Darth_Revan értékelése


Darth_Revan>!
Sarah J. Maas: Crown of Midnight – Éjkorona

Sarah J. Maas: Éjkorona
Az Üvegtrón második kötete nem kevés meglepetéssel, csavarral, fordulattal és sok-sok érzelemmel szolgált. Sarah J. Maas a folytatásban még mindig alapozott, de azt kitűnően tette. A szereplőket még közelebb hozta az olvasókhoz, elmélyítette a drámát, szépen adagolta folyamatosan a titkokat. Tempóját tekintve az első részt juttatta eszembe. Felmerülhet a kérdés, hogy szükséges-e két kötet az alapozáshoz. Nos, ahogy a végére értem, egyértelműen úgy éreztem, hogy igenis kellett.
Apró negatívumként a magyar kiadással kapcsolatban megjegyezném. Nem ártott volna egy függelék bizonyos személyekről és jelenségekről, melyek e világhoz kötődnek. Egy olyanra gondoltam, mint amilyen az Idő Kereke könyvek végén is található. Bár Sarah igyekszik leírni jól a háttérdolgokat, de a sok drámai és érzelmekben gazdag vonal közepette elsikkad az ember figyelme a múlt eseményei, személyei és utalásai között. Volt olyan, amikor hátra kellett lapoznom egy korábbi leíráshoz, mert kiment a fejemből, hogy ki-kinek az őse, vagy éppen kicsoda is ez a múltbéli személy, akire épp utalnak. A fordításban is változások következtek be. Negatívumként éltem meg, hogy több beszélő tulajdonnév megmaradt eredetiben, még olyanok is, melyek az előző részben lefordításra kerültek. (Pl.: Grave – Sír) Az ilyenek zavarnak és tikkelni szokott a szemem. Illetve egy kissé zavaró számomra a magyar kiadásban, hogy a magyar cím ilyen pici betűkkel van csak jelen a borítón, míg az eredeti angol cím kb. ötször akkora betűkkel jelen van. Szerintem a borítóra ki se kéne írni az angol címet. Magyar kiadásra csak magyar cím kéne. Egyébként szétnéztem a nemzetközi kiadásoknál és láttam, hogy a lengyel, cseh, román, francia, bolgár, spanyol, török, portugál, orosz kiadásoknál csak az adott nyelven van jelen nagyon helyesen a cím, vagy az eredeti csak kis betűkkel került feltüntetésre. Szerencsére viszont a regény nagyszerű cselekményvezetése el tudta felejtetni velem ezeket az apró bosszúságokat.
A cselekmény még az elején lassan indul be. Apró lépésenként haladunk a megoldás felé. Összetettebbek lesznek a szereplők, a köztük lévő viszonyok. Apránként derülnek ki a titkok. A feszültség és a dráma fokozatosan erősödik. A fordulatoknál nagyszerűek a drámai csúcspontok és az izgalmak a könyv végére a tetőfokára hágnak. Amikor akciójelenetre kerül sor, csodásan kidolgozott harci jeleneteket láthatunk peregni a szemünk előtt. Se nem hosszúak, se nem túl rövidek, pont jók. A feszültséget is szépen tudják keverni. Az érzelmes jelentek csodásak, és magával ragadóak. Szépen belelátunk a szereplők fejébe, lelki világába, érzelmeibe. Ezek is megfelelő arányban vannak adagolva. Olvasóként együtt tudtam érezni a szereplőkkel, tudtam velük örülni, félni, át tudtam érezni a fájdalmukat, bánatukat, szeretetüket egyaránt.
spoiler
Nagyon izgalmas, érzelemdús, fordulatos lett a második rész. Érezhető, hogy most már Sarah megágyazott valami grandiózusnak. A folytatás egyértelműen várós. Ötös.

2 hozzászólás

Sarah J. Maas: Crown of Midnight – Éjkorona

Sarah J. Maas: Crown of Midnight – Éjkorona

Celaena könyörtelen küzdelemben legyőzte ellenfeleit és a király bajnoka lett. Ezentúl a király ellenségeit kell elpusztítania, akik kegyetlen uralmának akarnak véget vetni. A lány azonban ahelyett, hogy eltenné őket láb alól, figyelmezteti őket és ezzel segít nekik. Szörnyű titkát eleinte még Chaolnak sem meri bevallani, akihez akarata ellenére egyre inkább vonzódik. Mennyire bízhat meg benne? Végül is Chaol a királyi testőrség kapitánya. A szívére vagy az eszére hallgasson?