Árnyék82 P értékelése


Árnyék82 P>!
David Gemmell: Árnyékok farkasa

Gemmel-nek ebbe a művébe másként merültem el, mint a többibe.
Régóta a polcomon volt, de meg akartam várni, amíg kiadják az összes részét, mert tudtam hogy ha elkezdem, letehetetlen lesz. Így is lett.

Nagyon furcsa volt. Teljesen más mint a Drenai sorozat, vagy a Rigante ciklus, vagy a Trója. Kicsit féltem az elején, mert más érzés volt és bevallom nem akartam azt érezni hogy csalódok a nagy kedvencemben. Nekem az ő művei nagyon sokat adtak. Attól tartottam ez más lesz. Az is lett.

Más. Egyedi. Átütő…és irgalmatlanul mélyre fúrta be magát bennem.
Nem hittem volna hogy ennyire megragad. Hogy ilyen szinten és ilyen módon lesz enyém ez a történet. Bocsánat…tudom, most a könyvről kéne írnom, a karakterekről a történetről, de én nem így nézem ezt a értékelés rovatot. Hanem csak hagyom hogy kiáradjon belőlem, az amit kiváltott a könyv. Néha azonnal jön, máskor napok múlva. Ezért írok így.

Amióta olvasom, van bennem egyfajta remegés. Egy fájdalommal kevert boldogság.
Mert megrendít a történet, de jó hogy a szívemnek kedves Gemmell-féle karakterek itt is felbukkannak. Szeretem a karaktereit, bármilyen nevet is kapjanak. Druss, Árnyjáró, Skilgannon, Aineiász-Helikáón, Connavar, Jon Shannow…mert mindegyik egyedi és különleges. Hasonlítanak, mégis mások, de egy mindben közös, az az egyedi mérce ahogy a világot nézik, ahogy a gonosz ellen harcolnak, és ahogy vasláncokkal tartják kordában a bennük élő sötétséget (ami néha elszabadul) de pont ezért olyan átkozottul EMBERIEK!
Mert igaz hogy azok vagyunk, emberek, de a lelkünk mélyén olyan állati ösztönök vannak, amik kiirthatatlanok. Csak az állatokkal ellentétben, bennünk ott van az az esztelen kegyetlenség, aminek sokszor nincs alapja…ezért tartom sokszor többnek, jobbnak őket.
De visszatérve…a szomorúság azért van bennem, mert túlságosan igaz az amit ebben a sorozatban leír. Az emberek ostobasága, kapzsisága és kegyetlensége úgy bukkan fel újra és újra a történetben mint a saját farkába harapó kígyó. Mert csodálatosan szép földre találnak, új világot akarnak építeni, szebbet, jobbat és új elvekkel kormányozni…ám mindig elsiklik valami. A földet kiaknázzák, feldúlják, levegőjét és vizeit beszennyezik, az elveket félreértik, az irányítás megint az erősebb kezébe kerül, aki nem feltétlenül bölcsebb, vagy ha bölcs akkor túlgondol mindent és végül a civilizáció máza alatt, megint az állati törvények kezdenek el uralkodni. Lerombolják amit építettek és a túlélők elmenekülnek ugyan, új földre lelnek és építeni kezdenek…és kezdődik minden elölről.
Mindegy hány világ, hány dimenzió, az ember mindenhol önnön bukásának hordozója.

Nagyon sokat tudnék még írni erről a könyv sorozatról…de a világ összes papírja kevés lenne hozzá. :)
Számomra Gemmell megint egy egyedi és különleges világot írt, ami ott történik, az történik a mi dimenziónkban, a mi világunkban, ezért fájdalommal kevert boldogság amit érzek elolvasva őket. Ezért volt hogy néha csak úgy előtörtek a könnyek…
Mert tudom, hogy nem én vagyok az én világom hőse, talán csak valaki, aki megpróbál úgy élni, úgy bánni másokkal hogy azzal egy kicsit jobb legyen a világa egy kis szeglete.

Így hát, bárki aki csak belefog ebbe a történetben, olvassa figyelmesen, mert a sorok között, igazságot talál, kérdéseket, véleményeket és…nagyon-nagyon sok gondolatot.
Jó elmélkedést mindenkinek!

Üdvözlettel: Árnyék82


David Gemmell: Árnyékok farkasa

David Gemmell: Árnyékok farkasa

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Háromszáz év telt el azóta, hogy a világ a feje tetejére állt, és a civilizáció megsemmisült.

Ebben a veszélyes új világban, amelyet haramiák és hadurak uralnak, egy lovas egy elveszett várost keres. Jon Shannow egy álmot űz, hogy lecsillapítsa erőszakos lelkét, és csak a békére vágyik. Ám a Pestis Földjéről újfajta rettenet támad.

A Vermek Ura és Pokol szülte serege egy új, démoni korba akarja taszítani az emberiséget.

Legyőzhetetlenségük tudatában végzetes hibát követnek el, amikor Shannow szerelmét fel akarják áldozni véres oltárukon. Mert ezzel szembekerülnek az új kor leghalálosabb harcosával: Jon Shannow-val, a Jeruzsálemivel.