, megházasodott, és lett nyolc fia, s mivel csupán egyetlen foglalkozás jöhet szóba egy nyolcadik fiú nyolcadik fiának esetében, hát varázslónak állt. És bölcs lett meg hatalmas, na jó, mindenesetre hatalmas, s viselte a csúcsos kalapot, és itt a vége, fuss el véle…

Itt kellett volna vége legyen…

Ám a férfi elmenekült a varázslatok csarnokából, szerelembe esett, megházasodott – nem feltétlen ebben a sorrendben. És lett neki hét fia, mind már a bölcsőben olyan hatalmas, mint akármelyik varázsló kerek e világon.

És aztán lett egy nyolcadik fia…

Egy varázsló a négyzeten. Az igézés, bűvölés, bájolás, varázsolás, egyszóval a mágia forrása.

Egy bűbájos.